URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2022, 13:00

„Am înțeles, OK”: Orădeanul Felix Cozma apare în dosarul concursurilor aranjate de Adrian Chesnoiu la Ministerul Agriculturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În dosarul DNA al fostului ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat că a intervenit pentru a aranja concursuri de angajare la minister pentru patru persoane cu pile, apare și numele orădeanului Felix Cozma, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, căruia Chesnoiu i-ar fi cerut - potrivit stenogramelor din dosarul DNA – prin interpuși să-i transmită angajatului ANFP din comisia de concurs să-i dea nota potrivită unuia dintre piloși, un fost ofițer STS.

„Am înțeles. OK. Bine”

Informația apare în referatul Direcției Naționale Anticorupție trimis la Parlament pentru ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, document consultat și prezentat parțial de G4media.ro.

Conform documentelor întocmite de procurori, inițial Adrian Chesnoiu i-a cerut unei persoane din  minister, membru în comisia de concurs, să furnizeze articolele din legi care vor apărea în examenul scris, astfel încât candidatul pilos - Sandu Aurel, fost ofițer STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), care voia funcţia de „şef serviciu în cadrul Serviciului Patrimoniu, Arhivă, Administrativ şi Protocol - Direcţia Investiţii, Achiziţii, patrimoniu şi Administrativ – Direcţia generală Buget Finanţe şi Fonduri Europene” din Ministerul Agriculturii – să fie pregătit. 

Acest lucru s-a întâmplat, dar Sandu Aurel tot nu s-a descurcat nici măcar de nota șapte la examenul scris, nota minimă pentru a putea trece în etapa interviului.

Atunci, Chesnoiu a intervenit din nou la comisia de concurs, cerând ca membrii acesteia să facă bine să-l noteze cu „șapte și un pic”. Știind că din comisie face parte și un reprezentant al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Chesnoiu l-a trimis pe unul dintre martorii-denunțători din dosar, membru în comisia de concurs, să îi transmită lui Felix Cozma (PSD-ist și el), președintele instituției, doleanța ca respectivul candidat să nu fie picat. 

În referatul DNA se arată că Felix Cozma a acceptat propunerea, spunând „Am înțeles. O.K. Bine”. 

Totuși, potrivit stenogramelor, angajatul ANFP din comisie, Cristian Andone, a refuzat să „umfle” nota candidatului, astfel că ceilalți membri ai comisiei au făcut „blat” pentru a-i da notele potrivite, pentru ca media să fie una de trecere. 


Extras din referatul DNA, citat de G4Media.ro: 

„În ciuda acestui fapt, lucrarea scrisă a numitului Sandu Aurel nu putea fi notată cu punctajul minim pentru a promova această probă, respectiv 70 de puncte („Nu e de şapte”), astfel a fost nevoie, din nou de intervenţia ministrului Chesnoiu Adrian Ionuţ, care, după ce a fost informat în mod direct de acest fapt, i-a solicitat martorului (…) să-i acorde candidatului Sandu Aurel un punctaj suficient pentru promovare, să-i determine pe ceilalţi membri ai comisiei din partea MADR în acelaşi sens („Daţi-i şi voi şapte şi un pic. Doar nu se va… Dă-i domnule şi lui şapte, cel puţin şapte şi un pic, îi dăm şi noi. Că nu …nu tră’ să fie de zece”), precum şi să ia legătura, din partea ministrului, cu preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru ca ultimul să-l determine pe reprezentantul ANFP din comisia de concurs să evalueze lucrarea scrisă pentru a obţine punctajul minim („Şi te duci la Felix” (n.n. Cozma Vasile-Felix – preşedintele ANFP), „Spune-i că te-am trimis io”, „Spune: a prins o zi proastă băiatu’ acesta, na. Îl ştim de mult noi”) (…)

În acest sens, la data de 15 martie 2022, martorul denunţător s-a prezentat la sediul ANFP, unde i-a transmis preşedintelui instituţiei Cozma Vasile-Felix solicitarea ministrului Chesnoiu Adrian Ionuţ: „Avem un concurs.”, „Îl aveţi pe Cristian Andone. La noi”, „Acum, ăăă…candidatul nostru trebuie urcat un pic că e puţin mai jos de şapte. E adevărat, pe partea ANFP-ului… Dar măcar pe ale noastre să… ia după noi”, „Eu trebuia să-l informez pe ministru, vă daţi seama”, iar Cozma Vasile-Felix a achiesat la solicitările sale: „Am înţeles. O.K. Bine”.

Aceste intervenţii nu au fost însă suficiente să-l determine pe numitul Andone Cristian, reprezentantul ANFP în comisia de concurs să noteze lucrarea scrisă a candidatului Sandu Aurel cu un punctaj mai mare de 70, arătând că nu poate acorda decât 64 de puncte „Cu şaiş’ patru”, „Eu nu pot mai mult”, în ciuda faptului că a avut o discuţie cu preşedintele ANFP în acest sens „Da. Păi da. I-am zis şi lu’ şeful meu”, „Io nu mă mai încurc. Zic: nu pot să-i dau mai mult decât se dă. Nici dacă vreau. Pentru că vine cineva şi...

Cu toate acestea, având în vedere că membrii comisiei de concurs din partea MADR i-au acordat un punctaj de 73, lucrarea scrisă a numitului Sandu Aurel a obţinut un punctaj final de 70,8 la proba scrisă, astfel cum i-a solicitat ministrul Chesnoiu Adrian Ionuţ martorului denunţător, Sandu Aurel fiind singurul candidat care a trecut această probă. Ulterior a susţinut şi interviul, fiind notat cu 71,8, promovând astfel concursul.

De precizat că membrii comisiei de concurs au convenit asupra faptului că Sandu Aurel trebuie să obţină un punctaj de peste 70 de puncte, convenind astfel ca reprezentantul ANFP să-i acorde 64 de puncte, iar fiecare dintre cei 4 membri ai comisiei din partea MADR 73 de puncte, pentru a nu depăşi diferenţa de 10 puncte între notele acordate de fiecare membru şi a se afla în situaţia recorectării lucrării în temeiul art. 59 alin. (6) din H.G. nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici”.


„Nici nu știu cine e...”

G4Media.ro l-a contactat telefonic pe Felix Cozma, președintele ANFP, iar acesta a negat că ar fi participat la o astfel de discuție. 

„Nici nu ştiu cine e (n.r. Aurel Sandu), nici nu îmi dau seama cum putea interveni (n.r. - ministrul Adrian Chesnoiu). Nu avea cum pentru că la noi toate sunt pe aplicaţie. Cu mine nu s-a luat legătura şi practic este imposibil pentru că subiectele ANFP, care se extrag pentru toate concursurile, se extrag cu 5-10 minute înainte dintr-o aplicaţie de faţă cu comisia. Deci nu prea are cum, noi avem rapoarte pe chestia asta şi practic e imposibil să scoată aşa ceva”, a răspuns Cozma. 

Chesnoiu: „Ăștia-s dobitoci”

Atât G4Media.ro cât și Știrile TVR au prezentat stenograme și detalii din dosarul în care fostul ministru al Agriculturii este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Practic, Chesnoiu este bănuit că a intervenit pentru a aranja patru concursuri pentru funcții bine plătite în Ministerul Agriculturii. 

Într-o stenogramă din referatul DNA se arată că Adrian Chesnoiu i-ar fi spus unuia dintre membrii comisiei de concurs să li se indice din timp candidaților care articole din legi să le învețe, dar nu astfel încât să primească nota 10, fiindcă ar fi fost bătător la ochi, dat fiind că respective sunt „dobitoci”. „Pentru că ăştia-s dobitoci ! Dacă le dai alea... ia zece! Nu să facă...Ia zece! Nu vreau zecele!....Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. Ne trezim ...la televizor!”, a spus Chesnoiu. 

Potrivit TVR, în dosar apare și numele actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea. Unul dintre favoriții pentru un post la minister ar fi fost un apropiat de-al lui Daea. Actualul ministru, contactat de TVR, a refuzat să dezbată tema. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Titlul a fost scos din context
O aberatie! Titlul a fost scos din context pentru a face materialul "citibil". Ce nu face omul pentru clickuri...
Postat 22 Iulie 2022, 10:35 de gabriel28
Piticul, nu ajunge la Pedala!?
schMang, cum ti-a fost ziua de comerorare ? Cadoul trimis e ceea ce tu ne doresti noua! Asa sa-ti ajute Dumnezeu si sa ai parte in aceasta viata! Dumnezeu sa te ierte!
Postat 16 Iulie 2022, 12:01 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON