URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2022, 15:43

Șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici a demisionat din conducerea PSD Bihor. „Puci” în organizația județeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O ședință extraordinară a Biroului Permanent Județean al PSD Bihor desfășurată sâmbătă pe durata a trei ore, la sediul organizației, s-a lăsat cu demisia fostului consilier județean Felix Cozma, acum șef al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, din funcția de vicepreședinte al filialei.

Convocată de Mang

Reuniunea BPJ al PSD Bihor a fost convocată de președintele filialei, Ioan Mang, în condițiile în care la începutul săptămânii s-ar fi pus la cale debarcarea sa de la șefia organizației.

Potrivit mai multor surse, la începutul săptămânii, marți și miercuri, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, care în februarie demisionase și el din funcția de președinte al organizației comunale și din cea de vicepreședinte al filialei județene, s-a aflat la București, împreună cu omologul din Nucet, Adrian Tuduce, și acesta demisionar din BPJ în luna martie, unde au primit „undă verde” din partea conducerii centrale pentru un plan de înlocuire a lui Mang de la conducerea filialei.

Fără susținere

„Secretarul general Paul Stănescu a fost de acord și i-a pus în vedere lui Laza să adune voturi de la primari și consilieri”, afirmă sursele BIHOREANULUI.

Acestea precizează că o înlocuire a lui Mang de la conducerea PSD Bihor ar fi dorită sau cel puțin agreată și de președintele partidului, Marcel Ciolacu, iar motivul ar fi rezultatele slabe pe care filiala le obține constant în alegerile locale.

Până joi, însă, susțin unele surse, Laza ar fi strâns doar cinci semnături, ale primarilor din Budureasa și Căbești, fostului deputat Ioan Roman, consilierului de Oradea Adrian Madar și a lui Florian Sîrca, fost șef al Poliției Economice Bihor, pensionat după o anchetă DNA, devenit om de afaceri în domeniul imobiliar și intrat în PSD în această primăvară, apropiat al primarului de Sânmartin.

Alte surse afirmă, însă, că numărul semnăturilor adunate de edil ar fi mult mai mare, de aproximativ 150, din partea aleșilor locali - primari, viceprimari, consilieri -, iar dezbaterile au fost aprinse, pro și contra, atât pe seama necesității primenirii conducerii filialei, cât și despre viitorul organizației, în contextul alegerilor din 2024.

Demisie neexplicată

Cert e că, în ședința extraordinară de sâmbătă, președintele ANFP Felix Cozma și-a anunțat demisia din BPJ, renunțând la funcția de vicepreședinte al PSD Bihor, dar fără să-și motiveze gestul altfel decât invocând „ultimele evenimente din filiala Bihor”, pe care nu le numește.

„În urma ultimelor evenimente din filiala Bihor a Partidului Social Democrat, am decis astăzi să îmi dau demisia din funcțiile de conducere deținute în Biroul Permanent Județean”, a transmis Cozma.

Pe de altă parte, acesta și-a îndemnat colegii „la echilibru și încredere în forțele proprii” și a arătat că „ținta pentru noi toți în cadrul partidului trebuie să fie alegerile din 2024”, spunând că „este nevoie de o resetare a modului în care PSD Bihor comunică cu cetățenii și felul în care ar trebui să gestioneze situația politică locală”.

„Rămân adeptul echilibrului și al dialogului între toți colegii din partid și cred că soluția este o echipa unită care să pregătească în mod profesionist alegerile din anul 2024”, a arătat Cozma. În pofida insistențelor BIHOREANULUI, acesta a refuzat orice fel de detalii, spunând doar că „atât declar”.

„Nu s-a întâmplat nimic”

Abordat și el, primarul de Sânmartin a avut o reacție similară. „Nu s-a întâmplat nimic, a fost o ședință tovărășească, într-un organism viu, cu primarii, cu Biroul Județean, o discuție tovărășească între colegi, n-a fost nimic deosebit, o discuție extrem de echilibrată și constructivă despre viitorul partidului și pregătirea alegerilor din 2024”, a declarat Cristian Laza.

Edilul a afirmat că nu cunoaște cauza demisiei lui Cozma: „Nu știu, a spus în plen că își pune demisia și că rămâne alături de noi în toate acțiunile noastre. Partidul merge înainte, suntem o echipă și am fost mereu o echipă”.

Întrebat despre tentativa de debarcare a lui Ioan Mang de la șefia filialei și despre semnăturile pe care le-a strâns în acest scop de la primari, Laza a fost evaziv, insistând pe atmosfera pozitivă din organizație: „N-a fost un puci. Au fost discuții între colegii primari, extrem de principiale după părerea mea. S-a discutat și despre semnături, fiecare ne-am spus punctul de vedere. Avem un partid viu, în care fiecare își spune punctul de vedere, și ăsta e un lucru bun”, a spus primarul de Sânmartin.

Socoteli de viitor

Sursele BIHOREANULUI arată că dacă planul de debarcare a lui Ioan Mang de la conducerea PSD Bihor ar fi reușit, primarul comunei Sânmartin urma să fie numit în locul acestuia, ca președinte interimar al filialei, pentru o perioadă de trei luni.

Din plan făcea parte, de asemenea, promovarea fostului polițist Florian Sîrca într-o funcție de secretar de stat în Ministerul de Interne, iar apoi, în 2024, candidatura acestuia la șefia Consililului Județean Bihor și a consilierului local Adrian Madar la Primăria Oradea.

„Greșeala lui Laza a fost că deja a împărțit funcții”, spun membri ai PSD Bihor.

Cristian Laza a demisionat în februarie de la șefia organizației comunale Sânmartin și din Biroul Județean al PSD Bihor în urma unei dispute cu Mang pe care public a negat-o, susținând doar că nu a fost consultat la luarea unor decizii. „Nu este adevărat că m-aş fi certat cu preşedintele (n.r. - cum se zvoneşte). Îl respect pe dl. Ioan Mang, dar nu vreau să fac parte dintr-o structură de conducere în care părerea mea nu contează şi unde sunt doar de umplutură", afirma atunci primarul.

Pe de altă parte, BIHOREANUL a încercat să obțină o declarație și de la președintele PSD Bihor, Ioan Mang, dar acesta a preferat să nu răspundă la telefon.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
..."o nuca" cu obrazul de buca, asta esti, stimabile scgMaNelu!!!! Tic-tac, tic-tac...!!!!
Sa dea Dumnezeu sa simti si sa treci prin toate starile pe care tu le-ai cauzat acelora care " nu ti-au convenit", ca un ticalos si in stil sticalosesc, mafiot! Un tradator, cu o minte diabolica si un caracter infect! Sa fie cadoul de ziua ta, miselule!
Postat 19 Iunie 2022, 13:24 de vineri
Secretarul general al PSD, cu avizul dat de președintele partidului ...
... dă "verde" unor lideri ai organizației din Bihor ca să "rezolve" debarcarea lui Mang, pe motive de "slabe rezultate". OK, până aici e ceva normal, așa cum e obiceiul la partidele românești, în care conducerile naționale se "spală pe mâini" și bagă zânzanienprin teritoriu, ca să ce hârjonească doar "masa partidului". Doar că, în acest caz vezi cum "puciștii" își dau, rând pe rând, demisiile din partid. Concluzia e că Mang e o "nucă" foarte tare chiar și pentru conducerea centrală, iar finalul s-ar putea să fie debarcarea lui Ciolacu, nicidecum a unor șefi de organizații cu rezultate electorale cu mult sub media națională. Grea e "politica" pentru unii și fără de înțeles chiar, care sunt avansați pentru că azi fac sluj la "șefu" ca să prindă un loc pe vreo listă, iar peste scurt timp îi apucă bâzdâcu' și vor capul celui care i-a hrănit. Că cei ca Mang sau, mai mult, precum Ciolacu, nu ar trebui să conducă decât propriile afaceri din privat ... e limpede nu de azi sau de ieri doar. Numai că, cei din linia a doua, carieriști și "puciști" de conjunctură, sunt incomparabil mai oportuniști decât cei din prima linie a "politruciei" românești. Vorba altui "șef" care spunea deunăzi că ... "securismul se manifestă în toată societatea românească". În orice caz, spre satisfacția mea personală, aș vrea să văd cum o serie de "baroni" locali ai PSD îi fac vânt lui Ciolacu prima dată ... ca mai apoi să se preseze de jos în sus reașezarea necesară satisfacției tuturor celor ce simt pe pielea lor incompetența generală a liderilor politici de acum. Similar cu ce se "mișcă" acum la PNL în mod tacit.
Postat 19 Iunie 2022, 11:01 de KP
E o chestiune de timp
Mang va pleca in cel mai scurt timp posibil. La momentul actual se agata doar de sustinerea idiotilor din partid care il sustin. De altfel si acei idioti il sustin de teama ca nu cumva noua conducere sa ii zboare. Actuala conducere si-a atins potentialul maxim prin sustinerea un idioti utili in diferite functii (exemple sunt destule). O conducere noua ar putea crea o alternativa, dar din pacate la ora actuala se sustin prostii intre ei.
Postat 18 Iunie 2022, 18:03 de bihooorel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON