URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2020, 10:12

Am ales de neînţeles: După scrutinul din 6 decembrie, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali

Am ales de neînţeles: După scrutinul din 6 decembrie, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali "PATRIOTUL". Patron al unei firme de pază şi protecţie, orădeanul Mihai Lasca, proaspăt ales deputat AUR, s-a remarcat nu doar astă-toamnă, când a protestat cu tricolorul la bicepşi împotriva măştilor de protecţie acuzând că "botniţe" poartă numai "medicii, câinii şi slugile", ci şi prin isprăvile judiciare neortodoxe, fiind condamnat pentru bătăi şi judecat pentru aderare la un grup infracţional. Oare ce legi ar face unul ca el? (foto: Facebook / Mihai Lasca)
Am ales de neînţeles: După scrutinul din 6 decembrie, Bihorul s-a pricopsit cu doi deputaţi penali PREMIERUL CARE N-A FOST. Văzut după demisia lui Ludovic Orban ca posibil prim-ministru, Ilie Bolojan nici măcar n-a mers săptămâna trecută la Bucureşti ca să-şi susţină cauza, în zilele în care s-a jucat şefia viitorului Guvern rămânând acasă pentru a căuta soluţii la problemele Consiliului Judeţean. Deşi o grupare din PNL l-a promovat, nu şi-a dorit funcţia, iar preşedintele Klaus Iohannis nici nu l-a vrut, ştiind că e greu de controlat (foto: Silviu Filip)

Desfăşurat în pandemie, scrutinul parlamentar, de al cărui rezultat depinde soarta românilor în următorii 4 ani, s-a încheiat fără să dea un câştigător net şi să clarifice problemele politice, ba dimpotrivă, creând alte complicaţii.

BIHOREANUL vă oferă o analiză a votului, cu explicaţii ale absenteismului fără precedent, şi o predicţie nu doar pentru clasa politică, ci şi pentru cei care vor fi afectaţi de comportamentul politicienilor, atât de la putere, cât şi din opoziţie. Fiindcă, din păcate, o reformă substanţială pare exclusă din start...

Sub semnul absenţei

Legislativele din 6 decembrie au produs un şoc: spre deosebire de cetăţenii altor ţări care au organizat alegeri în pandemie, la noi a votat mai puţin de unul din trei români. Mai precis, 31,84%, mult sub prezenţa de 49,02% de la europarlamentarele din 2019 şi de 39,49% la parlamentarele din 2016. Practic, românii au furnizat un paradox, fiind mai puţin interesaţi de propriul Parlament decât de cel de la Bruxelles.

Ioan Mang, președintele PSD BihorÎn Bihor, prezenţa a fost ceva mai ridicată, de 37,32%, însă sub speranţele unor politicieni locali, ca de exemplu preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, care şi-a dorit o legitimitate sporită pentru viitorul guvern. Cine a fost avantajat? În primul rând PSD, al cărui lider local, Ioan Mang (foto), mărturisea imediat după închiderea urnelor că "la prezenţa slabă" miza pe un scor peste cel preconizat până atunci, de 25%. În al doilea rând, marea surpriză: AUR, care a apărut parcă de nicăieri şi a devenit a patra forţă în viitorul Parlament.

Clasament prefigurat

Biroul Electoral Central a consfinţit rezultatele la mijlocul săptămânii: nr. 1 este PSD (28,9% la Camera Deputaţilor şi 29,32% la Senat, în revenire faţă de mai 2019, când avea 22,5%), urmat de PNL (25,19% şi respectiv 25,58%, faţă de 27% la alegerile pentru Parlamentul European), USR-PLUS (15,37% şi 15,86%, sub cele 22,4 procente de la PE), AUR (9,8% şi 9,17%) şi UDMR (5,74% şi 5,89%, peste scorul de 5,4% de la europarlamentare). PMP (4,82% şi 4,93%) şi Pro România (4,09% şi 4,13%) au ratat intrarea în Parlament (în 2019 obţinuseră la PE 5,7% şi respectiv 6,6%).

Ordinea pe podium era ştiută din seara scrutinului, politicienii locali reacţionând ca atare la exit-poll. Mang era încrezător că partidul său va forma Guvernul, pe când Bolojan nu şi-a ascuns insatisfacţia că PNL a ratat obiectivul de 30%, în timp ce UDMR-iştii Cseke Attila şi Szabó Ődőn vorbeau despre participarea la guvernare. Doar liderul USR-PLUS, Silviu Dehelean, s-a ferit de comentarii, din cauza lecţiei de la locale, când Alianţa a eşuat usturător.

Fruntaşi cam degeaba

În Bihor, alegătorii au preferat o altă ordine decât la nivel naţional, punând PNL pe primul loc (32,5% la Deputaţi şi 33,93% la Senat), urmat de UDMR (21,14% şi 21,42%), PSD (18,72% şi 19,31%), AUR (8,48% şi 8,62%), USR-PLUS (6,98% şi 6,88%).

Sub pragul necesar accederii în Parlament s-au situat Pro România (3,83% şi 3,63%), PMP (2,49% şi 2,18%), precum şi partidele despre care oamenii nici n-au auzit în campanie: Alianţa Renaşterea Naţională, PRM (doar 0,64% şi 0,94%), Partidul Puterii Umaniste, Partidul Ecologist Român (care a preluat "dragniştii" din PSD), Noua Românie şi independentul Sebastian Duma (0,33% la Deputaţi).

2 penali din 14 aleşi

Mihai Lasca, președintele AUR Bihor, candidat Camera DeputațilorPNL Bihor (a treia filială din ţară ca performanţe) va avea doi senatori, pe Gheorghe Carp şi Adrian Hatos (acesta prin redistribure) şi trei deputaţi: Aurel Căuş, Kiss Janos şi Ioan Cupşa (Florica Cherecheş ratând realegerea). UDMR va defila tot cu senatorul Cseke Attila şi deputaţii Szabó Ődőn şi Biro Rozalia), PSD cu senatorul Florin Bodog şi deputaţii Ioan Mang şi Steluţa Cătăniciu (importată din Cluj), AUR va avea un deputat "penal", pe Mihai Lasca (foto), condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru acte de violenţă şi judecat pentru constituirea unui grup organizat, în timp ce USR-PLUS se va mulţumi cu deputatul Silviu Dehelean.

Bihorul va avea şi un al 14-lea parlamentar, tot penal: Adrian Merka (Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România), reabilitat după ce în 2015, când era la al doilea mandat, Înalta Curte îl condamnase la 1 an şi 6 luni cu suspendare pentru conflict de interese (şi-a angajat părinţii la cabinetul parlamentar) şi 3 ani interdicţie la ocuparea unor funcţii publice.  

În ce priveşte marii perdanţi, extravagantul Viorel Cataramă n-a "sărit" de scorul naţional al Pro România, în ciuda investiţiilor în campanie, pentru că a alergat pe acelaşi culoar cu AUR, fără a avea imaginea "imaculată" a reprezentanţilor acestui partid. Fosta PNL-istă Lucia Varga s-a situat şi ea sub procentajul general al PMP, partid care a rămas cu un "băsism" nefolositor.

Amalgam de cauze

Rezultatele fac ca PSD să nu aibă cu cine forma Guvernul, obiectiv tangibil doar pentru partidele de dreapta şi nu uşor, iar cauzele sunt numeroase. PNL s-a erodat după un an de guvernare minoritară în pandemie şi cu dificultăţi economice, cu un Parlament ostil, fiind criticat şi de PSD, şi de USR-PLUS. Liberalii şi-au dat singuri autogoluri, luând decizii nepopulare şi imposibil de explicat (de pildă închiderea pieţelor) şi gafând des (cu numiri controversate şi o susţinere grosolană din partea preşedintelui Klaus Iohannis).

PSD a îndepărtat locotenenţii lui Liviu Dragnea şi şi-a dozat campania aşa încât să nu enerveze populaţia, ţinându-şi în case adversarii, dar nu i-a fost suficient. UDMR a fluturat din nou pericolul ca maghiarimea să sufere prin lipsa din Parlament şi a reuşit s-o scoată la urne.

USR-PLUS a plătit preţul luptelor interne şi al unei strategii depăşite, cu aceleaşi sloganuri din vremea când PSD era inamicul public nr. 1, fără a aborda serios temele de interes pentru cetăţeni, economice şi sociale.

Vedeta a fost AUR, "elefantul din încăpere" pe care competitorii şi observatorii l-au ignorat, pariind pe publicul conspiraţionist, frustrat de sărăcie, tarat de lipsa educaţiei şi naţionalist, lipindu-se de subiectele cele mai scandaloase: "jos botniţa!", românismul, ortodoxismul şi mesianismul liderului George Simion, un Vadim de tip nou, tânăr şi energic.

Nu mai puţin importantă în interpretarea rezultatelor, spun sociologii, este obişnuita indiferenţă a românilor faţă de alegerile parlamentare, alţii interpretând absenteismul ca o sancţionare a întregii clase politice.

Curentul Bolojan

Primul şef de partid care a decontat a fost liberalul Ludovic Orban, care a renunţat luni la conducerea Guvernului, la finele săptămânii urmându-l şi preşedintele PMP Eugen Tomac.

Imediat ce Orban a părăsit Palatul Victoria, presa l-a prezentat între posibilii succesori şi pe bihoreanul Ilie Bolojan, care însă a lămurit vineri că nici măcar "nu s-a pus problema", vrând să-şi respecte "agenda cu care m-am angajat în faţa bihorenilor că vom defila în următorii 4 ani la Consiliul Judeţean".

BIHOREANUL a aflat că Orban l-ar fi sprijinit, pentru că Bolojan urma să se concentreze asupra guvernării, fără să-i ameninţe supremaţia în partid, dar nu l-a dorit preşedintele Iohannis. Motivul? În principal imposibilitatea de a-l controla şi de a-i impune decizii.

Patru "miniştri" din Bihor

Szabo Odon, președinte executiv UDMR Bihor, deputatPrezentat şi el ca posibil premier, dar cam forţat, un alt orădean sprijinit de PNL, Marcel Boloş, are şanse să rămână în viitorul Guvern, la Ministerul Fondurilor Europene. Un altul, stabilit la Bucureşti, USR-istul Cristian Seidler, e cotat ca posibil ministru al Muncii, în timp ce UDMR-iştii Cseke Attila şi Szabó Ődőn (foto) ar fi variante la Sănătate, respectiv la Tineret şi Sport.

Szabó face parte din echipa de negociere a partidului şi va încerca să tragă spuza pe turta sa şi în judeţ, surse politice aşteptând să pună între condiţiile de intrare a UDMR la guvernare inclusiv obţinerea din partea PNL a unei poziţii de viceprimar în Oradea şi a uneia de vicepreşedinte al CJ Bihor.

USR-PLUS ar ţinti funcţia de prefect, cu argumentul că nu au niciun primar şi, prin urmare, ar ţine balanţa între cei ai PNL, UDMR şi PSD, ceea ce, evident, liberalii nu ar accepta, cum nu vor nici să cedeze poziţii deja decise la alegerile locale, ci doar din instituţiile guvernamentale deconcentrate din judeţ.

Indiferent cum se vor încheia negocierile, cert e că în loc să aibă un Guvern puternic, românii vor avea, metaforic vorbind, trei, pentru că PNL, USR-PLUS şi UDMR au interese diferite greu de armonizat. Cât despre reformă, speranţele sunt reduse: nici revizuirea Constituţiei, nici reorganizarea administrativ-teritorială şi nici multe altele nu sunt posibile cu o majoritate fragilă care se poate destrăma la orice ceartă mai zdravănă. Poate doar frâiele economiei vor fi ţinute mai ferm...


ALEGERI ÎN BIHOR
Cât şi cum au votat bihorenii

Cele mai mari prezenţe la vot au fost înregistrate în Bihor în zonele cu primari UDMR (Viişoara - 63,07%, Sălacea - 56,07%, Lugaşu de Jos - 52,3%), urmate de fiefuri PSD (Sâmbăta - 60,93%, Tărcaia - 57,02%, Nucet - 55,85%), dar vârful l-a atins o comună cu edil PNL (Rieni - 66,48%).

PNL a obţinut cele mai bune rezultate tot în Rieni (68,01%), Lazuri de Beiuş (61,72%), Cociuba Mare (60,68%), Vârciorog (59,12%) şi Abram (58,94%), toate cu primari liberali. În comunele unde au racolat edili de la PSD, Nojorid şi Lăzăreni, PNL a obţinut 45,49% şi respectiv 43,4%, peste adversarii social-democraţi (care au luat 17,09% şi respectiv 24,98%).

UDMR a performat în zona de nord, cu populaţie preponderent maghiară: Buduslău (92,58%), Sălacea (90,52%), Şimian (82,54%), Valea lui Mihai (81,14%) şi Viişoara (80,98%), iar PSD tot unde are primari, la Remetea (52,66%), Nucet (49,74%), Gepiu (49,06%). La Sânmartin, cu edil pesedist, a câştigat PNL, cu 36,82% (faţă de 33,12% PSD).

USR-PLUS s-a remarcat în trei comune din Zona Metropolitană Oradea: Sântandrei (15,07%), Nojorid (11,48%) şi Sânmartin (9,41%), precum şi la Beiuş (10,22%), iar AUR în Auşeu (18,39%), Lăzăreni (18,25%), Suplacu de Barcău (17,1%) şi Boianu Mare (17,09%), în nordul judeţului înregistrând scoruri sub 1%.

Votul în principalele oraşe

Oradea: PNL - 40,04%, UDMR - 17,10%, PSD - 15,68%, USR-PLUS - 11,57%, AUR - 6,4%

Beiuş: PNL - 39,99%, PSD - 23,18%, USR-PLUS - 10,22%, AUR - 9,12%, UDMR - 5,47%

Marghita: UDMR - 43,49%, PNL - 22,25%, PSD - 12,44%, AUR - 9,28%, USR-PLUS - 5,92%

Salonta: UDMR - 51,48%, PNL - 15,97%, PSD - 12,21%, AUR - 9,92%, USR-PLUS - 5,34%

Aleşd: PNL - 42,62%, PSD - 14,82%, UDMR - 12,43%, AUR - 11,11%, USR-PLUS - 6,87%

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@CrisDumi
Pai daca-s penali, cum sa-i numeasca? PENÁL, -Ă, penali, -e, adj. (arg.) 1. (uneori substantivizat) Urmărit penal sau cu antecedente penale. 2. De joasă speță. 3. (impropriu) Penibil.
Postat 18 Decembrie 2020, 11:20 de unul
daca liberalii devin prea de centru
...si accepta impozit progresiv si alte prostii de la Salvatori, PMP ramane adevaratul partid de dreapta din Romania.
Postat 14 Decembrie 2020, 15:53 de unu
Penali ?!? Există în DEX așa ceva, sau Bihoreanul merge pe "mâna" descreieraților de la USR ?!?
I-aș recomanda "reabilitatului" Merka, care s-a aflat exact în aceeași situație precum parlamentarii maghiari "iertați" de instanțe, să dea publicația în judecată ... pentru că, după noua procedură legislativă în materie, precis poate scoate venitul de deputat pe un an de la semnatarul acestui articol !?!
Postat 14 Decembrie 2020, 13:46 de CrisDumi
Somjul ratiunii naste monstri
Cu o clasa politica flegmatica, autosuficienta si aroganta, e un pas mic pana la extremism. Vezi doar hotia pesedeului sau ipocrizia peneleului. Cei care va votau incep sa va ocoleasca iar cei care nu v-au votat, sumpatizeaza cu partide extremiste. Sa va vad cand incepeti sa pierdeti si mai mult teren!
Postat 14 Decembrie 2020, 13:32 de oradeanbihor
greu va fi
Atata vreme cat partidele mari (psd si pnl) nu inteleg sa isi schimbe comportamentul, nu vom reusi sa avansam pe termen lung. Nici unii nu au castigat clar dar nu vor sa cedeze nimic din beneficiile puterii totale, gen pcr. Pnl a fost singur la guvernare in acest an si vrea sa pastreze aceleasi privilegii, functii si pozitii? Cum naiba din moment ce nu are decat 25% din cele 47% obtinute impreuna cu usr si udmr?! Nu e normal sa imparta totul proportional? Cum merge aia ca eu vreau asta si asta si restul luati si voi de-aici? pnl=psd=pcr
Postat 14 Decembrie 2020, 11:49 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON