URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 06 MARTIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cine a construit la viaţa lui orice înjghebare mai mare decât un coteţ de găini ştie cât de complicată şi grea e viaţa când ai de-a face cu şantieriştii. Ne plângem, pe bună dreptate, că şantierele oraşului nu se termină niciodată la timp, uitând de fapt că marea realizare a Primăriei este că s-a străduit să le înceapă. Un caz clasic: Piaţa Ferdinand...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Bihor a respins, cu opoziţia grupului UDMR şi a unei părţi din PSD, plângerea celor 21 de primari UDMR împotriva Regulamentului pentru curăţenie adoptat în decembrie, ce impune primăriilor cosirea de trei ori pe an a marginilor drumurilor asfaltate care traversează localităţile. Chestiunea Regulamentului pentru curăţenie este, însă, doar una dintre direcţiile de atac ale UDMR Bihor.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Printre miturile perpetuate la nesfârşit despre poporul nostru drag şi nepereche, cel al îndemânării şi priceperii la treburile practice este în Top 3. Suntem harnici ca nimeni alţii, ne pricepem la orice şi găsim soluţii geniale de evitare a soluţiilor din manuale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că elevii pot din nou să meargă la școală în format fizic?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
20 Decembrie 2018, 08:04

Alianţa 4x4: De ce este bună Alianţa Vestului şi de ce îi deranjează pe guvernanţi

Alianţa 4x4: De ce este bună Alianţa Vestului şi de ce îi deranjează pe guvernanţi "O TÂMPENIE". Aşa a catalogat primarul Ilie Bolojan acuzaţiile de "rupere" de restul ţării după înfiinţarea AVE alături de omologii din Cluj, Timişoara şi Arad, deoarece proiectul "nu are nicio legătură cu segregarea teritorială" şi "nu este împotriva unei alte regiuni sau a Guvernului". "Dacă în Franţa, Olanda şi în Polonia funcţionează această formulă, înseamnă că se poate şi în România", e convins Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia au anunţat primarii Clujului, Oradiei, Aradului şi Timişoarei înfiinţarea Alianţei Vestului, prin care vor ca în perioada 2021-2027 să câştige fonduri UE direct de la Bruxelles, că principalul partid de guvernământ i-a şi învinuit de secesiune. În percepţia acestuia, a încerca rezolvarea, peste capul Guvernului, a unor probleme constant ignorate a ajuns aproape trădare de ţară.

BIHOREANUL a analizat argumentele pro şi contra, concluzia fiind nu doar că sperietoarea "ruperii" Ardealului nu are temei, ci şi că modelul AVE, care a stârnit deja interesul multor altor primari, e o şansă pentru dezvoltarea întregii ţări.

Concis şi coerent

Data de 8 decembrie 2018 marchează o cotitură pentru administraţia din România, indiferent dacă Alianţa Vestului, a cărei înfiinţare a fost anunţată atunci la Timişoara, va avea sau nu succesul scontat de fondatori. Actul semnat de primarul gazdă, Nicolae Robu, împreună cu colegii din Cluj - Emil Boc, Oradea - Ilie Bolojan, şi Arad - Gheorghe Falcă, porneşte de la evidenţa că, spre deosebire de celelalte ţări estice, România a centralizat mecanismele de accesare a fondurilor UE, dar şi de la faptul că stabilitatea şi experienţa administraţiilor locale le îndreptăţeşte să vrea mai mult.

Obiectivele enunţate vizează îmbunătăţirea mobilităţii între oraşe prin urgentarea autostrăzii Transilvania, susţinerea autostrăzii Trans Carpatia şi a unei conexiuni feroviare de mare viteză, finalizarea şoselelor de centură şi legarea la reţeaua europeană TEN-T, dezvoltarea în parteneriat a aeroporturilor şi impulsionarea mobilităţii forţei de muncă.

AVE vrea să-şi accelereze dezvoltarea, deja mult peste a celorlalte regiuni, sprijinind şi colaborarea între mediile de afaceri, prin infrastructuri şi facilităţi comune, precum şi parteneriate între firme, universităţi şi primării, în ideea că dezvoltarea economică este cea mai sigură metodă de protecţie socială.

În fine, Alianţa ţinteşte construirea spitalelor de urgenţă Cluj şi Timişoara, la care cele judeţene din Oradea şi Arad să fie interconectate, promovarea unor programe pentru tineri aşa încât să nu plece din ţară, precum şi sprijin reciproc în promovarea culturală şi turistică.

Să nu se mai piardă bani

Pasul doi va fi aprobarea iniţiativei în Consiliile Locale şi înfiinţarea unei asociaţii/agenţii de dezvoltare interregională, cu sediu şi buget proprii, conducerea executivă urmând să fie asigurată prin rotaţie. Până în 2020, asociaţia trebuie să aibă o strategie în temeiul căreia să elaboreze proiectele şi să obţină banii de la Comisia Europeană.

Bănuit ca autor al ideii, primarul Oradiei argumentează necesitatea AVE arătând că problemele dintr-o zonă sunt mai bine cunoscute loco decât la nivel central, dar şi prin faptul că administraţiile locale sunt mai stabile decât cele centrale, numai în ultimii 2 ani fiind schimbate 3 guverne şi 70 de miniştri, fiecare cu alte "priorităţi" pentru care apoi nu fac nimic. "E o realitate că am pierdut, ca ţară, fonduri importante, mai ales pe infrastructură", spune Bolojan, dând exemplul autostrăzii Transilvania, pe care Guvernul n-a finalizat-o deşi putea folosi 1,5 miliarde euro de la UE "Nu vrem să se mai piardă aceşti bani".

În plus, prin AVE s-ar simplifica birocraţia. În prezent, pentru fiecare proiect, primăriile trebuie să demonstreze că deţin terenurile, dar nu sunt suficiente actele de Carte Funciară şi Hotărârile de Consiliu Local, ci ele trebuie "întărite" şi prin Hotărâri de Guvern ce întârzie cu lunile. Or, dacă proiectele sunt trimise direct la CE, banii vin mai repede şi mai mulţi.

Atac contra României

Ioan Mang, președintele PSD BihorDeşi Guvernul s-a ferit să se opună făţiş iniţiativei provocate tocmai de lipsa propriilor rezultate şi, mai nou, chiar a interesului pentru banii UE, primele reacţii le-au exprimat, ca de obicei, reprezentanţi din eşalonul secund al PSD. Eurodeputatul Emilian Pavel a catalogat AVE ca "populistă", întrucât nu primarii, ci Guvernul are "atribuţii" în rezolvarea problemelor, şi i-a acuzat că mesajul lor "nu este unul de unitate". Mai pe româneşte, că nu stau cuminţi la cheremul Guvernului. După el, un consilier judeţean din Moldova a cerut Guvernului chiar să pedepsească "atacul la adresa României", iar şeful PSD Bihor, Ioan Mang (foto), a opinat că AVE este "o utopie", proiectele fiind "cuprinse, toate, în programul de guvernare".

Cel mai consistent răspuns l-a dat Liviu Dragnea, anunţând înfiinţarea unui Fond pentru Investiţii Locale, alimentat cu 10 miliarde euro "din România", în fapt un PNDL "paralel" celui existent. Atât doar că acesta finanţează doar investiţii mici, mai ales în mediul rural, şi mai are de decontat 32 miliarde lei pentru lucrări neplătite în ultimii 5 ani.

Iniţiativă lăudabilă

Ca să minimalizeze iniţiativa, PSD-iştii au distribuit pe Facebook o declaraţie a comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, cea pe care o critică pentru declaraţiile privind incapacitatea şi dezinteresul Guvernului în privinţa fondurilor UE. Au reluat, însă, doar o jumătate din spusele ei, şi anume că în actualul exerciţiu financiar 2014-2020 AVE nu poate accesa direct fonduri structurale, fără a adăuga că acest lucru va fi posibil în următorul exerciţiu, 2021-2027.

Marcel Boloș, directorul Agenției de Dezvoltare Nord VestDeşi conduce o structură care, la fel ca Autorităţile de Management ale ministerelor, "filtrează" proiectele europene pentru 6 judeţe, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, Marcel Boloş (foto), nu vede o problemă în concurenţa viitoarei asociaţii a AVE, confirmând că aceasta ar putea accesa direct fonduri UE în cel puţin două forme, fie prin instrumente de tip CEF (Connection European Facility), fie ca ITI (Investiţii Teritoriale Integrate). În prima formulă, structura nu trebuie aprobată de Guvern, ci doar proiectele pe care le trimite Comisiei Europene. În a doua, ITI se "naşte" cu aprobarea Guvernului, dar apoi are libertate în relaţia cu CE.

În plus, spune Boloş, "în viitoarea perioadă de programare, CE poate aproba noi instrumente de accesare directă a fondurilor", singura condiţie fiind ca Guvernul "să permită diversificarea mecanismelor de accesare". Ca urmare, "ţinând cont că scopul fondurilor e să rezolve problemele comunităţilor, iniţiativa AVE nu poate fi decât lăudabilă".

Precedente existente

Chiar dacă reprezentanţii PSD atacă Alianţa Vestului, în România există deja două asemenea structuri interregionale pentru atragerea fondurilor UE.

Una e Axa BBC înfiinţată în septembrie de primarii din Braşov, Bucureşti şi Constanţa pentru a colabora în transporturi, turism şi energie, fiecare având obiective atât locale, cât şi comune. Cel mai important şi cunoscut este autostrada Comarnic - Braşov, dar vizează şi facilitarea transportului prin realizarea unei reţele de staţii de încărcare a maşinilor electrice, extinderea reţelei de autobuze turistice şi crearea unui centru de energie "inteligentă" care să deservească cele trei oraşe.

Mai mult, din 2014 există şi o structură înfiinţată de Consiliile Judeţene şi de 36 primării din judeţele Tulcea şi Constanţa, ITI Delta Dunării, aprobată prin HG pentru a accesa direct fonduri de 1,2 miliarde euro. Atât doar că fondatorii nu s-au mai preocupat de elaborarea proiectelor, mulţumindu-se cu ce "pică" de la Guvern.

Sabotaj înseamnă ruptură

În ciuda rateului, care ţine de calitatea mai scăzută a administraţiilor locale din Sud, economiştii susţin că structurile interregionale trebuie încurajate. De altfel, un raport al Băncii Mondiale prezentat la conferinţa Urbanize Hub din Timişoara arăta că, pentru ca România să se dezvolte, cetăţenii şi mărfurile trebuie să se poată mişca în propria ţară. În cazul AVE populaţia este de 1,5 milioane persoane, iar zona ar putea atrage "migraţie" internă dacă ar exista autostradă, şosea şi trenuri expres.

"Dacă suntem sinceri, vom recunoaşte că ne dorim să trăim şi să ne creştem copiii în oraşe care se dezvoltă pe direcţia în care o fac Oradea sau Timişoara, nu Alexandria sau Turnu Măgurele", a comentat şi fostul premier Victor Ponta, afirmând că Guvernul trebuie să încurajeze "dezvoltarea acestor oraşe dinamice" şi să le multiplice exemplul.

Adrian Hatos, Universitatea din OradeaSociologii pledează şi ei în acelaşi sens. "Dacă va pune piedici Alianţei Vestului, Guvernul va justifica şi mai mult apariţia unor asemenea iniţiative şi va accentua ostilitatea periferiei faţă de centru", spune universitarul Adrian Hatos (foto), iar în acest caz fractura între vestul şi restul ţării se va accentua. "Pentru unii primari, accesul mai facil la resursele guvernamentale va însemna diminuarea capacităţii administrative, tocmai pentru că stau după bani de la Guvern. În schimb, oraşele care nu primesc bani de la centru se vor ambiţiona şi mai mult să caute fonduri europene", explică sociologul.

Altfel spus, se va înâmpla ca în natură: "organul" administrativ neexersat al oraşelor dependente de Guvern se va atrofia, în timp ce pentru oraşele ambiţioase nevoia va întări "organul" necesar dezvoltării.


ADEVĂRATUL RISC
Emulaţie şi refuz

De modelul Alianţei Vestului s-au arătat interesaţi, rapid, mai mulţi edili din ţară. Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, sa spus că vrea să coopereze cu AVE pentru a deveni "o voce mult mai uşor de auzit la Bruxelles", fiindcă Bucureştiul are "timpanele înfundate". Nicolae Robu a dezvăluit că a fost contactat de mai mulţi PSD-işti "care vor să intre în Alianţa Vestului", la fel cum vor şi cei din Reşiţa, Sibiu şi Alba Iulia. De asemenea, edilul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, spune că va face o Alianţă a Nordului, cu Satu Mare, Zalău şi Bistriţa.

Pericolul real pentru România nu stă în aceste iniţiative, ci vine de la Bucureşti, din cauza politicii tot mai anti-europene a Guvernului. Atât comisarul UE pentru Justiţie, Vera Jurova, cât şi Corina Creţu a avertizat că la Bruxelles se ia în calcul condiţionarea alocărilor de fonduri, în următorul exerciţiu financiar, de respectarea statului de drept. Concret, Comisia Europeană va putea propune Consiliului European alocarea, reducerea şi suspendarea fondurilor către statele membre în funcţie de felul în care acestea respectă independenţa justiţiei şi combat corupţia, primele afectate putând fi România, Ungaria şi Polonia, unde aceste valori sunt atacate de partidele la putere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Must have
Daca in alianta asta este implicat edilul orasului oradea,e clar ca e buna.Nu buna,ci absolut necesara si obligatorie.Nu inteleg de ce atita forfota,disputa,dubitatii,campanii de presa,articole,munca de convingere.E excelenta si mai mult decit binevenita...singura nedumerire ar putea fi cum de nu s-a infiintat mult mai devreme,avind in vedere abilitatile cognitive,pregatirea si eficienta membrilor fondatori.Oricum,timpul nu e pierdut,"viitorul suna bine"-pentru cei vinduti fostului conex-iar ca dovada,"Pasul doi va fi aprobarea iniţiativei în Consiliile Locale şi înfiinţarea unei asociaţii/agenţii de dezvoltare interregională, cu sediu şi buget proprii, conducerea executivă urmând să fie asigurată prin rotaţie." Embrionul salvgardarii romaniei a prins viata,nimic nu mai poate sta in calea DEZVOLTARII.Mase largi de specialisti,ignorati pe nedrept pina acum,vor adera neconditionat la noua structura,chiar si pro bono,sub bratul de fier al celor 4 magnifici cavaleri ai progresului.Timpul nu mai are rabdare...
Postat 20 Decembrie 2018, 20:50 de excalibur
Revizionistii si pastilele
La fiecare dezvelire a unei statui a romanilor, revizionistii unguri epuizeaza stocurile de pastile (alea de cap in special, cat si cele de "inima blue").
Postat 20 Decembrie 2018, 19:14 de Alcor
DIAVOLESCU
Cred că ai greșit orașul
Postat 20 Decembrie 2018, 18:55 de Sandu1206
prostea
Probabil ai vrut sa spui ca de aceasta "alianta", ar incerca sa profite revizionismul unguresc. De fapt asta se si intampla. Indiferent de ocazie, revizionistii unguri vin cu aceeasi poezie: "separatism", "secesionism". Am explicat mai jos cum stau lucrurile.
Postat 20 Decembrie 2018, 18:44 de Alcor
Trista Revizionista &co
Cu toate ca primarii astia au spus clar, din capul locului, ca nu este vorba de separatism sau alte bazaconii, revizionistii unguri si slugile lor o tot dau cu secesionismul, separatismul. Transilvania la cheie. Transilvania dezvoltata si modernizata de catre Statul Roman, sa produca pt budapesta. Sute de ani a furata ungaria din Transilvania, tot ce a putut, iar acum revizionismul unguresc vrea sa o ia iar de la capat cu hotiile, abuzurile si faradelegile. Noii grofi nu ar mai avea nevoie de acte false ca sa rada 'retrocedeze" totul (paduri, terenuri, case, localitati, statiuni, etc). Pur si simplu s-ar instala cu forta. Si in prezent, revizionistii unguri nu vor sa auda de limba, cultura, traditiile, istoria, statuile si credinta romanilor. Daca ar reusi sa izoleze Transilvania de restul tarii, ar incerca cu ajutorul "fratilor" din "tara mama", sa distruga identitatea nationala a romanilor, "maghiarizand" totul. S-a mai incercat acest lucru de cateva ori, de-a lungul istoriei. Cunoastem consecintele. Victimele umane ale razboaielor provocate de unguri in Transilvania si pagubele materiale aferente ne stau marturie. De o mie de ani, de la momentul patrunderii ungurilor in Europa, iredentismul unguresc produce scelerati pe banda rulanta. Ii vedem si la comentarii. Bolnavi de ura, invidie si rautate, intoleranti la adresa a tot ceea ce nu este ungur si unguresc.
Postat 20 Decembrie 2018, 18:39 de Alcor
V...A
Cred că primul care a vorbit de pericolul separatismului am fost eu...nu poți ști ce se poate întâmpla! Nu-mi aroga merite, nu acesta a fost scopul...ieri m-am întâlnit cu o celebră/celebru actuală/actual penelista/penelist....i-am vorbit despre BIG....NU continui pentru că nu vreau sa-i fac rău....dar ce mi-a spus....iar cand văd poza suvitatului 3 in 1......
Postat 20 Decembrie 2018, 18:22 de prostea
intre timp Alianta Speriatilor Vestului
care iubeste mult ...Uie, azi si-a primit dragostea adica a primit mult de tot ....Uie. a picat motiunea ))))))
Postat 20 Decembrie 2018, 16:28 de DIAVOLESCU
Cat despre Cluj ?
e un soi de Babylon Cocalaresc populat de niste "coolti" cu aere de 'telectuali fini in timp ce ei se delecteaza in fapt cu MANELE
Postat 20 Decembrie 2018, 16:02 de DIAVOLESCU
Bai diavolescu
Lasa-ne pe noi astia mai prosti, si intoarce-te de unde ai venit, daca tot pretinzi ca esti cine esti...
Postat 20 Decembrie 2018, 16:00 de cetateanbihorean
jale mare prntru Timisoara
care e de tot plinsu'. a ajuns sa arate Capitala Banatului mai rau ca si Kandaharu din Afghanistan
Postat 20 Decembrie 2018, 15:59 de DIAVOLESCU
SI ha ha ha
circarii atia 4 din imagine sint de fapt cei care au speriat Vestul. L-au speriat cu prostia lor. I-au indatorat pe "vestici ' cu sute de milioane de euro pentru niste proiecte gandite de mintea lor nord-coreeana
Postat 20 Decembrie 2018, 15:58 de DIAVOLESCU
ha ha ha
astia 4 infracori inca neintemnitati nu fac nici cit o gloaba rapciugoasa
Postat 20 Decembrie 2018, 15:54 de DIAVOLESCU
CrisDumi
Noi vrem autostrăzi, spitale și trenuri de mare viteză. Daca tu nu vrei, poți să te retragi la Vaslui, acolo se trăiește tradițional ca în evul mediu
Postat 20 Decembrie 2018, 14:35 de Sandu1206
deranjeaza
Momentan, cu modestie, primarul a spus ca se doreste sa se faca treaba cu aceasta alianta pana la rezultate mai e ceva. Fara a o folosi ca lauda si element electoral s-a mentionat ideea intai rezultatele si dupa mai vedem. Deranjeaza pt ca nu se mai dau spagi la Bucuresti, deranjeaza ca astfel nu mai pot baga pumnul in gura, deranjeaza ca nu mai sta lumea ca mana intinsa si ca nu ii va mai pupa nimeni in c.r. Caracteristic la noi, vrei sa faci treaba esti "excomunicat", vrei sa furi esti cel mai bun.
Postat 20 Decembrie 2018, 14:11 de Christa
CrisDumi
nu tre'sa insisti sa ne demonstrezi ca esti prost.UAT nu inseamna BH,AR,TM etc. ci pur si simplu Unitate Administrativ Teritoriala,ceea ce si catunul in care te-ai nascut prematur poate fi,administrator fiind primarul comunei de care apartine catunul respectiv.Pe de alta parte,eventuale piedici puse de guvernanti retardati si hoti,vezi psd-alde-udmr,ar impinge POPULATIA SI NU ADMINISTRATIA care se va exprima prin vot, la secesiune terotoriala !
Postat 20 Decembrie 2018, 14:09 de nealiniat
Facem pariu că mecanismul instrumentelor structurale nu se va schimba din 2021 încolo, astfel ca AVE să construiască pe bani europeni, spre exemplu ... autostrăzi ?!?
Închideți "boldul" o săptămână și vă pocăiți toți precum Falcă și ceilalți inițiatori ai AVE, dacă pierdeți pariul ?!? Și vreți să știți de ce nu se va putea vreodată, așa cum numai un "amator" ca Boloș poate confunda criteriile CF și FS cu ale CEF și ITI ?!? Pentru că nicio UAT din Europa, indiferent de forma participării ori asocierii, nu poate realiza investiții în calitate de ordonator de credite (principal, secundar sau terțiar), pe teritoriul unei alte UAT care se intercalează administrativ și teritorial pe parcursul/aliniamentul proiectului vizat !?! Cu totul altceva ar fi fost dacă s-ar fi asociat județele TM, AR, BH și CJ ... și care au atribuții de integralitate în toate planurile urmărite în cadrul unei astfel de ADI !?! Doar că, județele sunt deja cuprinse, prin lege, în sistemul regiunilor de dezvoltare ... iar o reorganizare pe afinități ar încălca alte puzderii de legi constituționale !?! Cei 4, care au speriat "estul" în cazul de față, nu sunt în stare să realizeze în orașele lor nici măcar niște trotuare cu continuitate, astfel ca o mămică să-și ducă copilul cu căruciorul mai mult de 100m fără să fie nevoie să ocolească o groapă, o mașină, un stâlp, ori să coboare pe carosabil și să revină după câțica pași înapoi ... cum de vă și imaginați că o să iasă din "matca" lor, ca să viseze pe banii altora tot felul de trăznăi fără suport financiar propriu !?! Toți cei care credeți în demersurile acestei alianțe sunteți naivi ... sau părtași la această mascaradă de imagine electorală.
Postat 20 Decembrie 2018, 14:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0503 RON
  • 1 EUR = 4.8784 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON