URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2015, 13:26

Alertă teroristă MAXIMĂ în Regiunea Bruxelles, din cauza unei ameninţări "serioase şi iminente”

Alertă teroristă MAXIMĂ în Regiunea Bruxelles, din cauza unei ameninţări 'serioase şi iminente” foto: puterea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile belgiene au ridicat sâmbătă la maxim nivelul alertei teroriste în Regiunea Bruxelles, invocând  "ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie", anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"După o nouă evaluare", Organizaţia de coordonare pentru analiza ameninţării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a declarat într-un comunicat că "nivelul alertei teroriste a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru Regiunea Bruxelles". "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul ţării", a adăugat OCAM, arată Mediafax.

OCAM descrie "o ameninţare serioasă şi iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum şi recomandări specifice pentru populaţie", făcând totodată apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum "concertele, marile evenimente, gările şi aeroporturile, transporturile în comun" şi centrele comerciale foarte frecventate. Totodată autorităţile cer de asemenea populaţiei din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Sâmbătă dimineaţă, circulaţia metroului din Bruxelles a fost oprită, iar poliţişti şi soldaţi bine înarmaţi patrulau pe străzile capitalei belgiene. În ciuda avertizărilor, lucrurile par să se desfăşoare normal la Bruxelles, numeroase autovehicule circulând pe străzi. De asemenea, în ciuda recomandării Guvernului de a anula toate meciurile programate în această perioadă, liga profesionistă de fotbal din Belgia a anunţat că meciurile din acest weekend se vor desfăşura conform programului. Executivul a mai recomandat şi anularea altor evenimente majore.

Pe de altă parte, autorităţile îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, un suspect-cheie în atentatele de la 13 noiembrie din Paris, soldate cu 129 de morţi, acesta fiind bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbaţi, Hamza Attou şi Mohammed Amri, arestaţi la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, şi inculpaţi.

Molenbeek este considerată o bază a jihadismului în Europa. Presupusul organizator al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, al cărui deces a fost anunţat joi de autorităţile franceze, şi fraţii Brahim şi Salah Abdeslam sunt originari din Molenbeek, mai scrie Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis sâmbătă o atenţionare de călătorie, în urma ridicării nivelului de alertă teroristă la nivelul maxim pentru oraşul Bruxelles, amintind recomandarea autorităţilor belgiene de a se evita "locurile cu o concentraţie mare de oameni", cum ar fi concerte, gări, centre comerciale aglomerate.

MAE recomandă românilor să consulte pagina de Interne www.mae.ro şi reaminteşte faptul că aceia care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (disponibilă gratuit în "App Store" şi "Google Play"), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON