URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2020, 13:15

Alegeri la Universitatea Oradea, în condiţii speciale: Secţii de vot în aer liber, electorii stau la distanţă şi poartă măşti (FOTO / VIDEO)

La Universitatea din Oradea au loc, miercuri, alegerile pentru viitorul rector, în realitate un demers pentru reconfirmarea profesorului Constantin Bungău la şefia instituţiei, dat fiind că este unicul candidat.

Având un final previzibil, scrutinul este interesant doar prin modul de organizare. Din cauza pandemiei de Covid-19, secţiile de vot au fost amenajate în aer liber, iar toţi electorii trebuie să poarte măşti şi să păstreze distanţa de 2 metri faţă de alte persoane.

Vremuri speciale, condiţii pe măsură

"Din păcate, trăim vremuri speciale, aşadar organizăm alegerile în condiţii speciale, de distanţare socială, conform normelor impuse de Guvernul României, de actele normative, respectiv de recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Dacă altădată puteam să ne întâlnim foarte mulţi într-o sală, azi nu reuşim. În aer liber, am organizat şase secţii de vot, şi îi aşteptăm pe toţi colegii", a declarat preşedintele Biroului Electoral Universitar, Claudia Timofte, pentru BIHOREANUL.

Cei peste 900 de electori – 872 de cadre didactice şi 69 de studenţi, având drept de vot doar studenţii reprezentanţi – au fost distribuiţi la cele şase secţii de vot în funcţie de facultatea la care predau sau învaţă. În plus, fiecăruia i s-a recomandat să meargă la vot într-un anumit interval orar, astfel încât să nu aştepte prea mult la coadă. Asta pentru că accesul şi circulaţia în curtea sălii polivalente, unde au fost amenajate secţiile de vot, sunt controlate.

Alegeri în aer liber

Votezi, te dezinfectezi, pleci

Concret, după ce intră pe poarta sălii, fiecare elector trebuie să-şi dezinfecteze mâinile şi să-şi pună o mască pe faţă, dacă nu cumva are deja. Apoi, i se măsoară temperatura şi poate avansa doar dacă aparatul nu indică mai mult de 37,3 grade Celsius. BEU a stabilit şi trasee de circulaţie, astfel că toţi universitarii trebuie să înconjoare sala polivalentă prin partea dreaptă, fără a putea să se plimbe prin curte.

Ajuns la secţia de votare la care este arondat, alegătorul se legitimează, primeşte buletinul de vot şi ştampila, iar după ce a votat, în cabinele anume amenajate, se întoarce tot la secţia de vot, unde introduce buletinul într-o cutie de carton, care stă pe post de urnă. Apoi, obligatoriu, trebuie să-şi dezinfecteze mâinile şi să pornească spre ieşire, tot pe traseul stabilit de BEU. În timpul în care o persoană primeşte sau predă buletinul de vot, alţi electori arondaţi la aceeaşi secţie trebuie să aştepte la o distanţă de 2 metri, fiind trasate linii ajutătoare.

Alegeri la Universitate

Doar vremea le dă emoţii!

Procedura de organizare a alegerilor prevede şi că, dacă va începe să plouă, scrutinul poate fi întrerupt, iar în caz de condiţii meteorologice nefavorabile, va putea fi chiar mutat în interiorul sălii polivalente.

De altfel, vremea este singura care dă emoţii universitarilor. "Sper să vină colegii azi, să nu trebuiască să ne mai adunăm şi vineri, că atunci sunt şanse şi mai mari de ploaie. Oricum, la alegerile acestea nu este nicio miză", a spus unul dintre membrii secţiilor de votare. Dacă se vor prezenta la vot 50% plus unul dintre electori, adică 471 de universitari, alegerile vor fi validate. Dacă nu, vineri va avea loc al doilea tur de scrutin.

Alegerile pentru viitorul rector al Universităţii trebuiau să aibă loc în luna aprilie, însă atunci România era în stare de urgenţă, iar scrutinul a fost reprogramat de Senatul academic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
alegerile rectorului - teatru ieftin imoral
de rasul curcilor, un pamflet de alegeri, o imitatie ieftina de inteligenta si democratie. un singur candidat, presiuni uriase, mesaje si telefoane primite zilnic de profesori pt a ii determina sa participe la alegeri, astfel incat scrutinul sa poata fi validat. absolut rusinos. in fiecare zi citim despre ceva rusinos si care pateaza obrazul orasului. influentele de familie, pile-relatii amoroase/amantlacuri-cunostinte/neamuri continua la universitate, in cel mai pur stil comunist/psd-ist.
Postat 03 Iunie 2020, 19:15 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON