URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Aprilie 2018, 12:03

Alegeri în Ungaria: cetăţenii maghiari îşi desemnează duminică parlamentarii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetăţenii Ungariei sunt aşteptaţi, duminică, la urne să-şi aleagă parlamentarii. Sondajele arată că votul va fi câştigat fără emoţii de partidul premierului Viktor Orban, însă miza este obţinerea a două treimi din voturi, care-i permit să schimbe legi importante şi Constituţia în ţara vecină, arată Digi24.ro.

Premierul maghiar a votat încă de la primele ore ale dimineţii.

Sursa citată arată că cele mai recente sondaje electorale creditează FIDESZ cu 41 până la 46 la sută din voturi. Pe locul doi se află JOBBIK, care ar aduna între 19 şi 25 la sută din voturi. Socialiştii ar putea obţine între 13 şi 19 la sută, iar social-liberalii şi verzii câte 6-8 procente.

Sunt diferenţe destul de mari de la un sondaj la altul, dar există un număr mare de nehotărâţi. Rezultatul depinde mult de rata de participare la vot, mai scrie Digi24.ro.

Mediafax citează, însă, un sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, conform căruia aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.

Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

De precizat că, anul acesta, în premieră cetăţenii maghiari care locuiesc în afara graniţelor ţării au putut vota prin corespondenţă, după o înregistrare prealabilă.

Conform datelor Biroului Electoral Central din Ungaria (NVI), 378.622 de alegători nerezidenţi în Ungaria s-au înregistrat pentru a-şi exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare din 8 aprilie. Dintre aceştia, în jur de 250.000 sunt din România.

De altfel, printre cei care au votat prin corespondenţă se numără şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, care a anunţat pe Facebook, pozându-se în faţa unei construcţii din propria curte pavoazate cu steagul Ungariei şi cel al Ardealului, că a votat prin corespondenţă la alegerile parlamentare din Ungaria, cerându-le compatrioţilor săi să-i urmeze exemplul. "Noi am votat! Fă-o şi tu!", a transmis preşedintele CJ Bihor maghiarilor cu dublă cetăţenie din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON