URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2020, 21:28

Alegeri în Moldova: Rezultatele exit-poll arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon!

Alegeri în Moldova: Rezultatele exit-poll arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon! sursa foto: alephnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 1,6 milioane de moldoveni au mers duminică la urne, pentru a-şi vota preşedintele, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

Rezultatele unui exit-poll făcut telefonic de comunitatea WatchDog şi Institutul pentru Politici Publice arată că alegerile ar fi câştigate de candidatul proeuropean Maia Sandu, care are 54,7% din sufragii, cu aproape zece procente mai mult decât actualul preşedinte socialist, Igor Dodon, creditat cu un scor de 45,3%.

Secţiile de vot s-au închis la ora 21, iar până la ora 20.30 au fost la vot 1.628.232 cetățeni, mai mulți decât cei din primul tur (1.614.067), adică 52,36% din totalul alegătorilor. O prezenţă mare a fost în afara graniţelor Republicii Moldova, la mai multe secţii de vot din străinătate formându-se duminică cozi mari de oameni. 

Primele declaraţii ale candidaţilor

Candidat independent, dar susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon a făcut primele declarații după închiderea secțiilor de vot. Potrivit agora.md, el a declarat că are încredere că rezultatele alegerilor vor fi în favoarea sa, iar voturile adunate în țară vor depăși numărul celor din diasporă.

„Avem o participare foarte mare în diasporă, o participare mare în stânga Nistrului. Nu vin cu aprecierie referitor la cum a avut loc acest scrutin. Primim semnale referitor la unele încălcări a votului din diasporă. Mă voi abține să dau apreciere. Sunt optimist cu privire la rezultatul acestui scrutin”, a spus Dodon.

De cealaltă parte, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, are suspiciuni privind legalitatea alegeilor. „Oamenii noștri au demonstrat că oriunde nu s-ar afla le pasă de casa lor. Regretăm că mulți ați fost nevoiți să așteptați ca să votați. Din păcate instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor. CEC a închis ochii la organizarea transportării alegătorilor și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor. Vin cu un îndemn către polițiști, observatori, toți cei care sunt responsabili de protejarea votului. Știu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude. Voi sunteți cei care trebuie să respectați votul cetățeanului.  În pofida acestor miopii selective, eu cred că vocea cetățenilor se va face auzită. Se vor întoarce prin vot, împotriva celor care s-au lansat. Invit toți cei care sunt responsabili de protejarea votului, voi trebuie să protejați votul cetățeanului. Vă rugăm în continuare, eu și colegii mei vom fi atenți și vom documenta toate abuzurile. Nu a rămas mult până când au venit rezultatele, să respectăm și să ne revedem în câteva ore”, a spus Maia Sandu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON