URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Iunie 2020, 13:05

Alcoolismul, o problemă extrem de răspândită. Cum recunoaștem un alcoolic?

Alcoolismul, o problemă extrem de răspândită. Cum recunoaștem un alcoolic? foto, generic: freepik.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Există nişte întrebări esenţiale pentru a putea încadra un individ în patologia alcoolismului: cantitatea de băutură consumată poate fi controlată?; s-a ajuns la neglijarea familiei sau serviciului din cauza alcoolului?; consumul de alcool începe imediat după micul dejun sau la puţin timp, sau chiar mai devreme?; anturajul comentează consumul crescut de alcool?; se întâmplă să se consume alcool dimineaţa după o beţie anterioară ("cui pe cui se scoate"!)? Aceste întrebări ar trebui să fie adresate tuturor, pentru a se putea evita problemele majore ale alcoolismului.

Organele care pot fi agresate de consumul ridicat de alcool sunt: ficatul (deşi cam jumătate din alcoolici nu prezintă modificări patologice hepatice, este frecvent întâlnit "ficatul gras" (steatoza hepatică) şi ciroza hepatică, cu o durată de supravieţuire de 5 ani de la declanşare la aproape 50%, dacă nu este stopat consumul de alcool şi de circa 80% în caz de abstinenţă), sistemul nervos central (atrofie corticală, pierderi temporare de conştienţă, neuropatii periferice, psihoze şi encefalopatii), tubul digestiv (diaree, eroziuni gastrice, ulcer gastroduodenal, pancreatite acute sau cronice), sângele (anemie) şi inima (aritmii, hipertensiune arterială, cardiomiopatie).

Abandonarea consumului de alcool la un alcoolic poate determina sindromul de abstinenţă, care se manifestă prin tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tremurături, convulsii, halucinaţii (delirium tremens) vizuale sau tactile (animale care se urcă pe corpul pacientului) şi alte simptome.

Atenţie!

Situaţiile în care consumul de alcool este strict contraindicat sunt hepatitele, ciroza, ulcerul gastroduodenal, hiperlipidemiile, sarcina şi în timpul tratamentelor medicamentoase (antihistaminice, antibiotice, somnifere etc.). Prevenirea alcoolismului se face din copilărie, prin conştientizarea efectelor dramatice ale bolii. Tratamentul alcoolismului este dificil, pacientul fiind cel care poate determina succesul terapeutic prin conştientizarea necesităţii abandonării consumului de alcool.

Reţineţi!

Reducerea consumului de alcool sub nivelul de risc este vitală, deşi riscul este prezent la orice nivel de consum. Se consideră nivel de risc consumul a peste 20 de unităţi pe săptămână la bărbaţi şi peste 15 unităţi la femei, o unitate de alcool însemnând 9 g de etanol pur (adică o măsură de băuturi spirtoase, un pahar de vin, sau un pahar de 330 ml de bere).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON