URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2018, 07:37

"Alăptare fără limite": Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO)

'Alăptare fără limite': Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Babybox Photography

Săptămâna alăptării a fost sărbătorită în acest an, în Şanţul Cetăţii din Oradea, de peste 100 de mămici îndrumate de medicul neonatolog Bianca Chirea.

Copiii au fost aşteptaţi de un clovn, a cărui menire a fost să-i ţină cât mai ocupaţi, în timp ce mămicile erau grupate de fotograf şi de medic în funcţie de luna de naştere a micuţilor, pentru a realiza un "calendar virtual al alăptării".

Papa bun

Începând cu ora 18, Şanţul Cetăţii s-a umplut de mame şi cărucioare. Cele mai multe femei au adus cu ele şi baloane cu heliu sau pancarte cu lunile anului, ceea ce a arătat că "mămicile se susţin unele pe celelalte", după cum spunea iniţiatoarea evenimentului, Bianca Chirea.

Primul grup a fost format din şase mămici care au născut în luna ianuarie. Cele mai numeroase grupuri au fost cele cu copii născuţi în lunile martie şi decembrie, acest lucru fiind simţit şi de cei mici, care nu se mai sfiau să vină la "ţiţi".

Finalul şedinţei foto s-a încheiat cu o inimă formată din mamele aşezate pe iarbă, care, spre bucuria micuţilor, le-au oferit din nou o porţie de "cină".

Mămici întârziate

Unele mame au ajuns abia spre finalul şedinţei foto. Problema majoră a reprezentat-o somnul de amiază al copilului.

La eveniment a fost aşteptat inclusiv un copilaş în vârstă de 5 ani, care a participat, alături de mama lui, la ambele ediţii precedente, dar se pare că nu a mai ajuns.

Întrebată de BIHOREANUL despre vârsta maximă la care se poate hrăni un copil la sân, Bianca Chirea a spus: "Conform UNICEF, un copil trebuie hrănit la sân până la vârsta de doi ani sau până la autoînţărcare, adică până la momentul în care copilul nu mai doreşte din propria iniţiativă laptele matern".

Alăptatul, ceva normal

"Consider că alăptarea este necesară pentru un start sănătos în viaţă", a adăugat medicul, în contextul în care multe mămici preferă să renunţe la alăptat. "În primele luni alăptarea poate fi dificilă şi poate genera dureri, dar totul este pentru binele micuţului", susţine Chirea. Doar mamele care nu pot alăpta din motive de sănătate au un motiv întemeiat să nu o facă.

De altfel, pe lângă susţinerea alăptatului, evenimentul de miercuri seară a avut rolul de a încuraja cât mai multe mămici să se obişnuiască să alăpteze în public, "pentru că este ceva normal". Mămicile îşi pot găsi pozele pe pagina evenimentului şi pot să îşi printeze "calendarul alăptării".

Mădălina Sim
Studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soricel
Ai supt de altundeva
Postat 09 August 2018, 23:02 de Sandu1206
ce-oi ști face?
@Sandu1206: Eh, da! Chiar Nu!
Postat 09 August 2018, 22:32 de soricel
Soricel
Se vede că nu ai supt de la țâță
Postat 09 August 2018, 21:46 de Sandu1206
asta e!
@poiu: Medicii recomandă hranirea copiilor la ore fixe! Nu când bebe zbiara un pic....hai cu țâța pe-afară! Oi fi și subiectiv! Never ever nu mi-a plăcut laptele! Nici ca bebe! Pe la 3-4 ani mâncare mea preferată era sângele de pui gătit cu ceapă și ardei! De pe atunci eram...roșu!
Postat 09 August 2018, 20:49 de soricel
comentarii de ev mediu
Peste tot in lume se practica pentru ca se pune accent pe alaptare. Dar la noi cocoanele nu isis strica tatele ci baga lapte praf. Si asa se naste o generatie de prafosi. Alte tari investesc in programe de consitentizare, ofera suport in aeroport pentru asa ceva sau si in spatii publice. Consiliaza mamele sa alapteze cat de mult pot. Doar la noi e ceva scarbos, rusinos ce trebuie facut pe ascuns. Bine ca se da m*** in piata centrala, bine ca se masturbeaza altii pe mal si bine ca se pisa tigancile din picioare prin santul cetatii. Sau se si caca daca au antrenament. Asta ne e cultura, da ne dam inventatori. Pai si putinii inventatori ce ii aveam nu ar fi gandit asa niciodata. Pacat, credeam ca indiferent de culoarea politica, cineva pune mai inainte un copil si nevoile lui decat faptul ca vede o tata. Pe care, in alte circumstante, o viseaza doar.
Postat 09 August 2018, 20:22 de poiu
!!!
Eh, acu e cool să zici M u l t E! Așa că...ce...lula mea dacă scoți o ț..ța? Nici doamnele de etnie rromă nu cred că mai fac așa ceva! Acum o fac intelectualele!
Postat 09 August 2018, 18:38 de soricel
Suntem pentru alaptat natural de mame
Dar nu descoperit in public! Si sa te c*** e tot o treaba sanatoasa, naturala care trebuie facuta dupa un ritm, dar nu o facem in public ca ne-am civilizat. Acuma vrem sa distrugem civilizatia si sa devenim umanisti firesti-animalici? Exista tot felul de solutii si hamace care sa acorde intimitate.
Postat 09 August 2018, 14:26 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON