URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 August 2018, 07:37

"Alăptare fără limite": Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO)

'Alăptare fără limite': Peste 100 de copii şi-au luat cina împreună, în Şanţul Cetăţii din Oradea (FOTO / VIDEO) foto: Babybox Photography

Săptămâna alăptării a fost sărbătorită în acest an, în Şanţul Cetăţii din Oradea, de peste 100 de mămici îndrumate de medicul neonatolog Bianca Chirea.

Copiii au fost aşteptaţi de un clovn, a cărui menire a fost să-i ţină cât mai ocupaţi, în timp ce mămicile erau grupate de fotograf şi de medic în funcţie de luna de naştere a micuţilor, pentru a realiza un "calendar virtual al alăptării".

Papa bun

Începând cu ora 18, Şanţul Cetăţii s-a umplut de mame şi cărucioare. Cele mai multe femei au adus cu ele şi baloane cu heliu sau pancarte cu lunile anului, ceea ce a arătat că "mămicile se susţin unele pe celelalte", după cum spunea iniţiatoarea evenimentului, Bianca Chirea.

Primul grup a fost format din şase mămici care au născut în luna ianuarie. Cele mai numeroase grupuri au fost cele cu copii născuţi în lunile martie şi decembrie, acest lucru fiind simţit şi de cei mici, care nu se mai sfiau să vină la "ţiţi".

Finalul şedinţei foto s-a încheiat cu o inimă formată din mamele aşezate pe iarbă, care, spre bucuria micuţilor, le-au oferit din nou o porţie de "cină".

Mămici întârziate

Unele mame au ajuns abia spre finalul şedinţei foto. Problema majoră a reprezentat-o somnul de amiază al copilului.

La eveniment a fost aşteptat inclusiv un copilaş în vârstă de 5 ani, care a participat, alături de mama lui, la ambele ediţii precedente, dar se pare că nu a mai ajuns.

Întrebată de BIHOREANUL despre vârsta maximă la care se poate hrăni un copil la sân, Bianca Chirea a spus: "Conform UNICEF, un copil trebuie hrănit la sân până la vârsta de doi ani sau până la autoînţărcare, adică până la momentul în care copilul nu mai doreşte din propria iniţiativă laptele matern".

Alăptatul, ceva normal

"Consider că alăptarea este necesară pentru un start sănătos în viaţă", a adăugat medicul, în contextul în care multe mămici preferă să renunţe la alăptat. "În primele luni alăptarea poate fi dificilă şi poate genera dureri, dar totul este pentru binele micuţului", susţine Chirea. Doar mamele care nu pot alăpta din motive de sănătate au un motiv întemeiat să nu o facă.

De altfel, pe lângă susţinerea alăptatului, evenimentul de miercuri seară a avut rolul de a încuraja cât mai multe mămici să se obişnuiască să alăpteze în public, "pentru că este ceva normal". Mămicile îşi pot găsi pozele pe pagina evenimentului şi pot să îşi printeze "calendarul alăptării".

Mădălina Sim
Studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soricel
Ai supt de altundeva
Postat 09 August 2018, 23:02 de Sandu1206
ce-oi ști face?
@Sandu1206: Eh, da! Chiar Nu!
Postat 09 August 2018, 22:32 de soricel
Soricel
Se vede că nu ai supt de la țâță
Postat 09 August 2018, 21:46 de Sandu1206
asta e!
@poiu: Medicii recomandă hranirea copiilor la ore fixe! Nu când bebe zbiara un pic....hai cu țâța pe-afară! Oi fi și subiectiv! Never ever nu mi-a plăcut laptele! Nici ca bebe! Pe la 3-4 ani mâncare mea preferată era sângele de pui gătit cu ceapă și ardei! De pe atunci eram...roșu!
Postat 09 August 2018, 20:49 de soricel
comentarii de ev mediu
Peste tot in lume se practica pentru ca se pune accent pe alaptare. Dar la noi cocoanele nu isis strica tatele ci baga lapte praf. Si asa se naste o generatie de prafosi. Alte tari investesc in programe de consitentizare, ofera suport in aeroport pentru asa ceva sau si in spatii publice. Consiliaza mamele sa alapteze cat de mult pot. Doar la noi e ceva scarbos, rusinos ce trebuie facut pe ascuns. Bine ca se da m*** in piata centrala, bine ca se masturbeaza altii pe mal si bine ca se pisa tigancile din picioare prin santul cetatii. Sau se si caca daca au antrenament. Asta ne e cultura, da ne dam inventatori. Pai si putinii inventatori ce ii aveam nu ar fi gandit asa niciodata. Pacat, credeam ca indiferent de culoarea politica, cineva pune mai inainte un copil si nevoile lui decat faptul ca vede o tata. Pe care, in alte circumstante, o viseaza doar.
Postat 09 August 2018, 20:22 de poiu
!!!
Eh, acu e cool să zici M u l t E! Așa că...ce...lula mea dacă scoți o ț..ța? Nici doamnele de etnie rromă nu cred că mai fac așa ceva! Acum o fac intelectualele!
Postat 09 August 2018, 18:38 de soricel
Suntem pentru alaptat natural de mame
Dar nu descoperit in public! Si sa te c*** e tot o treaba sanatoasa, naturala care trebuie facuta dupa un ritm, dar nu o facem in public ca ne-am civilizat. Acuma vrem sa distrugem civilizatia si sa devenim umanisti firesti-animalici? Exista tot felul de solutii si hamace care sa acorde intimitate.
Postat 09 August 2018, 14:26 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON