URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2023, 11:01

Al cui e Spitalul?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o societate aşezată, guvernată de nescrisa lege a decenţei şi de cea scrisă a competenţei, nu ar trebui să fie o problemă dacă întâietatea la ocuparea unor funcţii precum cele de şefi peste secţiile din spitale o au cadrele facultăţilor de medicină. În România, însă, modificarea în acest sens a Legii Sănătăţii poate naşte şi perpetua abuzuri.

Ceea ce s-a şi întâmplat încă de la iniţierea ei de către câţiva senatori care, cum e şi orădeanul Florian Bodog, sunt şi parlamentari, şi universitari, şi şefi în spitale. Practic, omul a legiferat pentru sine, ceea ce pe un ales local l-ar face pasibil de răspundere în faţa legii, ANI putându-l declara în conflict de interese şi trimite în faţa procurorilor.

Într-o societate normală, bazată pe meritocraţie, Bodog nu ar fi ajuns, de altfel, nici profesor, nici parlamentar. E greu de uitat că şi-a dobândit gradele didactice datorită ba loialităţii faţă de fostul decan Mircea Ifrim, ba trădării acestuia în favoarea adeziunii la clanul Maghiar, că a ajuns în spital prin clasica integrare clinică pe baza calităţii de "sorbonel", că doctoratele îi sunt de negăsit... 

Ca să nu mai pomenim de o întrebare de bun simţ: când are el timp şi să se achite de datoria de parlamentar (başca să conducă şi PSD Oradea), şi să predea la facultate, şi să îngrijească pacienţii din spital? Are săptămâna lui 90 de zile şi ziua 72 de ore? Sau îşi îndeplineşte selectiv atribuţiile celor trei joburi, profitând, de fapt, doar de privilegiile pe care le asigură fiecare?

La fel ca Bodog şi-au câştigat posturile din spitale, prin integrare clinică, şi alţi angajaţi ai facultăţii. La fel ca el au ajuns şefi şi alţi colegi de-ai săi, unşi profesori şi conferenţiari aproape imediat după balurile de absolvire a facultăţii. Decanul FMF, Adrian Maghiar, susţine că în facultate n-a promovat nimeni pe pile, dar există dovezi că un favorit poate ajunge din şef de lucrări conferenţiar şi apoi profesor, posturile fiind scoase la "concurs" anume pentru ei (cazul Dindelegan, de pildă). 

Mai grav e că, odată împăunaţi cu titlurile şi înşurubaţi în funcţii, ajung vătămători pentru interesele spitalului şi ale bolnavilor. Unii sunt de o mediocritate pe care ar putea-o dezvălui numai cifrele, bine păzite, care arată că nu au pacientură. O sumedenie de "somităţi" refuză să facă gărzi, să coboare la Urgenţe, fentează ora de sosire şi de plecare de la muncă (mai cu seamă că mulţi dintre ei au şi întreprinderi private). 

Sunt lucruri pe care le ştie toată lumea, dar nesancţionate. Şi chiar aşa, cum să taxeze managerul Judeţeanului, conf. univ. dr. Gheorghe Carp, ori directoarea medicală, prof. univ. dr. Lucia Daina, o absenţă a prof. univ. dr. Florian Bodog dacă aceasta din urmă nu l-a denunţat nici măcar după ce politrucul i-a pesedit o lucrare? Ba dimpotrivă, l-a acoperit, dându-i "adeverinţă" de coautor... 

Niciun om rezonabil nu poate ignora că FMF are şi oameni de valoare (mă feresc să-i evidenţiez, ar atrage invidii) şi nici că produce medici buni, dar e discutabil dacă merită prin lege o poziţie privilegiată în raport cu spitalul. Universitarii buni ar fi ajuns şefi în spital şi fără "legea lui Bodog", care deschide porţile, larg, şi mediocrilor adăpostiţi ori fabricaţi de FMF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Gasca
Politicieni și managerul are putere deplina ca asa s au făcut legile.
Postat 01 Martie 2023, 12:19 de Feliciana
Păcat că până acum nu...
Va-ți dat seama, spitalele sunt ale lor, bolile sunt ale noastre, cică dacă nu ne comvine să mergem la preotul unde aparținem că el ne vindecă pe toți, cam asta e, cine împarte, parte își face.
Postat 01 Martie 2023, 00:29 de Morometul
KP aka mama Omida
O scris de el, na-i văzut, ai și comentat.
Postat 28 Februarie 2023, 22:44 de Sandu2100
De Carp ... nimic, nimic, nimic?
E clar că Bodog că-i tâlhar. Știm deja. Dar de incompatibilul și penalul Carp, care conduce în mod privat acest spital public, chiar nu vă tremură mâna să scrieți?
Postat 28 Februarie 2023, 18:08 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON