URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2022, 21:41

Șefii de secții clinice din spitale nu vor mai fi numiți prin concurs. Decizia, „șlefuită” și de senatorul de Bihor Florian Bodog

Șefii de secții clinice din spitale nu vor mai fi numiți prin concurs. Decizia, „șlefuită” și de senatorul de Bihor Florian Bodog (foto: generic, sursa: Pexels.com / Karolina Grabowska)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concursurile pentru ocuparea funcției de șef de secție clinică în spitalele publice din România au fost eliminate, după ce un amendament legislativ, introdus de parlamentari PSD, a fost aprobat de Camera Deputaților, iar legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Potrivit unui articol publicat de Libertatea.ro, modificarea s-a produs la inițiativa senatorului PSD Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. În același articol se precizează că amendamentul a fost „șlefuit” cu sprijinul altor doi senatori PSD, totodată medici: bihoreanul Florian Bodog, care deține funcția de prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, și fostul manager al Institutului Matei Balș din București, Adrian Streinu-Cercel. 

De acum, funcția va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.”

Legea mai spune că se va organiza concurs, doar în cazul în care nu poate fi numit direct șeful de secție: „din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic”.

Legea crește influența Universităților de Medicină și Farmacie (UMF) în spitale, notează și Ziare.com. Aceasta modifică prevederile legislative valabile în România începând din 2016, care stipulau că funcția de șef de secție clinică se câștigă prin concurs, la care puteau participa cadre universitare, indiferent de grad.

Concret, până zilele trecute, funcția de șef de secție într-un spital clinic (adică un spital care asigură asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică medicală şi are relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată) putea fi ocupată inclusiv de un asistent universitar bine pregătit, chiar dacă în secție existau și profesori sau conferențiari.

În Camera Deputaților, parlamentarul USR Adrian Wiener a cerut eliminarea amendamentului ce prevede renunțarea la concursuri, spunând că „nu este acceptabilă înlocuirea selecției prin concurs cu numirea directă de către UMF-uri a șefului de secție/compartiment din spitalele publice”. A făcut-o în zadar, căci legea a fost promulgată și este în vigoare din 21 noiembrie 2022.


Pasajele adoptate de Senat, Camera Deputaților și promulgate ca lege:

În secţiile universitare clinice, laboratoarele clinice şi serviciile medicale clinice, funcţia de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical se ocupă de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universităţii în care se află instituţia de învăţământ medical superior, cu avizul managerului.

În secţiile universitare clinice, laboratoarele clinice şi serviciile medicale clinice, funcţia de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu medical pentru care nu se poate aplica procedura prevăzută la alin. (7) din lipsa unui cadru didactic cu funcţie de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condiţiile de a fi numite şi care deţin acelaşi grad didactic, funcţia se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Putere
Pt a controla tot. Spiritul de gașca. Totul e politic. Uubfe esre ierarhia valorii? Doctoratele plagiate-nu au pățit nimic posesorii. Eventual au cumulat mai multe funcții. Precum sa lucrezi pana la 70 de ani-lege făcută de o anumita persoana. Orice om normal la cap așteaptă pensia și are grija de sănătate nu sa lucreze pana merge direct la cimitir.Cei atât de capabili la stat sa își facă firme sa demonstreze cât de deștepți sunt. La stat cu funcții în multe locuri merg doar spre acumulare. neavând grija afacerii. Nimeni nu spune in media-la stat au 2-3 salarii. Plus pensie unii. Sa se ducă în privat sa performeze acolo.
Postat 22 Noiembrie 2022, 22:57 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON