URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2017, 11:05

AJOFM Bihor reaminteşte: Firmele care angajează ucenici primesc o subvenţie lunară de 1.125 lei

AJOFM Bihor reaminteşte: Firmele care angajează ucenici primesc o subvenţie lunară de  1.125 lei sursa foto: www.gazetanord-vest.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronii bihoreni care au eşuat în găsirea de muncitori calificaţi primesc bani de la stat, dacă angajează şomeri pe post de ucenici. Potrivit Legii 249/2005 privind ucenicia la locul de muncă, un angajator primeşte o subvenţie lunară de 1.125 lei pentru fiecare ucenic încadrat, pe toată durata derulării contractului de ucenicie.

Regulile sunt simple: patronii trebuie să găsească un şomer cu vârsta minimă de 16 ani, dispus să facă un curs de calificare într-o meserie, şi să încheie cu acesta un contract de ucenicie pe o durată cuprinsă între 12 şi 36 de luni. Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durata determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă sa îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale, se arată într-un comunicat transmis luni de AJOFM Bihor.

Altfel spus, în baza acestui contract, ucenicul nu are voie să părăsească firma care l-a angajat, iar patronul se obligă să-i asigure cursul de calificare necesar, în incinta societăţii, plătindu-i în acelaşi timp şi un salariu.

"Deocamdată, în Bihor nu avem încheiat niciun contract de ucenicie", a declarat şeful AJOFM Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL. Directorul şi-a propus însă ca până la finalul anului să convingă angajatorii din Bihor să încheie măcar 10 asemenea contracte şi, astfel, să se asigure că, pe termen lung, vor avea muncitori calificaţi, care vor fi mai eficienţi.

Bihorenii care doresc să urmeze programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă trebuie sǎ depunǎ o cerere în acest sens la AJOFM Bihor. La programele de formare profesională prin ucenicie sunt admise numai persoanele apte de muncă, care au beneficiat de informare şi consiliere privind cariera în cadrul Agenţiei. Totodată, angajatorii care doresc să organizeze activităţi de ucenicie au îndatorirea să comunice AJOFM Bihor locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Buna ideea asta!
AJOFM sa ne mai aminteasac din cand in cand masurile si programele! E foarte util
Postat 31 Octombrie 2017, 19:22 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON