URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2020, 16:01

AJOFM Bihor: Ce firme pot cere sprijin de la stat în perioada stării de urgenţă şi cum o pot face (VIDEO)

AJOFM Bihor: Ce firme pot cere sprijin de la stat în perioada stării de urgenţă şi cum o pot face (VIDEO) Afiş optimist la intrarea unul local închis din Oradea: "Ne revedem curând!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care, prin ordonanţă militară, mai multe firme din România trebuie să-şi suspende activitatea, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a transmis o serie de precizări, menite să lămurească cine sunt angajatorii care pot cere sprijin de la stat pentru plata angajaţilor şi cum o pot face.

Potrivit OUG 30/2020, pentru perioada în care angajatorii care suspendă temporar contractele individuale de muncă din cauza măsurilor impuse de autorităţi, "indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020".

Pot intra în şomaj tehnic, şi deci pot primi această indemnizaţie de la stat, salariaţii angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiţii: întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, şi deţin certificatul de situaţii de urgenţă emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020); reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 şi nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaţilor lor.

În această a doua situaţie, angajatorii pot obţine de la stat plata şomajului tehnic pentru cel mult 75% dintre angajaţi. Ca aceştia să fie plătiţi, angajatorul trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că a înregistrat o diminuare a încasărilor cu 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie, şi că nu are capacitate financiară pentru a plăti toţi salariaţii.

"Conform OUG 30/2020, solicitările angajatorilor aferente lunii martie pentru perioada în care contractele de muncă ale angajaţilor au fost suspendate pot  fi depuse în format electronic începând cu data de 01.04.2020, alături de documentele reglementate prin aceasta", a transmis AJOFM Bihor. Documentele vor putea fi transmise la adresa de e-mail bihor@anofm.gov.ro.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul angajatorilor şi angajaţilor din Bihor, AJOFM le pune la dispoziţie un număr de telefon unic, valabil în timpul programului de funcţionare al agenţiei. Acest număr este 0259-977.

"Reluăm îndemnul ca în această perioadă complicată,angajatorii să dea dovadă de responsabilitate socială faţă de angajaţi, iar angajaţii să prezinte înţelegere faţă de aceştia", a transmis AJOFM Bihor.

Vezi mai jos explicaţiile directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, pe tema OUG 30/2020:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
#Stati linistiti la locurili voastri
Nu e nici o graba.Si starea de urgenta intra in vigoare a 2-a, a 3-a zi."Conform OUG 30/2020, solicitările angajatorilor aferente lunii martie...pot fi depuse în format electronic începând cu data de 01.04.2020".Dupa aia vom fi coplesiti de numarul mare de cereri si de lipsa personalului.Ordine si disciplina...
Postat 25 Martie 2020, 13:20 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON