URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2020, 10:29

Ai lucrat de-acasă, din cauza pandemiei? Guvernul îţi dă bani să-ţi cumperi laptop!

Ai lucrat de-acasă, din cauza pandemiei? Guvernul îţi dă bani să-ţi cumperi laptop! sursa foto: gabrieladeleanu.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat noi scheme de ajutorare a angajatorilor şi angajaţilor afectaţi de pandemie. Vor primi ajutoare din bugetul de stat persoanele fizice autorizate care au suferit întreruperi de activitate, firmele care reduc programul angajaţilor sau lucrează cu sezonieri şi zilieri, precum şi angajaţii din IMM-uri care au fost nevoiţi să lucreze de-acasă, scrie startupcafe.ro.

Model german

Una din deciziile luate în şedinţa de Guvern de vineri seară şi care va putea fi aplicată ori de câte ori România va fi în stare de urgenţă, alertă sau asediu, vizează o schemă de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă. Aşa-numitul program "kurzarbeit" a fost important din Germania, la cererea unor firme româneşti cu capital german.

Concret, angajatorii vor putea să reducă timpul de lucru al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului. În acest timp, salariaţii vor primi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Conform deciziei Guvernului, aceste sume se plătesc de angajator și se vor deconta ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor de șomaj.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Laptop-uri pe banii statului

Guvernul a promis că va sprijini angajaţii care lucrează sau au lucrat de acasă şi acum a şi adoptat măsura de ajutor. 

Statul va acorda, o singură dată, suma de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile. Banii vor putea fi folosiţi pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență. Banii se acordă prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, din subvenții de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, mai spune Ministerul Muncii

Măsurile adoptate nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate și nici angajatorilor care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.                

Ajutor pentru PFA şi zilieri

Guvernul a mai decis că va continua să sprijine şi persoanele fizice autorizate care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență şi de alertă, în baza OUG 30/2020. Acestea vor putea primi o indemnizaţie lunară de 41,5% din salariul mediu brut, aşa cum primesc şi firmele care reangajează şomerii tehnici.

Pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni.

De asemenea, statul va acorda pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
....
nu e indicat sa copiem totul de dincolo. Ca ne-o furam.
Postat 10 August 2020, 13:51 de Christa
CrisDumi
asta se adresează adulților, daca nu ai înțeles
Postat 09 August 2020, 17:07 de Sandu2100
Laptop de la "guvernul meu" ?!?
Una peste ochi, în cel mai bun caz ... dacă părinții nu votează cu PNL !?!
Postat 09 August 2020, 11:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON