URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Una dintre marile teme abordate de ceva vreme în Oradea este problema demolărilor. Poporul, încă traumatizat de epoca Ceauşescu, tinde să bage în aceeaşi oală demolarea unei clădiri, care prin soluţii ingenioase ar fi putut fi salvată cu raderea de pe faţa pământului a unor coşmelii pline cu mizerii şi şobolani. În această problemă spinoasă, deputatul Szabó Ödön vine cu o idee care mie mi se pare de bun-simţ...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
09 August 2020, 10:29

Ai lucrat de-acasă, din cauza pandemiei? Guvernul îţi dă bani să-ţi cumperi laptop!

Ai lucrat de-acasă, din cauza pandemiei? Guvernul îţi dă bani să-ţi cumperi laptop! sursa foto: gabrieladeleanu.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat noi scheme de ajutorare a angajatorilor şi angajaţilor afectaţi de pandemie. Vor primi ajutoare din bugetul de stat persoanele fizice autorizate care au suferit întreruperi de activitate, firmele care reduc programul angajaţilor sau lucrează cu sezonieri şi zilieri, precum şi angajaţii din IMM-uri care au fost nevoiţi să lucreze de-acasă, scrie startupcafe.ro.

Model german

Una din deciziile luate în şedinţa de Guvern de vineri seară şi care va putea fi aplicată ori de câte ori România va fi în stare de urgenţă, alertă sau asediu, vizează o schemă de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă. Aşa-numitul program "kurzarbeit" a fost important din Germania, la cererea unor firme româneşti cu capital german.

Concret, angajatorii vor putea să reducă timpul de lucru al salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului. În acest timp, salariaţii vor primi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Conform deciziei Guvernului, aceste sume se plătesc de angajator și se vor deconta ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor de șomaj.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 de zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Laptop-uri pe banii statului

Guvernul a promis că va sprijini angajaţii care lucrează sau au lucrat de acasă şi acum a şi adoptat măsura de ajutor. 

Statul va acorda, o singură dată, suma de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile. Banii vor putea fi folosiţi pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.

Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență. Banii se acordă prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, din subvenții de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, mai spune Ministerul Muncii

Măsurile adoptate nu se aplică instituţiilor publice, angajatorilor care la data solicitării se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate și nici angajatorilor care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde lei.                

Ajutor pentru PFA şi zilieri

Guvernul a mai decis că va continua să sprijine şi persoanele fizice autorizate care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență şi de alertă, în baza OUG 30/2020. Acestea vor putea primi o indemnizaţie lunară de 41,5% din salariul mediu brut, aşa cum primesc şi firmele care reangajează şomerii tehnici.

Pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni.

De asemenea, statul va acorda pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
....
nu e indicat sa copiem totul de dincolo. Ca ne-o furam.
Postat 10 August 2020, 13:51 de Christa
CrisDumi
asta se adresează adulților, daca nu ai înțeles
Postat 09 August 2020, 17:07 de Sandu2100
Laptop de la "guvernul meu" ?!?
Una peste ochi, în cel mai bun caz ... dacă părinții nu votează cu PNL !?!
Postat 09 August 2020, 11:49 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON