URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2017, 11:06

Ai fost sunat recent din Tanzania? E ţeapă, vezi ce NU trebuie să faci!

Ai fost sunat recent din Tanzania? E ţeapă, vezi ce NU trebuie să faci! foto: Shutterstock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou tip de înşelătorie telefonică face ravagii şi printre români. Mii de persoane au primit, în ultima perioadă, apeluri telefonice venite din ţări exotice. Este vorba despre apeluri scurte, din ţări precum Maldive sau Tanzania, la care destinatarul nu apucă să răspundă şi la care oamenii sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus.

De fapt, la capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă, după cum anunţă Money.ro.

Sursa citată dă ca exemplu povestea lui Ionuţ Tudorache. "Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus", a povestit el. Cum lucrează într-un domeniu internaţional, a fost victimă sigură. A sunat insistent la numărul care îl apelase mai devreme şi a fost suprataxat.

Money.ro mai arată că sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din ţări precum Nigeria, Africa de Sud, Tunisia sau Tanzania.

"Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România", a explicat, pentru sursa citată, Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. "Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibilitatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon", a mai afirmat Arsene.

Acesta avertizează că numerele de telefon ajung inclusiv în posesia răufăcătorilor ca urmare a faptului că pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte. De altfel, foarte mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare îşi publică pe internet numerele de telefon.

Singura metodă sigură ca să nu fiţi păcăliţi este să fiţi foarte atenţi la numerele de telefon care vă sună, mai cu seamă dacă aveţi de gând să sunaţi înapoi. O altă soluţie ar fi instalarea unor aplicaţii ce identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.

De precizat că persoanele păcălite nu au cum să îşi recupereze paguba. "Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor", mai notează money.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
S-a dus veste inteligentei la romani ... pana in Tanzania !?!
Cat de prost poti fi sa suni inapoi un numar international necunoscut, mai ales ca cei care au contacte prin lumea intreaga ar trebui sa stie pe ce pamant traiesc !?!
Postat 19 Noiembrie 2017, 18:24 de WinDos
Specialist securitate cibernetica???
Arsene afla e un amator. Un analist cunoștea cel puțin 2 metode prin care poți să faci tracking. Echipamentele costa 150$ maxim. Specialistul deja se poate descur ca folosind cunoștințele despre asemenea scams. Identificarea unui apelant prin servicii VOIP e posibila si destul de accesibila, pentru un specialist. Ma cautati pe mailul asociat contului si va invat sa ii transmiteti si lui ala, daca vreti sa nu va faceti de ras cu asemenea citate de "specialisti". Specialist Securitate IT cu Certificari in vestul tarii suntem vreo 6 sau 7. Restul sunt amatori, script kiddies
Postat 19 Noiembrie 2017, 12:40 de poiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON