URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2020, 11:00

Afară din carantină! Încă 125 de persoane eliberate din centrele de lângă Oradea. Carantinații reclamă că sunt „sechestrați” prea mult și amenință cu scandal (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prioritatea acordată de autorităţile din Bihor pentru testarea persoanelor în carantină, a căror întreţinere a ajuns la costuri enorme, a făcut ca în ultimele 24 de ore numărul bihorenilor ţinuţi în centrele de carantină să scadă simţitor. În continuare, chiar dacă se împlinesc 14 zile de şedere în asemenea centre, niciunul nu este "eliberat" până există certitudinea că nu este purtător de coronavirus, fapt ce provoacă numeroase reclamaţii din partea acestora şi ameninţări cu "scandal".

125, acasă...

"Testările făcute în prima şi a doua zi de Paşti pentru probele biologice din centrele de carantină pe care le avem în împrejurimile Oradiei au permis ca 125 persoane să poată părăsi aceste locaţii, cu siguranţa că nu sunt Covid pozitive. În cazul tuturor celor 125 de persoane, rezultatele testării au fost negative", au declarat luni dimineaţă sursele BIHOREANULUI.

Prin urmare, la această oră, numărul bihorenilor aflaţi în centrele de carantină a scăzut la 1.480, faţă de 1.605.

"Cei din centrele de carantină au prioritate la testare pentru că întreţinerea fiecărei persoane costă statul 300 lei pe zi, cazarea şi masa, la care se adaugă şi cheltuielile de pază", au adăugat sursele BIHOREANULUI.

Agresivi şi obraznici

"Eliberarea" unui număr mare de carantinaţi survine, fără însă a avea vreo legătură cu acest lucru, pe fondul creşterii agitaţiei din centrele de carantină, ai căror locatari se plâng că sunt ţinuţi peste cele 14 zile "regulamentare".

Cea mai mare parte a "oaspeţilor" ţinuţi în hoteluri sunt persoane din colonii de romi, care ameninţă chiar şi că intră în greva foamei, spunând că refuză hrana şi apa, ceea ce nu este adevărat, spune sursele BIHOREANULUI.

"Nu numai că nu refuză nimic din ce li se oferă pe cheltuiala noastră, ci au şi un comportament agresiv şi obraznic", afirmă un voluntar care transportă zilnic mâncare la două centre de carantină din Sânmartin.

Otrăviți cu... mâncare

Comportamentul "carantinaţilor" confirmă faptul că şi-au pierdut răbdarea. Mai mulţi bărbaţi cazaţi în hotelul Ceres din Băile Felix şi în cantonul pe care ABA Crişuri îl are în aceeaşi staţiune au reclamat BIHOREANULUI nu doar că nu primesc răspunsurile dorite de la autorități, dar şi situaţii greu de imaginat, ca de pildă faptul că s-ar încerca otrăvirea lor. 

Un bărbat, cu nume de Facebook Suraj Suko, a postat pe reţeaua de socializare un videoclip în care reclamă mâncarea primită. Acesta susţine că luni dimineaţă a primit ouă vopsite, crenvurşti cu o roşie, dar leguma nu este proaspătă. "Ne dau mâncare mucegăită. Ne otrăvesc, fraţilor", a reclamat bărbatul şi BIHOREANULUI. În imagini se vede că mezelurile sunt proaspete, dar o felie de roşie are, într-adevăr, aspect învechit.

„Vom face scandal”

Oamenii ameninţă că, dacă nu vor primi explicaţii care să le fie pe plac, vor face scandal, ieşind din camere şi chiar din centrele de carantină. "Vrem acasă. Dacă nu se întâmplă asta astăzi, vom ieşi afară cu toţii şi vom face un scandal", a reclamat BIHOREANULUI un alt bărbat cazat în Hotelul Ceres, care pe Facebook se recomandă cu numele Denis DèSantò. 

Pe de altă parte, acelaşi bărbat a mai postat pe reţeaua de socializare un video cu oamenii ieşiţi pe balcon şi cântând un cântec religios specific neoprotestanţilor.

Ameninţări similare au făcut şi bihorenii cazaţi în cantonul ABA Crişuri din Băile Felix. "O să protestăm fiecare cum putem. Nu părăsim incinta, dar ieșim afară, pe holuri, la balcoane, la geamurile din mansardă. Vrem să fim auziți", a reclamat o femeie, potrivit ziarului Libertatea.

Bihorenii s-au plâns că erau izolați acolo şi de 19 zile, fără a şti dacă sunt sau nu infectaţi, motiv pentru care, spun ei, duminică au refuzat apa primită. Potrivit dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, duminică seară, după ce au primit rezultatele analizelor, 38 dintre persoanele cazate la hotelul ABA Crişuri, care erau în a 15-a zi de carantină, au fost trimise acasă, fiind cert că nu sunt bolnave de Covid-10.

Măsură de precauție

Pe toată durata zilei de sâmbătă şi a nopţii de Înviere autorităţile din Bihor au fost nevoite să facă faţă nervozităţii unor "stranieri" din centrele de carantină, care au cerut să li se dea drumul acasă deoarece a expirat perioada în care erau obligaţi să stea în aceste locaţii.

După cum se știe, de trei săptămâni, printr-un ordin al prefectului Dumitru Ţiplea, sunt testate, pe rând, toate persoanele aflate în centrele de carantină din Bihor, tocmai pentru a nu se permite ca asimptomaticii să iasă şi apoi să infecteze comunităţile.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Agitaţie în centrele de carantină de lângă Oradea, unde "stranierii" cer să fie eliberaţi. Toată noaptea Prefectura şi Jandarmeria au făcut eforturi să-i liniştească

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Poiu
Adevărul că munca la hotar, păstrează distanta socială, și în Bărăgan e loc destul :::)))
Postat 20 Aprilie 2020, 20:01 de Sandu2100
Bihoreanul
De nu le zici pe nume? Stranieri? Aia sunt altceva, ceva cu demnitate. 2 "crengusi" care erau 3 de fapt. O unghie unde a incoltit porumbu din care s-a ingrasat porcu din care s-a facut crengusu. Toate scursurile societatii au voie sa se planga azi, ia sa faca 8 ore de munca in foloaul comunitatii pt fiecare zi in care a mancat si a imputit centrul de carantină. Ii otraveste Iohanes da oare cine i-a adus de la granita ungurilor cu austriecii? Toti nespalatii imputesc acuma orasul, trimis la munca pe camp, la distanta, ca este de lucru. Iar distanta ma refer prin baragan pe undeva la plantat cu mana.
Postat 20 Aprilie 2020, 13:15 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON