URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2020, 07:57

Afacerea "Licenţa": Mulţi studenţi orădeni îşi obţin diplomele prin fraudă, cu lucrări cumpărate prin internet

Afacerea 'Licenţa': Mulţi studenţi orădeni îşi obţin diplomele prin fraudă, cu lucrări cumpărate prin internet "AM FĂCUT-O!". În spatele robelor şi tocilor se află mulţi studenţi care nu au muncit deloc pentru a-şi merita diploma şi distincţia. Aceştia prezintă lucrări de licenţă cumpărate, cu ajutorul cărora pot obţine chiar nota 10, la fel ca aceia care au trudit luni întregi pentru examenul final...
Afacerea 'Licenţa': Mulţi studenţi orădeni îşi obţin diplomele prin fraudă, cu lucrări cumpărate prin internet SUCCES GARANTAT. Afacerile cu lucrări de licenţă la comandă înfloresc cu ajutorul internetului. Asemenea unui magazin online cu strategii de marketing ca să-şi vadă marfa vândută, site-ul lucrariexpress.com promite studenţilor maximă discreţie, iar autorii anonimi se mândresc cu calitatea textelor, pe care le supun chiar şi testelor de plagiat, jurând că munca lor este cât se poate de legală. Avocaţii îi contrazic...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când lucrările de licenţă sunt verificate cu softuri antiplagiat de universităţi, studenţii care vor să termine facultatea, dar n-au chef de învăţat, s-au reorientat. Pentru că nu mai pot risca să fie prinşi cu texte "copy-paste" din munca altora, preferă să comande studii făcute anume pentru ei de autori care speculează această oportunitate de business. Şi care fac bani serioşi... 

BIHOREANUL a vorbit cu studenţi orădeni care chiar în această vară le vor prezenta profesorilor lucrări cumpărate, în locul unor studii proprii, dar şi cu o profesoară din Oradea, care s-a "specializat" ca realizatoare de licenţe la comandă, şi vă prezintă detaliile unei afaceri pe cât de imorale şi ilegale, pe tot atât de profitabile...

La un click distanţă 

Când devine student, un tânăr ştie că va absolvi facultatea doar dacă promovează toate examenele şi la finalul anilor de studiu prezintă o cercetare originală, concepută de el, pe o temă convenită cu un profesor. Lucrarea de licenţă pune capăt ciclului de studiu, dovedind că studentul stăpâneşte informaţiile învăţate, şi îl transformă în absolvent. 

Nu toţi tinerii merg, însă, la facultate cu gândul să înveţe. Dacă odinioară leneşii obişnuiau să copieze lucrările făcute de alţii, înaintea lor, în ultimii ani, de când universităţile au început să folosească softuri antiplagiat pentru a-i depista pe cei care nu prezintă studii originale, a apărut un alt trend: lucrările scrise la comandă. 

La o simplă căutare pe Google, orice student găseşte o mulţime de site-uri care garantează  elaborarea unei lucrări de nota 10, dar şi discreţie, aşa că nu mai trebuie decât să aleagă cea mai bună ofertă. Preţurile încep de la 400 lei şi cresc în funcţie de complexitatea tezei. 

Între cele mai cunoscute site-uri se numără redactarelacomanda.com, lucrariexpress.com, lucrare-licenta.eu, lucrarelacomanda.ro şi lucrare-licenta.ro. "Elaborăm lucrări de licenţă, disertaţie, masterat, doctorat şi de grad, în funcţie de specificaţiile oferite, într-un timp foarte scurt şi la un nivel academic de calitate foarte înalt", este reclama unui asemenea site. Ca să-şi dovedească seriozitatea, un altul publică şi testimoniale filmate ale unor presupuşi clienţi, studenţi care spun pe şleau că lucrările comandate "le-au salvat viitorul". 

Gata înainte de termen!

La serviciile lucrare-licenta.ro a apelat şi un student al Universităţii din Oradea, care la începutul lunii iulie îşi va da licenţa la Facultatea de Geografie, Turism și Sport. 

"După ce am completat pe site datele personale şi am scris detaliile pe care le aveam despre licenţă, adică tema şi bibliografia, mi s-a deschis o nouă fereastră, unde am putut să vorbesc cu cei care îmi făceau lucrarea. Am primit o reducere de 250 lei pentru că am plătit în primele 5 zile o parte din bani. Lucrarea m-a costat 660 lei şi a fost gata în trei săptămâni, mai repede decât termenul cerut de mine. Am primit-o pe mail, apoi am tipărit-o. Sunt foarte mulţumit de rezultat, chiar mi-au completat lista bibliografică", spune tânărul. 

Cu toate că şi-a stabilit cu profesorul coordonator tema lucrării încă din noiembrie, deci avea timp berechet să lucreze la ea, pur şi simplu n-a vrut să trudească. "Consider că e o pierdere de vreme să scrii o asemenea lucrare. Mie nu îmi place să lucrez în Word, să scriu...", zice cumpărătorul. 

Fără chef

Tinerii află unii de la alţii care autori de lucrări sunt mai buni. O studentă de la Ştiinţe Socio-Umane a abordat un "scriitor" sugerat de o prietenă care, la rândul ei, va absolvi la vară cu o lucrare scrisă de acesta. 

"I-am trimis bibliografia mea şi a mai completat cu titluri. La final, mi-am primit lucrarea pe mail şi i-am virat 200 lei în cont", recunoaşte viitoarea absolventă. A costat-o atât de puţin pentru că a avut nevoie doar de partea teoretică a lucrării, studiul de caz făcându-l singură. De ce n-a finalizat? "Profesorul coordonator nu m-a ajutat, nici nu mi-a răspuns la mesaje". Ca să nu piardă trenul absolvirii, a preferat să plătească un necunoscut ca să-i facă munca. 

Prietena ei, însă, nici nu şi-a pus problema să se chinuie să-şi elaboreze lucrarea. Deşi nu are un loc de muncă, zice cu nonşalanţă că nu a avut timp să studieze, aşa că a preferat să plătească 400 lei pentru una gata făcută. "M-am întâlnit faţă în faţă cu autorul, dar am şi vorbit mult pe WhatsApp", relatează fata. 

Profă pentru impostori!

BIHOREANUL a vorbit inclusiv cu o autoare de lucrări la comandă, care, culmea, este profesoară la o şcoală postliceală din Bihor! Sub protecţia anonimatului, aceasta a povestit că a intrat în afacere de 5 ani, pe cont propriu, nu prin vreun site specializat, şi scrie lucrări îndeosebi în Medicină. Dar, dacă primeşte de la clienţi surse bibliografice, se încumetă să facă lucrări şi în alte domenii. 

"Până acum, cred că am făcut vreo 60 de licenţe, preţul unei lucrări fiind de 500 lei. Le ofer în variantă electronică, le tipăresc şi fac şi prezentarea power-point de care studenţii au nevoie", spune femeia. Altfel spus, servicii all-inclusive! 

Profesoara afirmă că studenţii care apelează la ea se plâng că nu au timp, că nu au laptopuri pe care să lucreze sau chiar că au trecut de prima tinereţe şi vor o diplomă, dar nu mai au chef şi răbdare să studieze. Anul acesta a fost profitabil pentru ea: a scris 9 lucrări, iar pentru 5 dintre ele a primit comenzile într-o singură săptămână! 

"Fiecare se descurcă cum poate"

"Pe cele din domeniul în care sunt specializată le pot scrie într-o săptămână-două, dar pentru celelalte e nevoie de mai multă muncă. Anul acesta am avut şi două comenzi în Resurse Umane, iar la una nu a existat niciun contact între profesor şi student, nicio sursă bibliografică, nimic", spune ea. Chiar dacă a trebuit să muncească mai mult, n-a taxat clientul cu niciun leu în plus. 

Întrebată dacă îşi pune sau nu problema moralităţii, având în vedere că girează impostura, profesoara se consolează că nu e singurul cadru didactic care face asta. "Ştiu că nu este legal, dar şi colegii mei fac la fel. Fiecare se descurcă cum poate", se scuză ea.

Consecinţe penale 

Site-urile de lucrări la comandă se laudă că activitatea ar fi legală, dar realitatea e că şi studenţii, şi autorii comit o ilegalitate şi riscă sancţiuni penale! Asta pentru că, atunci când îşi prezintă lucrarea, studenţii semnează o declaraţie pe proprie răspundere prin care atestă că ei sunt autorii şi nu au primit "ajutor neautorizat". Or, comandând lucrările, este evident că mint.

"Studenţii încalcă articolul 326 din Codul Penal, care defineşte falsul în declaraţii, pentru că declaraţia lor este mincinoasă, dar şi articolul 323, privind uzul de fals, pentru că se folosesc de declaraţia semnată pentru a se înscrie la examenul de licenţă şi pentru a primi o diplomă", spune avocatul Cristian Miheş (foto), decanul Facultăţii de Drept. Tinerii riscă, deci, o amendă penală sau chiar închisoare de la 3 luni la 2 ani. Şi nu sunt în siguranţă nici autorii. "Cei care le vând devin şi ei complici, pentru că ştiu că lucrările se vor folosi într-un asemenea scop", motivează decanul.

Desigur, ca să ajungă să răspundă penal, tinerii ar trebui întâi reclamaţi şi dovediţi, ceea ce e totuşi improbabil. Cât timp afacerile merg bine, autorii şi clienţii nu se vor turna unii pe alţii procurorilor. Iar societatea continuă să se umple de impostori şi sfertodocţi...


GREU DE DOVEDIT
La Oradea nimeni nu vede, nu ştie...

Având, la fel ca profesorii lor, obligaţia să fie integri din punct de vedere academic, studenţii care predau lucrări realizate de alţii riscă şi să fie exmatriculaţi. Codul de etică al Universităţii din Oradea interzice preluarea unor materiale concepute de alţi autori şi prezentarea lor ca rezultate ale propriei activităţi de cercetare. 

Până acum, însă, nimeni nu a sesizat vreodată această practică. Deşi, cel mai probabil, unii profesori ştiu - sau măcar bănuiesc - că studenţii lor sunt ajutaţi, toţi închid ochii. "Eu sunt în Comisia de Etică de 4 ani şi n-am avut nicio sesizare de acest gen. Este şi foarte dificil de dovedit o asemenea faptă. Dovezile nu se pot obţine decât dacă una dintre părţi recunoaşte", spune Dan Crăciun, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii. 

Acesta admite că profesorii ar putea stopa fenomenul dacă ar fi mai riguroşi. "Eu sunt coordonator pentru doi studenţi. Ei îmi trimit câte un capitol, îl citesc, le spun ce să mai modifice şi apoi îi verific din nou", explică universitarul din practica proprie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Jos licenta!!!
scoateti licentele naibii si reintroduceti examenul se absolvire... unul serios... si vor cadea ca papadiile
Postat 24 Ianuarie 2022, 09:53 de TanarSiNelinistit
@Cetatea
Nici o sansa la ce spui tu. Anchete au tot fost dar zeita coruptiei (justitia), curtea de conturi cu sefa angajata la Univesitate, procurori angajati la universitate, etc. rezolva tot. Cele mai mari hotii se fac azi pe fonduri europene. Vremea hotilor, structurile statului sunt ingenuncheate. Zeci de oameni in universitate cu venituri mult peste ale primarului Bolojan care vedem cu totii ce fonduri europene gestioneaza. Toti mari directori de proiecte si specialisti peste noapte pe domenii despre care nu au citit vreodata, sau firme personale si din anturaj prezente peste tot in achizitii. Salarii (Spagi) legale date copiilor acestora care sunt angajati la respectivele firme de casa. Si cate si mai cate. Adio dreptate.
Postat 16 Iunie 2020, 18:41 de scarbit
Anchete pe proiecte europene
Cred că s-ar putea face anchete cum coțcarii din universitate, conducători de granturi, "mari profesori" iau bani europeni și-și impart lor sau tovarășilor pe tot felul de granturi sau proiecte. Ce criterii, cum, de ce. Am descoperi chestii interesante si poate ar interveni și procurorii, curtea de conturi care dorm și nu verifica nimic in universitate.
Postat 16 Iunie 2020, 14:49 de Cetatea
Sorbonica
Păi dacă marea majoritate a "profesorilor" sunt reduși mintal, nu vorbesc nici măcar limba română corect, au transformat universitatea într-un balamuc-caricatură-șpăgăraie de doi lei, normal ca nu are cine să-i coordoneze pe studenți. Socio-umane, relații internaționale sunt niște crescătorii de păduchi care prostesc tineri ca nu vor fi barmani. Poate mai ajung și procurorii pe la universitate. Felicitări ziarului pentru anchetă și mai așteptăm.
Postat 16 Iunie 2020, 13:27 de Cetatea
.
hahaha, na lasa ca in cluj stiu caz in care profesorul vindea licente direct studentilor. Peste tot e asa in Romania, cine vrea sa invete o face, cine nu, nu
Postat 16 Iunie 2020, 12:57 de David
mafia de la socioumane
scrieti si de spagarii si nesatulii de acolo cum e popa oprea sau dcsei sau chiar preferatul bihoreanului hatos, care care si-a cadorisit nevasta cu marepremiu la planuri de afaceri la proiect la care el e manager . etic, nu? nu ia ajunsca i-a dat bursa a trebuitsa i dea si oremiu. un concurs complet trucat,la care evaluatorii au stiut numele concurentilor. dna ul nu vede ca de acolo a inceput si cu chipea si bungau, la psihologie si sociology e plin de semidocti cu fumuri
Postat 16 Iunie 2020, 12:08 de IoanaBB
impostori numiti profesori universitari care creaza absolventi zero barat la competente!
bravo, dna Sim, ati scris un articol de nota 10. despre asta e vorba la universitatea din Oradea si asta a devenit invatamantul romanesc, din pacate. totul este o afacere, adica BANI. ***** situatia este urmatoarea: majoritatea profesorilor universitari au calitate execrabila si lipsa de interes/inteligenta chiar cand vine vorba de a fi capabili sa coordoneze o lucrare de licenta, etc. vor sa le apara numele pe coperta, insa nu depun nici cel mai mic efort sa ajute studentii. cunosc foarte bine acest model. sunt obositi in goana lor de a face rost de bani. cum fac de-a lungul anilor de studentie - mai vand o carte, mai intermediaza un business, ma publica te miri ce copy-paste, mai merg intr-o delegatie cu amanta/ul din generozitatea rectorului, mai vand un examen cu ajutorul secretarelor... *** studentii sunt descurajati sa munceasca/scrie lucrarea, nu au pe cine intreba, totul e superficial. dar au cateva sute de lei sa isi salveze pielea, asa cum au cotizat ani buni si pana acum degeaba (bani de la mami si tati, pt ca ai nostri nu vor sa inceapa lucru din facultate, cica nu ii lasa parintii!). avem de partea cealalata profesorii de liceu, de obicei, care vor sa lucreze in plus, efectuand o munca de calitate, fara copy-paste, si care au o singura vina: aceea ca ii ajuta pe studentii sa-si ia diplomele de absolvire. ******* si din nou esenta este: avem prea multi studenti care termina o specializare si sunt vai de ei ca pregatire (vi se pare normal ca 60% din absolventele de la Stiinte economice sa lucreze ca vanzatoare in Lotus? unde in mod normal ai avea nevoie de maxim 8 clase ca sa vinzi 2 perechi de chiloti, 2 telefoane sau rujuri!). Universitatea face presiune mai departe sa atraga cat mai multi studenti care sa le asigure plata salariilor nemeritate unor impostori numiti profesori.
Postat 16 Iunie 2020, 10:49 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON