De când lucrările de licenţă sunt verificate cu softuri antiplagiat de universităţi, studenţii care vor să termine facultatea, dar n-au chef de învăţat, s-au reorientat. Pentru că nu mai pot risca să fie prinşi cu texte "copy-paste" din munca altora, preferă să comande studii făcute anume pentru ei de autori care speculează această oportunitate de business. Şi care fac bani serioşi...
BIHOREANUL a vorbit cu studenţi orădeni care chiar în această vară le vor prezenta profesorilor lucrări cumpărate, în locul unor studii proprii, dar şi cu o profesoară din Oradea, care s-a "specializat" ca realizatoare de licenţe la comandă, şi vă prezintă detaliile unei afaceri pe cât de imorale şi ilegale, pe tot atât de profitabile...
La un click distanţă
Când devine student, un tânăr ştie că va absolvi facultatea doar dacă promovează toate examenele şi la finalul anilor de studiu prezintă o cercetare originală, concepută de el, pe o temă convenită cu un profesor. Lucrarea de licenţă pune capăt ciclului de studiu, dovedind că studentul stăpâneşte informaţiile învăţate, şi îl transformă în absolvent.
Nu toţi tinerii merg, însă, la facultate cu gândul să înveţe. Dacă odinioară leneşii obişnuiau să copieze lucrările făcute de alţii, înaintea lor, în ultimii ani, de când universităţile au început să folosească softuri antiplagiat pentru a-i depista pe cei care nu prezintă studii originale, a apărut un alt trend: lucrările scrise la comandă.
La o simplă căutare pe Google, orice student găseşte o mulţime de site-uri care garantează elaborarea unei lucrări de nota 10, dar şi discreţie, aşa că nu mai trebuie decât să aleagă cea mai bună ofertă. Preţurile încep de la 400 lei şi cresc în funcţie de complexitatea tezei.
Între cele mai cunoscute site-uri se numără redactarelacomanda.com, lucrariexpress.com, lucrare-licenta.eu, lucrarelacomanda.ro şi lucrare-licenta.ro. "Elaborăm lucrări de licenţă, disertaţie, masterat, doctorat şi de grad, în funcţie de specificaţiile oferite, într-un timp foarte scurt şi la un nivel academic de calitate foarte înalt", este reclama unui asemenea site. Ca să-şi dovedească seriozitatea, un altul publică şi testimoniale filmate ale unor presupuşi clienţi, studenţi care spun pe şleau că lucrările comandate "le-au salvat viitorul".
Gata înainte de termen!
La serviciile lucrare-licenta.ro a apelat şi un student al Universităţii din Oradea, care la începutul lunii iulie îşi va da licenţa la Facultatea de Geografie, Turism și Sport.
"După ce am completat pe site datele personale şi am scris detaliile pe care le aveam despre licenţă, adică tema şi bibliografia, mi s-a deschis o nouă fereastră, unde am putut să vorbesc cu cei care îmi făceau lucrarea. Am primit o reducere de 250 lei pentru că am plătit în primele 5 zile o parte din bani. Lucrarea m-a costat 660 lei şi a fost gata în trei săptămâni, mai repede decât termenul cerut de mine. Am primit-o pe mail, apoi am tipărit-o. Sunt foarte mulţumit de rezultat, chiar mi-au completat lista bibliografică", spune tânărul.
Cu toate că şi-a stabilit cu profesorul coordonator tema lucrării încă din noiembrie, deci avea timp berechet să lucreze la ea, pur şi simplu n-a vrut să trudească. "Consider că e o pierdere de vreme să scrii o asemenea lucrare. Mie nu îmi place să lucrez în Word, să scriu...", zice cumpărătorul.
Fără chef
Tinerii află unii de la alţii care autori de lucrări sunt mai buni. O studentă de la Ştiinţe Socio-Umane a abordat un "scriitor" sugerat de o prietenă care, la rândul ei, va absolvi la vară cu o lucrare scrisă de acesta.
"I-am trimis bibliografia mea şi a mai completat cu titluri. La final, mi-am primit lucrarea pe mail şi i-am virat 200 lei în cont", recunoaşte viitoarea absolventă. A costat-o atât de puţin pentru că a avut nevoie doar de partea teoretică a lucrării, studiul de caz făcându-l singură. De ce n-a finalizat? "Profesorul coordonator nu m-a ajutat, nici nu mi-a răspuns la mesaje". Ca să nu piardă trenul absolvirii, a preferat să plătească un necunoscut ca să-i facă munca.
Prietena ei, însă, nici nu şi-a pus problema să se chinuie să-şi elaboreze lucrarea. Deşi nu are un loc de muncă, zice cu nonşalanţă că nu a avut timp să studieze, aşa că a preferat să plătească 400 lei pentru una gata făcută. "M-am întâlnit faţă în faţă cu autorul, dar am şi vorbit mult pe WhatsApp", relatează fata.
Profă pentru impostori!
BIHOREANUL a vorbit inclusiv cu o autoare de lucrări la comandă, care, culmea, este profesoară la o şcoală postliceală din Bihor! Sub protecţia anonimatului, aceasta a povestit că a intrat în afacere de 5 ani, pe cont propriu, nu prin vreun site specializat, şi scrie lucrări îndeosebi în Medicină. Dar, dacă primeşte de la clienţi surse bibliografice, se încumetă să facă lucrări şi în alte domenii.
"Până acum, cred că am făcut vreo 60 de licenţe, preţul unei lucrări fiind de 500 lei. Le ofer în variantă electronică, le tipăresc şi fac şi prezentarea power-point de care studenţii au nevoie", spune femeia. Altfel spus, servicii all-inclusive!
Profesoara afirmă că studenţii care apelează la ea se plâng că nu au timp, că nu au laptopuri pe care să lucreze sau chiar că au trecut de prima tinereţe şi vor o diplomă, dar nu mai au chef şi răbdare să studieze. Anul acesta a fost profitabil pentru ea: a scris 9 lucrări, iar pentru 5 dintre ele a primit comenzile într-o singură săptămână!
"Fiecare se descurcă cum poate"
"Pe cele din domeniul în care sunt specializată le pot scrie într-o săptămână-două, dar pentru celelalte e nevoie de mai multă muncă. Anul acesta am avut şi două comenzi în Resurse Umane, iar la una nu a existat niciun contact între profesor şi student, nicio sursă bibliografică, nimic", spune ea. Chiar dacă a trebuit să muncească mai mult, n-a taxat clientul cu niciun leu în plus.
Întrebată dacă îşi pune sau nu problema moralităţii, având în vedere că girează impostura, profesoara se consolează că nu e singurul cadru didactic care face asta. "Ştiu că nu este legal, dar şi colegii mei fac la fel. Fiecare se descurcă cum poate", se scuză ea.
Consecinţe penale
Site-urile de lucrări la comandă se laudă că activitatea ar fi legală, dar realitatea e că şi studenţii, şi autorii comit o ilegalitate şi riscă sancţiuni penale! Asta pentru că, atunci când îşi prezintă lucrarea, studenţii semnează o declaraţie pe proprie răspundere prin care atestă că ei sunt autorii şi nu au primit "ajutor neautorizat". Or, comandând lucrările, este evident că mint.
"Studenţii încalcă articolul 326 din Codul Penal, care defineşte falsul în declaraţii, pentru că declaraţia lor este mincinoasă, dar şi articolul 323, privind uzul de fals, pentru că se folosesc de declaraţia semnată pentru a se înscrie la examenul de licenţă şi pentru a primi o diplomă", spune avocatul Cristian Miheş (foto), decanul Facultăţii de Drept. Tinerii riscă, deci, o amendă penală sau chiar închisoare de la 3 luni la 2 ani. Şi nu sunt în siguranţă nici autorii. "Cei care le vând devin şi ei complici, pentru că ştiu că lucrările se vor folosi într-un asemenea scop", motivează decanul.
Desigur, ca să ajungă să răspundă penal, tinerii ar trebui întâi reclamaţi şi dovediţi, ceea ce e totuşi improbabil. Cât timp afacerile merg bine, autorii şi clienţii nu se vor turna unii pe alţii procurorilor. Iar societatea continuă să se umple de impostori şi sfertodocţi...
GREU DE DOVEDIT
La Oradea nimeni nu vede, nu ştie...
Având, la fel ca profesorii lor, obligaţia să fie integri din punct de vedere academic, studenţii care predau lucrări realizate de alţii riscă şi să fie exmatriculaţi. Codul de etică al Universităţii din Oradea interzice preluarea unor materiale concepute de alţi autori şi prezentarea lor ca rezultate ale propriei activităţi de cercetare.
Până acum, însă, nimeni nu a sesizat vreodată această practică. Deşi, cel mai probabil, unii profesori ştiu - sau măcar bănuiesc - că studenţii lor sunt ajutaţi, toţi închid ochii. "Eu sunt în Comisia de Etică de 4 ani şi n-am avut nicio sesizare de acest gen. Este şi foarte dificil de dovedit o asemenea faptă. Dovezile nu se pot obţine decât dacă una dintre părţi recunoaşte", spune Dan Crăciun, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii.
Acesta admite că profesorii ar putea stopa fenomenul dacă ar fi mai riguroşi. "Eu sunt coordonator pentru doi studenţi. Ei îmi trimit câte un capitol, îl citesc, le spun ce să mai modifice şi apoi îi verific din nou", explică universitarul din practica proprie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.