URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2021, 20:44

"Adolescentul în zeghe": Povestea unui bihorean arestat la doar 15 ani, prezentată într-un documentar ce poate fi urmărit gratuit pe YouTube (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De Ziua Foştilor Deţinuţi Politic, marţi, cercetătoarea Cristina Puşcaş a lansat, alături de două studente de la Universitatea din Oradea, proiectul "Uitarea înseamnă o nouă condamnare". Acesta curpinde o serie de documentare filmate ce vor prezenta poveştile terifiante ale deţinuţilor politic din timpul comunismului. 

Potrivit unui comunicat transmis de inițiatoare, proiectul "Uitarea înseamnă o nouă condamnare" urmăreşte, timp de zece episoade, să aducă în spaţiul public mărturiile şi poveştile foştilor deţinuţi politic bihoreni care au trecut prin ororile Gulagului românesc din perioada comunistă.

Primul episod, "Adolescentul în zeghe" (video jos), îl are ca protagonist pe beiuşeanul Traian Bodea, arestat la vârsta de 15 ani şi plimbat prin mai multe închisori din ţară.

"Reacţia de revoltă a liceanului din Beiuş a survenit pe fondul revoluţiei din Budapesta, care a izbucnit pe 23 octombrie 1956, când studenţii maghiari au ieşit paşnic pe străzi, însă revolta lor a fost înăbuşită în sânge de trupele sovietice. Tânărul a scris 14 manifeste (foto jos) pe care le-a lipit în mai multe locuri din Beiuş. A doua zi a fost arestat, ulterior fiind condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare. Traian Bodea a trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Aiud, Ocnele-Mari şi Mărgineni", se arată în comunicat.

Episoadele următoare vor apărea în fiecare primă zi de sâmbătă din fiecare lună.

În următorul episod, care va fi publicat în 3 aprilie, curioşii vor afla povestea lui Vasile Rus, un elev bihorean arestat pentru că făcea parte din organizaţia "România independentă", iar de 1 mai va fi publicat documentarul despre Mircea Tulvan, un bihorean din Vaşcău care a fost arestat în perioada în care era student la Bucureşti. Cel din urmă a făcut închisoare în Piteşti, trecând prin procesul sinistru de „spălare a creierelor”.  

Echipa proiectului este formată din cercetătoarea Cristina Liana Puşcaş, Ana-Maria Borz, studentă la Istorie, şi Andreea Bot, studentă la Jurnalism, ambele la Universitatea din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La noi..
Azi,nu doar că treaba cu dictatura absurdă e uitată,dar numărul nostalgicilor după Ceaușescu comunism e în creștere expoențială,inclusiv a celor care nu erau încă născuți atunc.
Postat 11 Martie 2021, 13:49 de crisan
Necunoastere sau tentativa de fals?!?!?!?!
Dacã nu uitãm, învãtãm din istorie, ca niciodatã sã nu se mai întâmple lucruri groaznice! Dar numai atunci putem învãta din istorie dacã nu încercãm sã falsificãm datele. Sper cã data revolutiei este doar o gresealã de tipar si nu de necunostintã sau mai grav,
Postat 10 Martie 2021, 21:12 de iahim
RE: Necunoastere sau tentativa de fals?!?!?!?!
Probabil că nu ați sesizat că e vorba de revoluția ungară din 1956.
Postat 10 Martie 2021, 23:10 de Moderator
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON