URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 15 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
10 Iulie 2020, 17:00

Admiterea la liceu: Care sunt şcolile din Bihor preferate de elevii cu note mari. Colegiul Gojdu domină clasamentul

Admiterea la liceu: Care sunt şcolile din Bihor preferate de elevii cu note mari. Colegiul Gojdu domină clasamentul Colegiul "Emanuil Gojdu", preferatul elevilor cu medii mari (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a afişat, vineri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele admiterii la liceu, iar peste 3.300 de elevi bihoreni au aflat unde vor învăţa din toamnă.

Mai precis, 3.380 de absolvenţi de liceu au fost repartizaţi în liceele din Bihor, în funcţie de preferinţele pe care le-au menţionat în fişele de admitere. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 2.238 din aceştia vor învăţa în clase teoretice, iar 1.142 în filiera tehnologică.

Anterior repartiţiei computerizate, 419 elevi bihoreni au fost admişi în clase vocaţionale, 31 pe locuri rezervate candidaţilor de etnie romă, iar cinci pe locurile elevilor cu cerinţe educaţionale speciale. 

Top 10 în Bihor

Clasamentul specializărilor preferate de elevi, în funcţie de ultima medie, este dominat de Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". În clasa de Matematică-informatică bilingv engleză a acestei şcoli, ultimul elev admis are media 9,62. Pe locul doi în topul judeţean este clasa de Ştiinţe ale naturii din aceeaşi şcoală, cu ultima medie 9,44, iar pe locul trei clasa de Matematică-informatică de la "Emanuil Gojdu", cu media ultimului admis 9,33.

S-a intrat cu medii mari şi în clasa de Ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", unde ultimul admis are media 9,28.

Cu ultimele medii peste 9 mai sunt clasele de Ştiinţe sociale de la "Gojdu" (9,09), clasa de Matematică-informatică de la "Eminescu" (9,08) şi clasa de Filologie de la acelaşi colegiu (9,05).

Top 10 judeţean mai cuprinde şi clasa de Matematică-informatică de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", clasa de Ştiinţe ale naturii de la aceeaşi şcoală, respectiv clasa de Matematică-informatică de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", toate trei având ultima medie admisă 8,99.

Zeciştii, încotro?

Patru elevi din Bihor au avut media de admitere 10 (obţinând 10 pe linie atât la examenele de Evaluare Naţională, cât şi în anii de gimnaziu), iar aceştia au optat pentru două şcoli din Oradea. Trei dintre ei au fost admişi la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", iar unul a ales să continue la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", unde a studiat şi în gimnaziu.

Bihorul a mai avut cinci elevi cu media 10 la Evaluarea Naţională, din care trei au optat pentru Colegiul "Emanuil Gojdu", unul pentru Colegiul "Mihai Eminescu" şi unul pentru Colegiul "Onisifor Ghibu".

La polul opus, candidaţii cu mediile cele mai mici au ales liceele din mediul rural. Ultimii zece elevi din ierarhia judeţeană, cu medii de admitere între 2,09 şi 2,67, au optat pentru Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca, Liceul Teoretic "Gabriel Ţepelea" Borod şi Liceul Teoretic nr. 1 Bratca.

Toţi viitorii licenii trebui să îşi depună dosarele la şcolile unde au fost admişi, între 13 şi 20 iulie. 

Candidaţi nerepartizaţi 

228 de elevi din Bihor au rămas pe dinafară, în urma primei etape de repartizare. Aceştia nu au completat suficiente opţiuni în lista de înscriere şi, dacă nu au avut o medie suficient de mare pentru clasa dorită, sistemul electronic nu a avut unde să-i distribuie.

Printre elevii rămaşi nerepartizaţi se numără 22 de absolvenţi de gimnaziu care au medii de admitere de peste 8, aşadar puteau opta chiar şi pentru colegii naţionale sau licee de renume. Ei vor putea se înscrie în doua sesiune de admitere, când vor trebui să aleagă din locurile rămase libere în clasele de-a IX-a. Înscrierea în cea de-a doua etapă va avea loc între 24 şi 30 iulie.

Clasele maghiare, ocolite

În total, în liceele din Bihor sunt 232 de locuri neocupate. În Oradea, mai sunt sunt locuri libere doar la şcolile cu predare în altă limbă decât cea română, mai precis la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller", unde sunt 10 locuri neocupate, la Liceul Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" (12 locuri) şi la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo", cu un singur loc liber.

Celelalte locuri neocupate se găsesc la licee din afara reşedinţei de judeţ. Cele mai multe le are Liceul Teoretic "Petofi Sandor" din Săcueni, cu 37 de poziţii neocupate, şi Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, cu 29 de locuri.

În schimb, se observă că majoritatea locurilor rămase neocupate sunt în clase de liceu cu predare în limba maghiară, semn că fie aceste clase au fost supradimensionate, fie elevii care au absolvit gimnaziul în limba maternă preferă în liceu clasele în limba română.

Merită menţionat şi că cel mai nou liceu din Bihor, Liceul Tehnologic "Felix" din Sânmartin, care va funcţiona din toamnă, şi-a ocupat toate cele 28 de locuri scoase la concurs, în clasa de Turism şi alimentaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON