URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2020, 17:00

Admiterea la liceu: Care sunt şcolile din Bihor preferate de elevii cu note mari. Colegiul Gojdu domină clasamentul

Admiterea la liceu: Care sunt şcolile din Bihor preferate de elevii cu note mari. Colegiul Gojdu domină clasamentul Colegiul "Emanuil Gojdu", preferatul elevilor cu medii mari (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Educaţiei a afişat, vineri, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele admiterii la liceu, iar peste 3.300 de elevi bihoreni au aflat unde vor învăţa din toamnă.

Mai precis, 3.380 de absolvenţi de liceu au fost repartizaţi în liceele din Bihor, în funcţie de preferinţele pe care le-au menţionat în fişele de admitere. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, 2.238 din aceştia vor învăţa în clase teoretice, iar 1.142 în filiera tehnologică.

Anterior repartiţiei computerizate, 419 elevi bihoreni au fost admişi în clase vocaţionale, 31 pe locuri rezervate candidaţilor de etnie romă, iar cinci pe locurile elevilor cu cerinţe educaţionale speciale. 

Top 10 în Bihor

Clasamentul specializărilor preferate de elevi, în funcţie de ultima medie, este dominat de Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". În clasa de Matematică-informatică bilingv engleză a acestei şcoli, ultimul elev admis are media 9,62. Pe locul doi în topul judeţean este clasa de Ştiinţe ale naturii din aceeaşi şcoală, cu ultima medie 9,44, iar pe locul trei clasa de Matematică-informatică de la "Emanuil Gojdu", cu media ultimului admis 9,33.

S-a intrat cu medii mari şi în clasa de Ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", unde ultimul admis are media 9,28.

Cu ultimele medii peste 9 mai sunt clasele de Ştiinţe sociale de la "Gojdu" (9,09), clasa de Matematică-informatică de la "Eminescu" (9,08) şi clasa de Filologie de la acelaşi colegiu (9,05).

Top 10 judeţean mai cuprinde şi clasa de Matematică-informatică de la Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", clasa de Ştiinţe ale naturii de la aceeaşi şcoală, respectiv clasa de Matematică-informatică de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", toate trei având ultima medie admisă 8,99.

Zeciştii, încotro?

Patru elevi din Bihor au avut media de admitere 10 (obţinând 10 pe linie atât la examenele de Evaluare Naţională, cât şi în anii de gimnaziu), iar aceştia au optat pentru două şcoli din Oradea. Trei dintre ei au fost admişi la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", iar unul a ales să continue la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", unde a studiat şi în gimnaziu.

Bihorul a mai avut cinci elevi cu media 10 la Evaluarea Naţională, din care trei au optat pentru Colegiul "Emanuil Gojdu", unul pentru Colegiul "Mihai Eminescu" şi unul pentru Colegiul "Onisifor Ghibu".

La polul opus, candidaţii cu mediile cele mai mici au ales liceele din mediul rural. Ultimii zece elevi din ierarhia judeţeană, cu medii de admitere între 2,09 şi 2,67, au optat pentru Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca, Liceul Teoretic "Gabriel Ţepelea" Borod şi Liceul Teoretic nr. 1 Bratca.

Toţi viitorii licenii trebui să îşi depună dosarele la şcolile unde au fost admişi, între 13 şi 20 iulie. 

Candidaţi nerepartizaţi 

228 de elevi din Bihor au rămas pe dinafară, în urma primei etape de repartizare. Aceştia nu au completat suficiente opţiuni în lista de înscriere şi, dacă nu au avut o medie suficient de mare pentru clasa dorită, sistemul electronic nu a avut unde să-i distribuie.

Printre elevii rămaşi nerepartizaţi se numără 22 de absolvenţi de gimnaziu care au medii de admitere de peste 8, aşadar puteau opta chiar şi pentru colegii naţionale sau licee de renume. Ei vor putea se înscrie în doua sesiune de admitere, când vor trebui să aleagă din locurile rămase libere în clasele de-a IX-a. Înscrierea în cea de-a doua etapă va avea loc între 24 şi 30 iulie.

Clasele maghiare, ocolite

În total, în liceele din Bihor sunt 232 de locuri neocupate. În Oradea, mai sunt sunt locuri libere doar la şcolile cu predare în altă limbă decât cea română, mai precis la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller", unde sunt 10 locuri neocupate, la Liceul Reformat "Lorantffy Zsuzsanna" (12 locuri) şi la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent Laszlo", cu un singur loc liber.

Celelalte locuri neocupate se găsesc la licee din afara reşedinţei de judeţ. Cele mai multe le are Liceul Teoretic "Petofi Sandor" din Săcueni, cu 37 de poziţii neocupate, şi Liceul Tehnologic nr. 1 Valea lui Mihai, cu 29 de locuri.

În schimb, se observă că majoritatea locurilor rămase neocupate sunt în clase de liceu cu predare în limba maghiară, semn că fie aceste clase au fost supradimensionate, fie elevii care au absolvit gimnaziul în limba maternă preferă în liceu clasele în limba română.

Merită menţionat şi că cel mai nou liceu din Bihor, Liceul Tehnologic "Felix" din Sânmartin, care va funcţiona din toamnă, şi-a ocupat toate cele 28 de locuri scoase la concurs, în clasa de Turism şi alimentaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON