Până la 25 mai 2020, instituţiile administraţiei locale şi cele din domeniul asistenţei sociale, precum şi unităţile şcolare şi organizaţiile neguvernamentale au posibilitatea să depună cereri de finanţare pentru derularea unor programe de sprijinire a copiilor rămaşi în ţară după plecarea în străinătate a părinţilor.
Deputatul de Bihor Florica Cherecheş, unul dintre iniţiatorii programului-pilot al Guvernului, derulat anul acesta în premieră, face apel la instituţii, ONG-uri şi şcoli să depună asemenea cereri de finanţare, suma pusă la dispoziţie de Guvern fiind de 30 milioane euro.
Din aceşti bani, entităţile eligibile pot derula programe pentru consilierea psihologică şi vocaţională a copiilor, precum şi pentru prevenirea abandonului şcolar de către aceştia, prin servicii de tip after-school, masă la şcoală ori asigurarea de rechizite şi materiale educative.
"România trece de mulţi ani printr-un fenomen îngrijorător, milioane de români părăsind ţara în căutarea unui trai mai bun. Costurile unui astfel de fenomen nu sunt doar economice, ci şi sociale, cele mai recente date oficiale, de la sfârşitul anului 2019, arătând că peste 85.000 de copii au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Numai în judeţul Bihor, pe care îl reprezint în Parlament, numărul copiilor lăsaţi acasă de părinţi se apropie de 2.000, dintre care aproximativ 750 în Oradea", arată deputatul Cherecheş într-un comunicat.
În judeţul Bihor, un asemenea program de sprijinire a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, numit "Singuri acasă", este derulat de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, din subordinea municipalităţii, care organizează pentru aceşti copii inclusiv tabere de vară.
Detaliile noului program-pilot în cadrul căruia se oferă finanţare nerambursabilă pot fi consultate pe site-ul autorităţii de management pentru Programul Operaţional Capital Uman.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.