URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 14:45

Adina Popa, unul dintre specialiştii care pregătesc "înverzirea" Oradiei: "Avem sarcina de a oferi spaţii publice de calitate"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorii zece ani, Primăria Oradea îşi propune să amenajeze peste 30 de noi parcuri, multe dintre ele în zone deficitare la capitolul spaţii verzi. Unul dintre specialiştii care pregătesc aceste proiecte este Adina Popa, angajată în cadrul Biroului de Investiţii al Primăriei.

Licenţiată în Arhitectură Peisageră, specializare pe care a studiat-o la Iaşi, ea şi-a început cariera în 1996 în Primărie, în biroul de spaţii verzi. În 2009, a "emigrat" în mediul privat, atrasă de un proiect de investiţii în energie eoliană în cinci judeţe. Concomitent, şi-a continuat dezvoltarea, absolvind un masterat pe tema investiţiilor publice şi acreditându-se ca manager de proiecte şi expert în accesare de fonduri europene.

Anul trecut, Adina Popa a revenit în Primărie, provocată tocmai de multitudinea de proiecte pe care municipalitatea le dezvoltă. Acum, una dintre sarcinile pe care le are este să găsească soluţiile cele mai potrivite pentru ca Oradea să fie un oraş cu adevărat verde.

Parcuri centrale refăcute

- Aţi venit în Primărie din mediul privat. De ce? Care sunt sarcinile dvs.?

- M-am întors în Primărie cu dorinţa de a fructifica experienţa acumulată în mediul privat. Am fost atrasă de diversitatea şi complexitatea investiţiilor gestionate de municipalitate. La ora actuală, gestionez cu preponderenţă proiectele privind amenajarea de noi zone verzi, de agrement şi sport, şi reabilitarea vechilor parcuri.

- Înainte de pandemia de Covid-19, aţi prezentat, alături de viceprimarul Florin Birta, proiectele pentru modernizarea parcurilor 1 Decembrie şi Petőfi. Ce s-a ales de ele? 

- Pentru Parcul 1 Decembrie, suntem în curs de semnare a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, iar în cazul parcului Petőfi, studiul de fezabilitate se află în avizare la Direcţia de Cultură Bihor. În cazul ambelor proiecte, am încercat să ne concentrăm pe soluţii care să acopere nevoile de recreere ale unei palete cât mai largi de utilizatori. Parcul 1 Decembrie a rămas aşa cum l-am prezentat. În Petőfi, fiind un parc istoric, soluţia finală va depinde de Direcţie. 

- Unii orădeni spun că nu e locul unei piste de pumptrack într-un parc central, cum este 1 Decembrie. Cu ce argumente îi contraziceţi?

- În ultimii ani, s-a schimbat modul în care este folosit spaţiul urban, am constatat că sunt noi tendinţe. Eu cred în succesul acestui teren de pumptrack, am primit feedback pozitiv de la părinţi, adolescenţi, chiar şi de la propriii mei nepoţi. În parc rămâne o suprafaţă generoasă pentru relaxare.

Între plusuri şi minusuri

- Ce alte investiţii aţi mai pregătit în spaţiile verzi din oraş?

- În următorii ani, ne propunem să implementăm propunerile listate în programul "Oradea - Oraş Verde", o strategie cu peste 30 de proiecte de regenerare urbană distribuite în zonele deficitare şi investiţii de modernizare a parcurilor existente, cele două menţionate deja, plus Libertăţii şi Traian. 

- Această strategie prevede şi transformarea stadioanelor din oraş în parcuri. Este o soluţie bună?

- Nu se vor amenaja parcuri în sensul clasic, ci baze sportive cu spaţii verzi. De exemplu, la stadionul Motorul din zona Clujului, ne propunem amenajarea a încă trei terenuri de fotbal, cu vestiare şi parcare. Investiţia este deja cuprinsă în lista Companiei Naţionale de Investiţii.

- Dvs. cât de mulţumită sunteţi de parcurile din oraş? Ce credeţi că le lipseşte? 

- Oradea are parcuri multe şi frumoase. Noi, administraţia publică locală, avem sarcina de a oferi cetăţenilor un spaţiu public urban de calitate, nu numai prin asigurarea unor suprafeţe verzi suficiente, ci şi prin management şi lucrări de întreţinere corespunzătoare. Noi, locuitorii, avem obligaţia de a acorda grijă investiţiilor, de la păstrarea curăţeniei la exploatarea în bune condiţii. Ceea ce le lipseşte de multe ori parcurilor este un efort coroborat al tuturor părţilor interesate: administraţia publică, utilizatori, prestatori de servicii. De asemenea, lipsesc facilităţile de agrement şi sport, toalete ecologice moderne şi o strategie de întreţinere şi completare în fondul plantat existent, dat fiind faptul că o bună parte din arbori sunt sau urmează să intre în declin fiziologic.

- Problema toaletelor este una reclamată de mulţi orădeni. Ce soluţie propuneţi?

- În ultimul an, am încercat să ne orientăm spre toalete ecologice cu sistem de auto-curăţare şi dezinfectare la fiecare folosire. Două s-au amplasat deja în coridorul verde Barcăului. Urmează şi în parcurile existente. 

Arborii maturi, o prioritate

- Ce fel de specii de arbori şi flori recomandaţi pentru spaţiile publice din oraş?

- E foarte greu să fac o listă, întrucât există o varietate mare de material dendro-floricol şi sunt multe criterii de care trebuie să ţii cont în stabilirea unei compoziţii peisagistice. Poate ideal ar fi să introducem doar specii arboricole specifice zonei, din considerente legate de rezistenţa la boli şi exigenţele faţă de condiţiile de mediu. Sunt deschisă şi la varietăţi nu foarte pretenţioase, cu coronament bogat şi suprafaţa foliară mare, de exemplu Koelreuteria, Liquidambar, Liriodendron, cu condiţia să nu reprezinte specia predominantă. 

- O problemă des criticată este tăierea arborilor maturi pentru amenajări de parcuri. Nu credeţi că salvarea copacilor ar trebui să fie prioritară?

- În proiectele pe care eu le gestionez, salvarea fondului plantat valoros a fost o prioritate, dovadă fiind arborii maturi pe care i-am integrat în amenajările de pe străzile Ion Bogdan şi Veteranilor. Am eliminat doar exemplare crescute spontan sau aflate în declin fiziologic. În parcul pe care îl vom face în cartierul Tineretului, chiar am reconfigurat facilităţile, tocmai pentru a nu elimina arborii maturi. Aceeaşi abordare am avut-o în Parcul 1 Decembrie, când am trasat forma terenului de pumptrack.

- Primăria transformă mai multe terenuri degradate în coridoare verzi. Le-aţi descrie ca fiind proiecte reuşite?

- Un proiect este reuşit dacă a satisfăcut o cerinţă reală a locuitorilor pentru recreere, agrement şi sport. E suficient să faci o plimbare prin coridoarele verzi recent finalizate sau care se apropie de finalizare şi să observi că sunt folosite la capacitatea lor maximă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Să te întorci în cloaca de la primărie ...
... dintr-un domeniu (cel al energiei eoliene) care are nu numai un viitor fără limite dar care și asigură un câștig cu mult peste medie, e chiar ciudat.
Postat 17 Octombrie 2020, 09:41 de CrisDumi
Robert
Ce ai scris mai jos despre santul cetatii e o idee foarte buna, acolo este un spatiu foarte mare utilizat insuficient care poate fi astfel revitalizat. Cand ai idei ca aceasta nu pot decat sa fiu de acord cu tine.
Postat 16 Octombrie 2020, 22:18 de Neutryno
...........
Totuși poate șanțul cetății ar fi o locație mai potrivita pt acel pumptrack.
Postat 16 Octombrie 2020, 16:10 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON