URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2019, 19:49

Acuzat că vrea să desfiinţeze Oncologia şi Hematologia pediatrică, managerul Spitalului Municipal contraatacă, dezvăluind nereguli grave şi chiar sabotaje

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La patru zile după ce un reportaj al Digi24 "vestea" desfiinţarea "Secţiei" de oncologie pediatrică din cadrul Spitalului Municipal din Oradea ca urmare a pensionării a doi medici specialişti, dr. Ritli Ladislau şi dr. Gabriela Miculschi, managerul unităţii, economistul Dacian Foncea, a emis un lung comunicat de presă în care afirmă că nici Compartimentul de oncologie pediatrică, nici cel de hematologie pediatrică "nu sunt în curs de desfiinţare", ci doar de "reducere".

"Lipsă de performanţă" şi "numeroase lacune"

În comunicatul emis luni şi purtând semnătura sa, Foncea afirmă că restrângerea activităţii, nu desfiinţarea, celor două compartimente - fiecare cu câte 6 paturi, unul condus până luna trecută de fostul ministru al Sănătăţii, prof. dr. univ. dr. Ritli Ladislau, iar celălalt de către doctoriţa Gabriela Miculschi - este necesară întrucât niciunul nu funcţionează conform legilor şi protocoalelor medicale.

"Chiar dacă articolele de presă apărute în spaţiul public susţin în mod nepermis şi tendenţios o culpă directă a actualei conduceri a unităţii sanitare, considerăm că în pofida caracterului nepopular al acestei măsuri, este necesară asumarea de către comunitate a lipsei performanţei în domeniul oncologiei pediatrice, din 1995 (n.r. – anul înfiinţării lor) până în prezent".

"Compartimentul de oncologie pediatrică a fost înfiinţat în urmă cu 25 de ani în pofida a numeroase lacune în rândul criteriilor pe care trebuia să le îndeplinească. (...) Compartimentul a fost configurat funcţional strict în jurul persoanei celor doi medici care deţineau această specializare. Aceşti medici specialişti sunt în prezent pensionaţi, fiind împlinită în privinţa lor limita de vârstă prevăzută de lege pentru a profesa într-o unitate sanitară publică. În măsura în care interesul acestora îl reprezenta în mod real dezvoltarea unei funcţiuni medicale eficiente, ar fi trebuit ca la momentul retragerii lor din activitate să fi beneficiat de existenţa, chiar şi în Oradea, a unui centru care să asigure excelenţa în oncologia pediatrică", a transmis Foncea.

Informare "pe sărite"

Ceea ce n-a menţionat nici acesta, dar nici presa pe care managerul o acuză că ar fi fost "tendenţioasă", este că dr. Ritli Ladislau a fost pensionat luna trecută, la 7 ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, perioadă în care prelungirea activităţii i-a fost aprobată anual în baza titlului său de profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea.

De asemenea, Foncea nu a precizat că Secţia de pediatrie pe care Ritli a condus-o îl are ca şef de mai mulţi ani pe un alt medic specialist în oncologie pediatrică, dr. Cristian Sava, care conduce şi compartimentele de profil, acesta fiind singurul medic supraspecializat pe care se poate baza în prezent Spitalul Municipal.

De altfel, tocmai din acest motiv, Spitalul Municipal a cerut încă de anul trecut ca Ministerul Sănătăţii să aprobe scoaterea la concurs a încă unui post cu normă întreagă de medic specialist în oncologie şi hematologie pediatrică, însă solicitarea i-a fost respinsă, Ministerul refuzând aprobarea organizării concursului.

În această situaţie, conform prevederilor legale, persoana care poate ocupa în continuare postul vacant este aceeaşi care l-a ocupat şi anterior, în cazul Spitalului Municipal fiind vorba chiar de dr. Ritli, care îşi poate prelungi activitatea şi în baza faptului că este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, fără limită de vârstă.

Despre acest detaliu, Foncea a scris în comunicat doar că a făcut "demersuri pentru a completa personalul acestui Compartiment", dar ele "au fost în mod de neînţeles blocate în timp de interese obscure, respectiv de refuzul Ministerului Sănătăţii de a publica în "Viaţa Medicală" anunţul nostru pentru postul de medic specialist oncologie şi hematologie medicală".

Şi în "era" Ritli, tot la Cluj şi Timişoara

Pe de altă parte, managerul Spitalului Municipal susține că aşa-numita adresabilitate (adică cererea) pentru cele două compartimente ce însumează 12 paturi este redusă, concret în ultimele 6 luni - deci în timpul activităţii dr. Ritli şi dr. Miculschi - fiind "spitalizaţi şi diagnosticaţi" doar "cinci copii, care reprezentau cazuri noi".

Mai mult, Foncea dezvăluie că "70% din cazurile de oncologie pediatrică au fost transferate în timp spre centre de performanţă (Cluj, Timişoara, Roma etc)" şi că "pentru toţi cei 5 copii diagnosticaţi în aceste compartimente în cursul anului 2019 părinţii înşişi au cerut transferul către centrele de performanţă, cu toate că medicii care (...) contestă măsura noastră (n.r. – de redimensionare a compartimentelor) încă profesau".

De asemenea, Foncea acuză că funcţionarea Compartimentului de oncologie pediatrică a fost permisă "în lipsa unor protocoale medicale normate de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul afecţiunilor oncologie şi hematologice pediatrice", fapt grav în condiţiile în care structura a fost condusă de dr. Ritli, "care a ocupat funcţia de ministru al Sănătăţii", sugerând că acesta nu a fost preocupat să dezvolte "o specializare medicală deficitară, încremenită în timp", ci să-şi asigure "un loc de muncă ilegal pentru sine", pentru "propriul prestigiu".

Are "înscrisuri"

În comunicat, managerul mai precizează că toate cele arătate "sunt susţinute de înscrisurile pe care le deţinem", iar în ce priveşte "nepopulara măsură" de reducere a celor două compartimente – fără a spune, concret, câte paturi vor mai avea acestea – "îşi găseşte fundamentarea în strategia pe care o urmăm strict în slujba comunităţii".

Foncea susţine că cei care pretind că Spitalul Municipal ar trebui să aibă compartimente mai mari de oncologie şi hematologie pediatrică ar dezinforma în mod voit şi că îşi asumă decizia pe care o consideră corectă: "Nu avem rolul de a da speranţe şi iluzii părinţilor copiilor bolnavi şi este just şi moral ca, preocupându-ne tocmai de situaţia acestor copii, să ne adaptăm activitatea astfel încât să asigurăm ca aceştia să beneficieze de tratamentul medical adecvat".

Desigur, în alte centre medicale, cu adevărat de excelenţă...

Vezi mai jos declarațiile făcute pentru Digi24 pe această temă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
care e planul de actiune a lui Foncea si Bolojan pentru salvarea celor 2 sectii?
Foncea, ce studii ai dumneata, ca nu am citit nicaieri?! Ca masuri intelegem de ce esti capabil. Sa fie clar: tu cu Bolojan aveti o problema cu aceste 2 sectii - intai de profitabilitate (limbajul vostru), apoi de pregatire de specialitate. Si ce faceti voi 2 ca sa rezolvati aceasta problema - CARE ESTE PLANUL VOSTRU DE ACTIUNE/SALVARE? sau nici nu va pasa de fapt? Ati incercat sa gasiti sprijin politic din partea PSD local/national, fiind retardatii astia la guvernare, cu ministru sanatatii din satra lor? ati apelat la presa/mass-media ca sa va sustinem public pt gasirea unei solutii? sau sunteti 2 incapatanati si orgoliosi din pnl care cred ca le stiu si le fac pe toate fara sa se consulte cu nimeni?!?!? eu nu cred ca nu se poate face ceva pt a salva cele 2 sectii de la spital. dar cata vreme nu exista vointa, ci doar nepasare, ignoranta, orgolii politice, incapatanare, incapacitate manageriala, Oradea are de suferit!
Postat 23 Iulie 2019, 21:31 de roger
@gigi-duru
Iti dai seama ce *** e? Si totusi in urma votului oradenilor a ajuns Seful Spitalului Municipal.... Erorile democratiei.
Postat 23 Iulie 2019, 12:37 de oradearosie
Pacaleala
Buna ziua, aici exista o problema: Ordinul Ministrului Sanatatii(OMS) nr.1509/2008 care aproba specialitatile medicale, nu are specialitatea Oncologie si hematologie pediatrica. Doar la modificarea lui prin OMS 1109/2016, apare ca o noua specialitate, Oncologie si hematologia pediatrica, cu o durata de pregatire de 5 ani. Dar fiindca a fost publicat in octombrie, doritorii puteau sa obteze pentru el doar in 2017. Cu alte cuvinte prima serie de medici specialisti de oncologie si hematologie pediatrica vor iesi din rezidentiat doar in 2022. Fapt ce a fost precizat in raspunsul primit de la Ministerul Sanatatii. Deci de fapt, nu putea candida nimeni deoarece nu exista specialisti. A.M.C.
Postat 23 Iulie 2019, 12:10 de gigi-duru
"De ce?", numarul 2
De ce nu a gasit Foncea un doctor specialist asa de rapid cum l-a gasit pe adjunctul sau Nici Dansatorul ( Dance ), chiar dinnainte ca Silaghi sa realizeze ca va fi data afara? Pentru ca cine imparte... Si, da! Conform fisei postului Dance imparte! Dar, ca sa imparti trebuie sa aduni. Si poate doctorii specialisti, prof universitari de prin tara nu vor sa se manjeasca cu comisioane catre Foncea la fel cum face Dance... Bine, nici nu poti compara un prof univ doctor cu Nicu Dansatorul la trompeta lui Foncea (Nicolae Dance).
Postat 22 Iulie 2019, 22:20 de DNA_Oradea
desfiinteaza ce ai creeat tu!
Te lauzi peste tot ca tu ai sprijinul lui Bolojan si ca ti-a promis ca orice masura ai lua el iti ofera sustinere neconditionata. Dacian Foncea, esti un Zero, un #nimic, o Viorica Dancila pe langa cel care ti-a incredintat aceasta functie, Domnul Primar Bolojan. Nu esti capabil sa pui o singura caramida la o casa! Dar din pacate, prin nu stiu ce pedeapsa de la Dumnezeu, ti-au fost incredintate tocmai tie vietile acestor bieti ingerasi nevinovati...
Postat 22 Iulie 2019, 21:12 de QpqDornq
DONATIE GRATUITA
Rog pe aceasta cale Spitalul Municipal Oradea sa imi comunice posibilitatea prin care pot face o donatie gratuita: Donez 1000 prezervative, orice marca se solicita, conducerii Spitalului, respectiv Managerului Dacian Foncea si adjunctului dansator Nicolae Dance pentru a asigura cetatenii Oradiei ca acestia nu se vor inmulti! Copiii nostri nu vor fi nevoiti ca si noi sa suporte asemenea tembeli pusi sa conduca Spitalul Municipal Oradea.
Postat 22 Iulie 2019, 20:58 de RootOfEvil
@QpqDornq: De ce? uite, de asta!
Clinica New Medics, unde Dacian Foncea a fost manager si unde si-a facut relatiile cu furnizorii de medicamente, servicii si comisioane in procente l-a concediat pe Foncea. Motivul este public pe portal.just.ro - omul lua comision de la furnizori. INDEMN PARINTII COPIILOR NEVINOVATI, VICTIME ALE ACESTUI ANIMAL, SA VERIFICE FURNIZORII CLINICILOR UNDE VOR FI TRIMISI SI CORESPONDENTA ACESTORA CU DACIAN FONCEA! Nu, nu este coincidenta!! SUNT ACEEASI!!
Postat 22 Iulie 2019, 20:25 de DNA_Oradea
Cat i se mai permite?
Nu exista in Judetul Bihor un om destul de puternic sa il schimbe pe derbedeul asta??? Ioan Mang, Ilie Bolojan, Ioan Mihaiu, SORINA PINTEA !!!!
Postat 22 Iulie 2019, 20:21 de oradearosie
Viata unui copil o taiem de pe lista contabil?
Chiar atat de jos a ajuns aOradea? --- Cele două compartimente ce însumează 12 paturi este redusă, concret în ultimele 6 luni - deci în timpul activităţii dr. Ritli şi dr. Miculschi - fiind "spitalizaţi şi diagnosticaţi" doar "cinci copii, care reprezentau cazuri noi".--- In 6 luni avem 5 cazuri de cancer LA COPIII (*** !), judecand dupa durata de viata de 3-5 ani, rezulta peste 30 de copii bolnavi de cancer SI NOI AVEM 12 PATURI (***!) si tu le tai arogant de lista si ii trimiti pe bietii ingerasi la 200km pentru ca nu iti ies tie banii???? PLEACA, BA !!!!!
Postat 22 Iulie 2019, 20:18 de QpqDornq
Prietenii stiu de ce......
Saracul Foncea a vrut doar sa renegocieze "super-contractul" cu clinica Maria... De aici i se trag cam toate problemele....
Postat 22 Iulie 2019, 20:13 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON