URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Aprilie 2015, 10:18

Actorie pentru pici: Copiii orădenilor pot să-şi dezvolte creativitatea şi să scape de timiditate urmând cursuri de actorie

Actorie pentru pici: Copiii orădenilor pot să-şi dezvolte creativitatea şi să scape de timiditate urmând cursuri de actorie ÎN TURNEU CU MOLIÈRE. Până în toamnă, o trupă de actori cu vârste între 6 şi 17 ani va susţine, gratuit, mai multe reprezentaţii ale comediei "Doctor fără voie", după Molière, în cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Comunitară Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Că teatrul are succes în Oradea nu o dovedeşte doar faptul că sălile de spectacole sunt mai mereu pline, ci şi popularitatea cursurilor de actorie pentru copii, concepute şi susţinute de artişti cu experienţă.

"Profesorii" nu ţintesc transformarea micuţilor în maeştri ai scenei, ci mai degrabă dezvoltarea personalităţii, a limbajului, culturii generale, precum şi "lecuirea" acestora de timiditate. Şi - de ce nu? - o altfel de distracţie decât cea a tabletei şi calculatorului.

Lecţia de respiraţie

Cunoscută publicului din numeroase spectacole ale Teatrului Regina Maria, dar şi din filme precum "Morgen", actriţa Elvira Rîmbu (foto) a început să ţină cursuri de teatru pentru copii şi adolescenţi în urmă cu aproape cinci ani, în 2010. "Din experienţa acumulată în cei 25 de ani de teatru, mi-am dat seama că toate exerciţiile de tehnică a actorului îi pot ajuta pe copii să se dezvolte mai frumos", spune artista.

Cursurile le-a conceput în aşa fel încât să le dezvolte micuţilor memoria, dicţia, atenţia distributivă, dar şi să-i înveţe să respire corect. "În afară de actori şi cântăreţi, toată lumea respiră greşit", explică ea. Lecţiile sunt bazate pe metoda rusească de predare a teatrului. "E, de fapt, Biblia teatrului şi are mai multe principii. Unul dintre ele este că totul se bazează pe emoţie vie şi se întâmplă aici şi acum".

Cursurile costă 120 lei pe lună şi sunt împărţite în şedinţe de câte două ore, programate o dată pe săptămână, la Hotel Continental. Cursanţii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă: preşcolari (de care se ocupă o altă actriţă, Anca Rusu), copii între 7-9 ani, între 10-12 ani şi de la 13 ani în sus.

Cursuri cu fantezie

În cele două ceasuri, învăţăceii acumulează şi cunoştinţe. "Cu una din grupe suntem acum la fabulă, unde ei joacă rolurile diverselor animale. Învăţăm şi ce este fabula, căci la şcoală se trece foarte repede peste acest capitol. La o altă grupă, de pildă, studiem nuvelele lui Caragiale şi le punem în scenă", spune Elvira Rîmbu.

Pentru a-şi dezvolta imaginaţia, la fiecare întâlnire copiii trebuie să-şi creeze propria scenetă, să o regizeze şi să o joace, iar la final profesoara îşi spune impresiile. "Trebuie să le stimulăm fantezia, pentru că generaţiile acestea duc lipsă de aşa ceva. Li se dă totul pe tavă: jucării, tablete, laptopuri, iar copiii nu mai ştiu să inventeze jocuri, cum făceam noi în trecut". În plus, prin lucrul în echipă, mulţi învaţă să-şi învingă timiditatea şi să comunice mai uşor.

Elvira pune accent şi pe lectură. "E o problemă care mă preocupă, căci văd prieteni care nu reuşesc să le pună copiilor cărţi în mână. Am introdus exerciţii care să le dezvolte discursul public şi, în cadrul acestora, micuţii vorbesc despre ultima carte citită. Nu-i las să povestească despre aceeaşi carte de două ori". La final de an, grupurile de mici actori pregătesc şi câte un mic spectacol. "Unii nu vor ajunge actori, dar de-a lungul timpului am descoperit şi copii foarte talentaţi", afirmă artista.

În turneu

Cursuri de actorie pentru cei mici organizează şi asociaţia Teatrul de Copii Oradea, înfiinţată în 2012, coordonată de un alt actor al Teatrului Regina Maria, Şerban Borda (foto). Şi cursurile acesteia, desfăşurate într-o sală închiriată pe strada Sucevei, sunt menite să dezvolte limbajul şi să învingă timiditatea elevilor cu vârste între 6 şi 17 ani.

Aceştia lucrează în echipă pentru a pregăti în fiecare an un spectacol în toată regula, cu costume şi recuzită, pe care îl prezintă apoi publicului. "La baza muncii noastre se află obiectivul, atins până acum, de a deschide drumul tinerelor generaţii către lumea fascinantă a literaturii şi să le trezim interesul pentru marile opere ale literaturii clasice, care se ocupă de teme şi situaţii cu care tinerii din ziua de azi se confruntă şi se pot identifica", spune actorul.

În 2012, Teatrul de Copii a produs spectacolul "Colind de Crăciun", după Charles Dickens, în 2013 a co-produs "Bolnavul închipuit", de Molière, iar anul trecut comedia "Doctor fără voie", tot după un text de Molière. Anul acesta, în cadrul unui proiect sprijinit de Fundaţia Comunitară Oradea - "Teatrul vine la tine" - cursanţii vor juca spectacolul şi în celelalte oraşe din judeţ, unde copiii nu au acces la astfel de reprezentaţii. Dar, poate, ar vrea să descopere şi ei tainele teatrului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON