URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2020, 11:46

Acţiunea "flotantul": Dosare penale pentru 6 bihoreni care au luat fictiv în spaţiu 37 de persoane în comuna Copăcel

Acţiunea 'flotantul': Dosare penale pentru 6 bihoreni care au luat fictiv în spaţiu 37 de persoane în comuna Copăcel foto:generic evz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bihoreni din satul Surduc şi patru orădeni sunt anchetaţi pentru fals în declaraţii, după ce ar fi luat în spaţiu în total 37 de persoane care, în realitate, nu locuiesc la adresele unde şi-au stabilit reşedinţa. Vizele de flotant sunt o miză în contextul alegerilor locale, unii candidaţi la funcţia de primar având interesul să sporească artificial numărul de alegători care să-i voteze.

Descoperirea a fost făcută de poliţiştii din Bihor în cadrul unei acţiuni dispuse de Ministerul Afacerilor Interne, pentru prevenirea "turismului electoral" în perioada alegerilor locale, operaţiune ce presupune verificarea persoanelor care şi-au stabilit reşedinţa în alte localităţi decât cele de domiciliu. 

Astfel, potrivit unui comunicat transmis vineri de către Biroul de presă al Poliţiei Bihor, într-o singură zi, poliţiştii au găsit 11 persoane "înregistrate" fictiv în locuinţa unei familii din localitatea Surduc şi alte 26 de persoane cu flotant în Sărand, ambele sate aparţinătoare de comuna Copăcel. 

Familia din Surduc - o femeie în vârstă de 60 ani şi un bărbat de 69 ani - a luat în spaţiu cele 11 persoane în luna august, în condiţiile în care, în realitate, aceste persoane au rămas la domiciliile pe care le au în alte comune. 

Cei doi sunt cercetaţi acum pentru fals în declaraţii, la fel ca alte două familii din Oradea care au faclitat obţinerea unor vize de flotant tot în comuna Copăcel. În perioada februarie - august, o orădeancă în vârstă de 40 ani şi soţul ei de 52 ani au declarat că au luat în spaţiu, în locuinţa pe care o deţin în acelaşi sat Sărand, 13 persoane care au domiciliile în alte localităţi.

În aceeaşi perioadă, un bărbat de 56 de ani şi soţia lui de 54 de ani, tot din Oradea, au semnat pentru luarea în spaţiu la adresa imobilului pe care aceştia îl deţin în Sărand alte 13 persoane cu domicilii în alte comune.

"Acţiunea de verificare continuă", a declarat, vineri, Ioana Lascău, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.

UPDATE:

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri după amiază, un comunicat legat de verificările privind vizele de flotant în Bihor, amintind că, încă din iulie, prefectul Dumitru Ţiplea le-a atras atenţia primăriilor să respecte legea. 

"Reamintim că, în data de 1 iulie, prefectul Dumitru Ţiplea a notificat primăriile de la nivelul judeţului asupra necesităţii respectării prevederilor legale în eliberarea adeverinţelor de reşedinţă. Acest demers a fost efectuat pentru a preveni situaţiile din procesele electorale anterioare, când vizele de flotant au fost eliberate în număr mare fără respectarea tuturor prevederilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi", se arată în informarea instituţiei. 

Reprezentanţii Prefecturii mai arată, la fel ca cei ai IPJ, că verificările vor continua şi în perioada următoare în Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Coruptia primarilor care castiga de ani de zile prin mita si fraudarea alegerilor!????
Vreau sa va aduc la cunostinta dragi Bihoreni si eBihoreanul ca in tot judetul Bihor este o problema cu frauda la alegerile electorale, de exemplu la Stei, Lunca, Carpinet, Nucet si Beius sunt sute de vize flotant pentru alegerea in primul tur de scrutin al primarilor. Sper sa se deschida si ceva dosare penale!!!????????????
Postat 18 Septembrie 2020, 23:38 de Iisustevindeca
Numai la copacel
Verificati carpinetul, e dezastru
Postat 18 Septembrie 2020, 14:09 de iulia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON