URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
28 Noiembrie 2019, 15:52

Înalta Curte: Fostul șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa, achitat pentru corupție. Faptele „nu există”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul Liviu Popa şi foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor au fost achitaţi definitiv, joi, printr-o decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Instanţa a stabilit în soluţia adoptată că faptele de corupţie imputate de DNA Oradea poliţiştilor nu există, iar falsurile în declaraţii de care era acuzat Popa, care a omis să-şi asume apartenenţa la masonerie, nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, aflat într-o situaţie similară cu privire la ascunderea apartenenţei masonice, a fost exonerat de orice răspundere, la fel şi ceilalţi funcţionari publici inculpaţi în dosar.

Achitări pe linie

Deocamdată, sentinţa nu este motivată. În dispozitivul publicat pe portal, se menţionează că instanţa a admis apelurile declarate de inculpaţii DNA împotriva sentinţei Curţii de Apel Timişoara, a reţinut cauza spre rejudecare şi, în final, a dispus achitarea definitivă a celor acuzaţi de corupţie, pe considerentul că faptele nu există, şi nu că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, aşa cum reţinuseră magistraţii timişoreni.

Potrivit sentinţei de joi, chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, o perioadă şi al Poliţiei Române, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef Raul Rotar, şeful postului Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, foştii viceprimari din Remetea şi din Roşia, Nicolae Bodea şi Ioan Simea, nu au comis niciuna dintre faptele de corupţie de care au fost acuzaţi.

Alături de ei, a fost achitat şi ginerele lui Remus Indrei, Eugen Balint, trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă, tot pe considerentul că fapta nu există. Înalta Curte a stabilit, de asemenea, că judecătorii Curţii de Apel Timişoara au soluţionat greşit acţiunea penală privindu-i pe Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţi de DNA de fals în declaraţii pentru că nu şi-au recunoscut apartenenţa la Masonerie în declaraţiile de interese.

Cei doi fuseseră sancţionaţi iniţial cu câte un avertisment, respectiv cu obligaţia de a achita câte 2.500 lei cu titlul de "cheltuieli judiciare”. Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, că cei doi sunt nevinovaţi şi au dispus achitarea ofiţerului şi a judecătorului, invocând ca temei că “faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege”.

Megadosar cu plăcinte, petreceri şi piatră

Cert este că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi desfiinţează în întregime unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupţie instrumentate de DNA Oradea, având ca protagonişti un întreg lot de poliţişti, în frunte cu fostul şef al Inspectoratului Judeţean, chestorul Liviu Popa, un judecător, un funcţionar al Agenţiei de Protecţie a Mediului şi doi aleşi. Pentru poliţişti cel puţin, ancheta şi procesul care s-a terminat, joi, au avut drept consecinţă încheierea carierei.

Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror şef al DNA Oradea, Ciprian Man, acum simplu procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care a pornit cercetările în 2015, de la fapte ale şefilor de post din Pietroasa, Gheorghe Bat, decedat în timpul procesului, în urma unui atac cerebral, şi din Cărpinet, Raul Rotar. Ei erau suspectaţi că fi intervenit unul la altul ca să-şi scape cunoştinţele de amenzi, concomitent ungându-şi şefii - pe comisarul şef Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş, şi pe comisarul şef Dorin Vesa, fost şef al Poliţiei Rurale Beiuş - cu plăcinte, materiale de construcţii, petreceri.

Lui Rotar i s-a reproşat şi că a protejat “contra cost” firmele care exploatau la negru pietrele ornamentale, aceeaşi acuzaţie fiind formulată şi la adresa inspectoarei de la APM Bihor, Minodora Pătroc. Comisarul şef Vesa, pe de altă parte, a fost acuzat şi că a primit mită de la Nicolae Bodea şi Ioan Simea, la vremea respectivă viceprimari ai comunelor Remetea şi respectiv Roşia, pentru a închide ochii la faptul că, deşi nu aveau voie, cei doi administrau în fapt şi societăţi comerciale.

Şpagă pentru… Poliţie

În cazul chestorului Liviu Popa şi al şefului Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, procurorul Ciprian Man susţinea în rechizitoriu că i-ar fi cerut fostului primar PNL al Beiuşului, Adrian Domocoş, să amenajeze sediului Poliţiei locale, în timp ce acesta avea dosare penale în anchetă, dar şi că fostul edil, între timp încarcerat pentru corupţie, i-ar fi suportat şefului IPJ Bihor cheltuielile racordarea la reţeaua electrică a casei situate pe Dealul Viilor din Oradea.

În rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Timişoara pe 17 ianuarie 2017, lui Popa i se mai imputa că, în martie 2015 - iulie 2016, a avut o înţelegere cu administratorul firmei Tophaus Impex din Oradea, Varga Zoltan, la care şi-a reparat maşinile familiei, precum şi BMW-ul şi un ATV al fostului ministru Vasile Blaga, acum europarlamentar, valoarea reparaţiilor fiind achitată după declanşarea anchetei DNA. La schimb, zic procurorii, toate reparaţiile autoturismelor de marcă străină ale IPJ Bihor s-au realizat la Tophaus, fără să se facă vreo procedură de achiziţie a acestor servicii.

Masoni iertaţi

Fostul şef al Poliţiei Bihor a mai fost acuzat, alături de judecătorul Ovidiu Galea, pentru că au aderat la Masonerie fără a menţiona asta în declaraţiile de interese. De altfel, această acuzaţie a fost singura sancţionată la Curtea de Apel Timişoara, în primăvara acestui an, dar şi ea cu un simplu avertisment.

Pentru toate celelalte acuzaţii, judecătorii timişoreni îi achitaseră pe inculpaţi pe considerentul că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

"O poveste"

Căutat de reporterul BIHOREANULUI, chestorul Liviu Popa nu a răspuns la telefon, iar declaraţia dată pentru portalul de ştiri Bihon.ro a fost una scurtă, ofiţerul solicitând o amânare a discuţiilor pe considerentul că se află sub imperiul emoţiilor. “Trecutul nu mai poate fi reparat, mă gândesc doar la viitor”, a spus Liviu Popa.

Nu au răspuns la apelurile telefonice nici avocaţii Ioan Banciu şi Răzvan Doseanu, cei care l-au reprezentat pe chestorul Liviu Popa, Minodora Pătroc, Dorin Vesa respectiv Eugen Balint în timpul anchetei şi procesului la Curtea de Apel Timişoara.

Colegul lor, avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul fostului şef al Postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, a declarat pentru BIHOREANUL că soluţia Înaltei Curţi este una corectă: “Din toate probele administrate în timpul procesului de la Curtea de Apel Timişoara, s-a stabilit că rechizitoriul seamănă cu o poveste a lui Petre Ispirescu, o construcţie care nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este cea stabilită de cele două instanţe, iar Curtea de Apel Timişoara a făcut o cercetare judecătorească de manual, fără cusur, cum ar trebui să fie toate procesele”. În opinia lui Ursuţa, prejudiciul material şi moral adus poliţiştilor şi celorlalte persoane inculpate în dosar nu va fi reparat niciodată. “Cel mai probabil că nu va răspunde nimeni pentru ce s-a întâmplat”, a mai spus avocatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Justitia
Nu toti care au dosare sau li se fabrica dosare sunt vinovați, oricine putea face un denunț si te trezeai cu un dosar, încet, încet dispărea aceasta moda iar lucrurile isi urmeaza făgașul normal. Eu cred in probe nu in vorbe, daca toti judecătorii i au văzut nevinovați in baza probelor înseamnă că sunt nevinovați oamenii. Iar ca șef de poliție e greu sa i mulțumești pe toți, orice faci poate fi interpretat... E usor sa faci rau ,bine e mai greu...din pacate trăim vremuri de cacat in care nu știm ce înseamnă respectul si omenia.
Postat 29 Noiembrie 2019, 11:51 de Adrian_Preda
Naiba stie
Daca a fost sau nu implicat in fapte de coruptie nu stiu. Cert ca a fost eficient ca politist. A facut liniste in oras. A pus cu botul pe labe gastile de interlopi.
Postat 29 Noiembrie 2019, 03:17 de 232
s-au intors HOTII!
Doamne Dzeule ,de abia scaparam de acestia si v-ati intors nesatuilor....pt asta am mers la vot?!
Postat 28 Noiembrie 2019, 22:20 de onuta
Execrabil
In Romania doar prostii si saraci fac puscarie, in rest MANELE.
Postat 28 Noiembrie 2019, 22:19 de opiniastrazii
ÎCCJ face sluj hoardei băsiste ...
... aflate în ograda de acum a liberalului Blaga Vasile, care e pe mai departe în grațiile "primului penal al țării" !?!
Postat 28 Noiembrie 2019, 20:33 de CrisDumi
Daa da da sigur sigur
Justice made in România procurori pun pe masa probele judecătorul le analizează prin prizma legi unul zice ca e vinovat peste doua luni altul ca nu e vinovat what a *? E clar ori primul judecator(i) e idiot ori al doilea, dar ala care a greșit nu ar trebui oare sa plece acasă dacă a greșit sau poate continua liniștit sa ia zeci de mii de lei lunar ??? corect? Nu pot înțelege cum privind la un lucru unu îl vede alb altul negru diferit la 180 de grade. Dacă legea zice ca trebuie să declari apartenenta la masonerie și tu nu faci lucrul acela ești vinovat? și atunci lăsând o parte ca oricum primise avertisment în prima instanta , acum sa anulat și asta și chel. de jud....??? Apoi toate acele probe au fost minciuni acele interceptări erau alti cei care făce-au afaceri ca nu înțeleg chiar toți suntem prosti??? toți știau de fapt cum stăteau lucrurile ei au rămas cu ce au adunat și cu pensii babane noi cu fraiereala vivat justiției. De asta avem noi mare încredere în justiție.
Postat 28 Noiembrie 2019, 18:55 de sss
...
Epocală scena când i-a chemat pe șefii firmelor de pază, băi băieți faceți o grămadă de bani hai să fie bine pentru toată lumea să nu ne mai certăm, Liviu băiat bun.
Postat 28 Noiembrie 2019, 18:27 de User anonimizat
Cel care vine
"Eu sunt Cel ce era,Cel ce este si Cel care vine'...Trecut,Prezent si Viitor>Sfanta Treime:Tatal,Fiu si Duhul Sfant,Ultimul il acuza de tentative de omor,rapiri si talharii la comanda asigurand protectia infractorilor la fel ca in Caracal,fiind la butoane protejat de peste granite...sa nu se bucure inca!
Postat 28 Noiembrie 2019, 18:17 de User anonimizat
DE ce oare ma asteptam la asta?
Dupa ce Buldogul oradean a fost spata de toate si trimis in parlamentul european nu ma mai mira nimic la justitia nationala!
Postat 28 Noiembrie 2019, 16:50 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1087 RON
  • 1 EUR = 4.8357 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON