URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Iunie 2014, 17:27

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal, partea a doua

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane, astfel încât în cazul accidentelor ce au avut ca urmare leziuni ce necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale nu mai există răspundere penală a autorului.

Astfel, în cazul unui accident din care rezultă vătămarea unei persoane, în prima fază se va aştepta rezultatul examinării medico-legale a victimei accidentului, fiind numeroase situaţii în care numărul de zile de îngrijiri medicale acordat iniţial de medicul legist este suplimentat ulterior ca urmare a evoluţiei stării de sănătate a victimei.

În urma acestor concluzii ale medicilor legişti, dacă este nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru victima accidentului, se va instrumenta un dosar penal. În cazul în care autorul este trimis în judecată, victima accidentului va solicita daune în cadrul procesului penal.

Dacă îngrijirile medicale totalizează cel mult 90 de zile, se va dispune de către procuror o soluţie de clasare a cauzei pe motiv că fapta nu constituie infracţiune şi se va întocmi de către poliţistul rutier un proces-verbal de contravenţie pentru autorul accidentului prin care se va dispune o amendă şi, dacă este cazul, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Neexistând un proces penal, victima unui accident care are, finalmente, sub 90 de zile de îngrijiri medicale va trebui să acţioneze în judecată civilă autorul accidentului şi societatea de asigurare la care acesta avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).

În cadrul acestui proces, victima accidentului va trebui să dovedească vinovăţia autorului (una dintre probele relevante în acest sens putând fi tocmai procesul-verbal de contravenţie încheiat faţă de acest autor) precum şi prejudiciul suferit în urma accidentului (prejudiciul material şi cel moral).

Despăgubirile stabilite de instanţă vor fi suportate, finalmente, de către societatea de asigurare la care autorul accidentului avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noua legislaţie e făcută de amatori !?!
Unul rupt în două de un conducător auto care nu are nicio legătură cu şofatul decât că are carnet, stă în spital 89 de zile şi nu 91 spre exemplu, pentru că medicul şef de secţie de la spital a primit "şpaga" corespunzătoare, trebuie să pună jos un sac de bani, pentru taxe de timbru şi avocaţi, fără să aibă siguranţa că i se va recunoaşte de instanţă suma cerută vinovatului !?! La aşa legi, aşa ţară !?!
Postat 22 Iunie 2014, 10:25 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON