URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iunie 2014, 17:27

Accidentele de circulaţie cu victime conform Noului Cod Penal, partea a doua

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane, astfel încât în cazul accidentelor ce au avut ca urmare leziuni ce necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale nu mai există răspundere penală a autorului.

Astfel, în cazul unui accident din care rezultă vătămarea unei persoane, în prima fază se va aştepta rezultatul examinării medico-legale a victimei accidentului, fiind numeroase situaţii în care numărul de zile de îngrijiri medicale acordat iniţial de medicul legist este suplimentat ulterior ca urmare a evoluţiei stării de sănătate a victimei.

În urma acestor concluzii ale medicilor legişti, dacă este nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru victima accidentului, se va instrumenta un dosar penal. În cazul în care autorul este trimis în judecată, victima accidentului va solicita daune în cadrul procesului penal.

Dacă îngrijirile medicale totalizează cel mult 90 de zile, se va dispune de către procuror o soluţie de clasare a cauzei pe motiv că fapta nu constituie infracţiune şi se va întocmi de către poliţistul rutier un proces-verbal de contravenţie pentru autorul accidentului prin care se va dispune o amendă şi, dacă este cazul, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Neexistând un proces penal, victima unui accident care are, finalmente, sub 90 de zile de îngrijiri medicale va trebui să acţioneze în judecată civilă autorul accidentului şi societatea de asigurare la care acesta avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).

În cadrul acestui proces, victima accidentului va trebui să dovedească vinovăţia autorului (una dintre probele relevante în acest sens putând fi tocmai procesul-verbal de contravenţie încheiat faţă de acest autor) precum şi prejudiciul suferit în urma accidentului (prejudiciul material şi cel moral).

Despăgubirile stabilite de instanţă vor fi suportate, finalmente, de către societatea de asigurare la care autorul accidentului avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noua legislaţie e făcută de amatori !?!
Unul rupt în două de un conducător auto care nu are nicio legătură cu şofatul decât că are carnet, stă în spital 89 de zile şi nu 91 spre exemplu, pentru că medicul şef de secţie de la spital a primit "şpaga" corespunzătoare, trebuie să pună jos un sac de bani, pentru taxe de timbru şi avocaţi, fără să aibă siguranţa că i se va recunoaşte de instanţă suma cerută vinovatului !?! La aşa legi, aşa ţară !?!
Postat 22 Iunie 2014, 10:25 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON