URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
09 Iunie 2017, 11:39

Absurditate a Codului penal corectată prin decizie a Curții Constituționale

Absurditate a Codului penal corectată prin decizie a Curții Constituționale sursa foto: cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o decizie pronunţată în 30 mai 2017, Curtea Constituţională a îndreptat una dintre prevederile Codului de procedură penală care impunea, în mod absurd, aplicarea unor pedepse foarte mari pentru "găinării".

Mai concret, în cazul unor furturi spre exemplu, noua lege considera că există atâtea infracţiuni câte persoane vătămate. Astfel, dacă o persoană fura din aceeaşi casă în fiecare zi câte ceva timp de mai mulţi ani era o singură faptă continuată şi se plica o singură pedeapsă, pe când dacă o alta fura câte o găină din 30 de gospodării în aceeaşi noapte urma să fie pedepsită pentru 30 de furturi, iar pedeapsa minimă era în jur de 10 ani de închisoare, deoarece instanţa era obligată să îi aplice o pedeapsă pentru cea mai grea faptă la care să adauge, obligatoriu, o treime din totalul celorlalte 29 de pedepse.

Prin decizia Curţii Constituţionale s-a stabilit cu unanimitatea voturilor judecătorilor Curţii că sintagma "şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv" din cuprinsul dispoziţiilor art.35 alin.(1) din Codul penal, care impune condiţia unităţii subiectului pasiv în cazul infracţiunii continuate, este o discriminare în situaţia în care vizează aceleaşi categorii de persoane care săvârşesc la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, aceleaşi infracţiuni. Ceea ce atrage încălcarea prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie cu privire la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări.

Mai concret, Curtea Constituţională a apreciat că este contrar principiului egalităţii în drepturi ca o persoană să primească o pedeapsă mai mare pentru fapte identice doar pentru considerentul că există mai multe persoane vătămate.

Intervenţia Curţii Constituţionale, care chiar dacă poate fi criticată cu argumente juridice, este salutară într-o ţară în care Guvernul şi Parlamentul nu au făcut nimic în ultimii trei ani pentru a modifica o prevedere absurdă a noii legislaţii penale, prevedere care deja a condus, în practică, la aplicarea unor pedepse disproporţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON