Pentru a-i ajuta pe tinerii absolvenţi să înţeleagă ce drepturi au, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, stimulentele financiare pe care aceştia le pot primi.
Astfel, în maxim 60 de zile de la absolvire, tinerii care nu mai au de gând să urmeze o nouă formă de învăţământ, trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM Bihor. Dacă nu se angajează în acest interval, timp de şase luni, vor primi lunar câte 250 de lei.
Apoi, ei vor mai putea să primească o primă de încadrare, în cuantum de 500 de lei, dacă îşi găsesc un loc de muncă de-a lungul celor şase luni. Dacă job-ul găsit este în altă localitate decât cea de domiciliu şi se mută acolo, tinerii primesc o primă de instalare, în cuantum de 3.500 de lei. În cazul în care locul de muncă este într-o localitate aflată la mai puţin de 50 de kilometri, prima de mobilitate este de 1.000 de lei.
Tot marţi, Békési a anunţat că de acum înainte AJOFM Bihor va publica lunar, pe site-ul propriu, www.bihor.anofm.ro, revista proprie "Piaţa muncii", menită atât să ofere informaţii utile angajatorilor şi bihorenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi un fel de raport al instituţiei.
Astfel, cititorii pot afla că în luna mai Bihorul a avut 9.084 de şomeri, din care 3.057 sunt indemnizaţi. Cei mai mulţi dintre şomerii judeţului, 28,5%, au vârste între 30 şi 39 de ani. "Sunt cei mai loviţi de criză, de reducerea locurilor de muncă", a explicat Békési.
Toţi şomerii pot participa gratuit la cursurile de calificare organizate de AJOFM Bihor. Totuşi, în primele cinci luni ale anului 2014, doar 467 de şomeri au absolvit aceste cursuri. Cei mai mulţi dintre ei, 81 la număr, au fost interesaţi de cursul de agent de securitate.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.