URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2015, 17:31

ABC-ul reciclării: RER a împărţit orădenilor 20.000 de role cu saci de unică folosinţă pentru reciclabile şi ghid de colectare selectivă

ABC-ul reciclării: RER a împărţit orădenilor 20.000 de role cu saci de unică folosinţă pentru reciclabile şi ghid de colectare selectivă PENTRU UN AN. Rolele distribuite de RER Ecologic Service conţin câte 25 de saci şi ar trebui să îi ajungă unei familii timp de 50 de săptămâni, dat fiind că reciclabilele sunt colectate de la case bilunar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această săptămână, orădenii care stau la case nu mai trebuie să-şi recupereze din stradă sacul galben golit de deşeuri reciclabile. Toate persoanele fizice care au un contract de salubritate încheiat cu operatorul licenţiat RER Ecologic Service au primit câte o rolă cu saci galbeni de unică folosinţă, care înlocuiesc vechii saci ce aveau multiple utilizări. Odată cu rola, orădenii au primit şi un Ghid al colectării selective, care le explică pas cu pas ce înseamnă acest sistem şi ce reguli are.

De unică folosinţă

Noul model de sac galben împărţit celor 20.000 de gospodării orădene este mai mic şi mai subţire decât vechii saci. Explicaţia este firească: în timp ce sacii de până acum erau destinaţi colectării deşeurilor reciclabile produse de o familie timp de trei luni, cei noi sunt meniţi să adune fracţia uscată doar de la o colectare la alta, adică timp de două săptămâni. Schimbarea s-a făcut şi pentru că unii cetăţeni au reclamat că perioada de trei luni pentru reutilizarea unui sac galben este prea mare, iar aceştia se uzează excesiv.

Pe sacii noi sunt desenate deşeurile care pot fi aruncate în ei: hârtii şi tipărituri, cartoane, deşeuri din metal precum doze de băuturi, cutii ori capace de aluminiu şi resturi plastice cum sunt pungile, flacoanele de detergenţi ori săpun lichid, PET-uri de apă, suc, bere sau alte băuturi. De asemenea, în saci pot fi aruncate paharele de iaurt şi smântână, ori ambalajele tip tetrapak, adică cutiile de lapte ori de suc natural.

Colectaţi eficient!

Pentru eficienţa colectării selective, cartoanele aruncate în saci ar trebui pliate şi legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite. În acest fel ocupă mai puţin loc atât în sac, cât şi în utilajul care le va transporta spre staţia de sortare.

Deşeurile aruncate în sac nu trebuie să mai aibă resturi de niciun fel. Totodată, este interzisă depozitarea în saci a materialelor organice biodegradabile, precum carnea ori lactatele.

Unii orădeni s-au arătat deja nemulţumiţi de mărimea sacilor, dar dacă respectă regulile colectării selective şi aruncă strict deşeuri reciclabile, un sac ar trebui să le ajungă de la o colectare la alta. Familiile care produc şi mai multe deşeuri reciclabile le pot aduna fără probleme în orice alt sac curat, pe care îl pot lăsa în stradă, împreună cu sacul galben.

Ghidul colectării

Odată cu rola de saci galbeni, orădenii au primit de la RER Ecologic Service şi un "Ghid pentru colectarea selectivă a deşeurilor din municipiul Oradea", care explică pe înţelesul tuturor ce este acest sistem, de ce trebuie respectat şi care îi sunt regulile.

Din el, cetăţenii află că de fapt sunt obligaţi de lege să colecteze selectiv, că prin reciclare pot reduce costurile de producţie ale unui produs, dar şi că dacă reduc cantităţile de deşeuri menajere depuse la groapa de gunoi evită taxarea suplimentară a deşeurilor.

Ghidul le mai reaminteşte orădenilor că deşeurile menajere se colectează numai în containerele şi pubelele de culoare neagră şi că sub nicio formă acestea nu trebuie amestecate cu deşeurile reciclabile, căci le-ar compromite. Hârtia pe care s-a scurs ulei, de pildă, nu mai poate fi reciclată!

Deşeuri pe categorii

Despre deşeurile reciclabile, orădenii află din ghid că le pot arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă, dar şi în containerele tip clopot amplasate în întreg oraşul. Igluul de culoare albastră este destinat deşeurilor din hârtie şi carton, cel de culoare verde sticlelor şi borcanelor, iar cel galben pet-urilor, ambalajelor din plastic sau aluminiu ori cutiilor tetrapak.

Documentul îi mai învaţă pe orădeni că deşeurile periculoase, cum sunt bateriile, detergenţii, medicamentele, vopselurile, spray-urile ori alte produse chimice, se colectează şi ele separat. Bateriile şi becurile pot fi aruncate în recipientele anume amenajate în supermarketuri, în timp ce restul deşeurilor periculoase trebuie predate firmelor specializate în colectarea lor.

În broşură sunt descrise şi celelalte categorii de deşeuri: cele rezultate din construcţii şi demolări, care pot fi predate operatorului de salubritate în baza unui contract separat, şi cele voluminoase, care pot fi aruncate în timpul campaniilor generale de curăţenie ori prin comandă anume.

În final, orădenii mai află din ghid că se pot adresa cu încredere operatorului de salubritate cu orice întrebare sau nelămurire, prin telefon la numărul 0259/433.044 sau prin email la adresa office@reroradea.ro. Nimeni nu s-a născut învăţat, important este să vrei să înveţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
saculetii galbeni
Colectarea asta bilunara mi se pare o mare prostie. Eu, unul, nu mai tin minte care e saptamana colectarii si care nu e. De ce nu se poate face saptamanal, daca tot au dat saculeti ?
Postat 28 Septembrie 2015, 13:18 de unul
Clasa zero.
Singura "lectie" pe care o inteleg cei mai multi este amenda.Cred ca sunteti de acord.
Postat 26 Septembrie 2015, 22:27 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON