Regele Mihai 1 al României a încetat din viaţă marţi, la 96 de ani, după ce starea sa de sănătate s-a agravat constant în ultimele zile. Potrivit anunţului făcut de Casa Regală, regele s-a stins în jurul orei 13, la reşedinţa sa din Elveţia.
"La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria. În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declaraţie către ţară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor", după cum arată comunicatul Casei Regale.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, ar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
"Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale", mai arată comunicatul Casei Regale.
Ultimul monarh
Regele Mihai I - ultimul monarh din ţările Europei de Est - s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie 2016, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.
Starea sa de sănătate se agravase în ultima perioadă. De altfel, menţionează Digi24.ro, la 1 decembrie, principesa Margareta a decis anularea călătoriei cu trenul regal de Ziua Naţională, din cauza stării de sănătate precare a regelui. Săptămâna trecută, joi seară, principesa Maria a ajuns la reşedinţa din Elveţia a regelui.
Odată cu moartea Regelui Mihai dispare ultimul şef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se mai afla în viaţă.
Rege de mic
În aproape un secol de viaţă, Regele trecut prin evenimente dramatice, iar unele date din biografia sa au intrat în istoria universală.
S-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mama Elena. A fost primul vlăstar regal născut după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Prima domnie şi-a început-o pe 20 iulie 1927 şi a încheiat-o pe 8 iunie 1930. Vârsta nepermiţându-i să-şi exercite atribuţiunile regale, o Regenţă a contrasemnat în numele său actele guvernamentale. Detronat de tatăl său, Carol al II-lea, Mihai a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia.
A urcat din nou pe tron pe 6 septembrie 1940, după ce Carol al II-lea a fost forţat să abdice, în urma pierderilor teritoriale pe care România le suferise.
Regele Mihai avea atribuţii mai mult decorative, adevăratul lider al statului fiind prim-ministrul Ion Antonescu. Prin îndepărtarea acestuia, la 23 august 1944, Mihai I a contribuit decisiv la scurtarea celui de-al doilea război mondial.
Prigonit
Pe 30 decembrie 1947, comuniştii l-au obligat pe Rege să abdice prin şantaj şi ameninţarea unor crime în masă. Patru zile mai târziu, Regele părăsea România. Propaganda comunistă a indus ideea că Mihai a luat cu el o avere colosală, notează Digi24.
Personaj istoric cu un destin tragic, simbol al opoziţiei faţă de comunism, în România Regele Mihai a fost prigonit sau respectat, în funcţie de interesele guvernanţilor post-decembrişti.
Digi24.ro menţionează că şicanele autorităţilor române la adresa Regelui Mihai au continuat şi după Revoluţia din 1989. Privit ca o ameninţare de către noua putere de la Bucureşti, în frunte cu Ion Iliescu, Suvernului i-a fost interzis în mod repetat să calce pe pământ românesc. A primit acceptul autorităţilor de a vizita România abia în 1992 atunci când a fost întampinat cu entuziasm de către zeci de mii de români. Relaţia cu Regele Mihai începe să se normalizeze din 1997, după ce preşedinte al României a devenit Emil Constantinescu, când fostul suveran primeşte un paşaport românesc.
Atacurile unor politicieni au continuat însă până în zilele noastre. Un exemplu îl constituie fostul preşedinte Traian Băsescu care a spus că abdicarea Regelui a fost un act de trădare.
Regina Ana, soţia lui, a încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit a fost depus la Castelul Peleş şi apoi regina a fost înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, acolo unde va fi înhumat şi Regele Mihai.
Destin zbuciumat
Digi24 mai aminteşte că ultimele zile din existenţa zbuciumată de aproape un secol al ultimului regele al României au fost întinate de un scandal în sânul Casei Regale. Fostul principe Nicolae, exclus în 2015 din linia se succesiune a Casei Regale, a fost protagonistul unui incident - soldat cu agresiuni şi o plângere penală (ulterior retrasă) - după ce nu a fost lăsat să intre la domiciul bunicului său pentru a-şi lua rămas bun.
Fostul principe a fost blamat chiar de mama lui, Principesa Elena, că a "nesocotit intimitatea, suferinţa şi demnitatea" Regelui Mihai, după ce starea sa de sănătate a acestuia s-a înrăutăţit. Nepotul Regelui ar fi încercat să intre cu forţa în reşedinţa din Aubonne. În replică, fostul principe a spus că e dezamăgit de aceste reacţii, pe care le consideră nejustificate. Nicolae a făcut, la rândul său, acuzaţii dure la adresa membrilor Casei Regale, spunând, în esenţă, că este nevinovat şi că nu crede că Regele a fost cel care i-ar fi interzis să îl vadă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.