Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit luni seară, la ora 21, din cauza unui stop cardiorespirator. Artista era internată de o lună la Spitalul Elias, din Capitală, ca urmare a "acutizării unor afecţiuni cronice".
"Doamna Ionela Tănase (Prodan) în vârsta de 70 de ani s-a internat vineri, 16.03.2018, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în stare gravă în contextul acutizării unor afecţiuni cronice", a anunţat unitatea medicală.
În ultima perioadă, Ionela Prodan avea mari probleme de sănătate, fiind internată de mai multe ori in spital. Artista avea probleme la pancreas şi la ficat. Starea sa de sănătate a s-a deteriorat grav pe 21 martie, iar medicii au declarat ca boala care o macină s-a extins rapid, iar tratamentul nu îşi mai facea efectul.
Fiica sa, Anamaria Prodan Reghecampf, a scris, luni seară, pe Facebook: "Mama noastră, artistul preferat al dumneavoastră! Putem plânge, ştiind că a plecat, sau putem zâmbi, ştiind că a trăit cu adevărat!".
"Om ireproşabil, om pur şi minunat, om bun şi simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate şi o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat şi i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche şi ai reuşit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească şi să te respecte. Pentru noi ai fost cea mai bună mamă, pentru poporul român ai fost bun naţional! În inimile oamenilor, pe care i-ai iubit şi bucurat cu vocea ta, nu vei muri niciodată! Ai fost, eşti şi vei rămâne îngerul nostru păzitor! Te iubim şi te vom iubi mereu!", a mai scris Anamaria Prodan Reghecampf.
Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947, la Dăbuleni. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova. S-a remarcat în 1969, la Festivalul "Maria Tănase" din Craiova, unde a primit marele premiu. Unica.ro scrie că, la Prima ediție a Festivalului Maria Tănase, în 1969, Ionela Prodan a fost remarcată de marele critic de muzică Harry Brauner și astfel a început ascensiunea sa profesională. După ce a ajuns în București, Ionela Prodan l-a cunoscut pe Traian Tănase, cel ce avea să-i devină soț și singurul bărbat pe care l-a iubit întreaga viață. Soțul său, avocat de meserie, mai fusese căsătorit cu o artistă de muzică populară mai puțin cunoscută în acele vremuri, Mărioara Tănase, care, însă, murise tânără, în urma unui accident de mașină: “S-a uitat la mine cu o prețuire aparte, o prețuire bărbătească pe care eu nu o mai cunoscusem înainte. Nu m-am îndrăgostit la prima vedere. Eu l-am respectat foarte mult, ca pe un părinte, ca pe un prieten. Eram dependentă de el.” – povestea Ionela Prodan la emisiunea Doamne de Poveste de pe Acasă TV. Cei doi au avut împreună două fete, pe Anamaria Prodan și pe Anca, sora mai mică.
În anii 1990 a renunţat la cariera muzicală. A fost realizator al emisiunii de folclor românesc "Din bucata mea de pâine" de la Radio România, apoi la Tele 7 abc, al emisiunilor "Îţi mai aduci aminte, doamnă" şi "Cântecul şi casa lui", scrie HotNews.ro.
Ionela Prodan a colaborat cu artişti ai muzicii populare româneşti, în special cu Ion Dolănescu. "Neica cin te-a supărat" (cu Ion Dolănescu), "Să tot petreci, la masa noastră" (1977), "Satule, Mi-e Dor De Tine!" (1980), "Inima-mi Arde De Dor" (1982), "Astă seară-i seară mare" (1999), "Voinea-l meu, voinicule" (2000), "Ce e inima de mamă" (2010), "Asta-i viaţa, n-ai ce-i face" (2012) sunt câteva dintre albumele artistei.
Artista s-a remarcat, însă, şi în afara scenei. În perioada 2001 - 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiţionale. În noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2003, i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor de către preşedintele României. În 2013, a fost numită reprezentant special pentru Românii de Pretutindeni şi coordonator al programului "Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională", iniţiat şi derulat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2016, a fost propusă să candideze la alegerile parlamentare pe listele PSD Covasna.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.