URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2018, 00:19

A murit interpreta de muzică populară Ionela Prodan (VIDEO)

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a murit luni seară, la ora 21, din cauza unui stop cardiorespirator. Artista era internată de o lună la Spitalul Elias, din Capitală, ca urmare a "acutizării unor afecţiuni cronice".

"Doamna Ionela Tănase (Prodan) în vârsta de 70 de ani s-a internat vineri, 16.03.2018, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în stare gravă în contextul acutizării unor afecţiuni cronice", a anunţat unitatea medicală.

În ultima perioadă, Ionela Prodan avea mari probleme de sănătate, fiind internată de mai multe ori in spital. Artista avea probleme la pancreas şi la ficat. Starea sa de sănătate a s-a deteriorat grav pe 21 martie, iar medicii au declarat ca boala care o macină s-a extins rapid, iar tratamentul nu îşi mai facea efectul.

Fiica sa, Anamaria Prodan Reghecampf, a scris, luni seară, pe Facebook: "Mama noastră, artistul preferat al dumneavoastră! Putem plânge, ştiind că a plecat, sau putem zâmbi, ştiind că a trăit cu adevărat!".

"Om ireproşabil, om pur şi minunat, om bun şi simplu, om încărcat de daruri. Minune de la Dumnezeu! Ai fost un artist emerit, un om fără egal, de o bunătate şi o simplitate incredibilă. Ai sădit în inimile românilor clipe de neuitat şi i-ai bucurat ani de zile cu vocea ta inegalabilă. Ai avut un har nepereche şi ai reuşit, astfel, să faci o întreagă lume să te iubească şi să te respecte. Pentru noi ai fost cea mai bună mamă, pentru poporul român ai fost bun naţional! În inimile oamenilor, pe care i-ai iubit şi bucurat cu vocea ta, nu vei muri niciodată! Ai fost, eşti şi vei rămâne îngerul nostru păzitor! Te iubim şi te vom iubi mereu!", a mai scris Anamaria Prodan Reghecampf.

Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947, la Dăbuleni. A urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova. S-a remarcat în 1969, la Festivalul "Maria Tănase" din Craiova, unde a primit marele premiu. Unica.ro scrie că, la Prima ediție a Festivalului Maria Tănase, în 1969, Ionela Prodan a fost remarcată de marele critic de muzică Harry Brauner și astfel a început ascensiunea sa profesională. După ce a ajuns în București, Ionela Prodan l-a cunoscut pe Traian Tănase, cel ce avea să-i devină soț și singurul bărbat pe care l-a iubit întreaga viață. Soțul său, avocat de meserie, mai fusese căsătorit cu o artistă de muzică populară mai puțin cunoscută în acele vremuri, Mărioara Tănase, care, însă, murise tânără, în urma unui accident de mașină: “S-a uitat la mine cu o prețuire aparte, o prețuire bărbătească pe care eu nu o mai cunoscusem înainte. Nu m-am îndrăgostit la prima vedere. Eu l-am respectat foarte mult, ca pe un părinte, ca pe un prieten. Eram dependentă de el.” – povestea Ionela Prodan la emisiunea Doamne de Poveste de pe Acasă TV. Cei doi au avut împreună două fete, pe Anamaria Prodan și pe Anca, sora mai mică.

În anii 1990 a renunţat la cariera muzicală. A fost realizator al emisiunii de folclor românesc "Din bucata mea de pâine" de la Radio România, apoi la Tele 7 abc, al emisiunilor "Îţi mai aduci aminte, doamnă" şi "Cântecul şi casa lui", scrie HotNews.ro.

Ionela Prodan a colaborat cu artişti ai muzicii populare româneşti, în special cu Ion Dolănescu. "Neica cin te-a supărat" (cu Ion Dolănescu), "Să tot petreci, la masa noastră" (1977), "Satule, Mi-e Dor De Tine!" (1980), "Inima-mi Arde De Dor" (1982), "Astă seară-i seară mare" (1999), "Voinea-l meu, voinicule" (2000), "Ce e inima de mamă" (2010), "Asta-i viaţa, n-ai ce-i face" (2012) sunt câteva dintre albumele artistei. 

Artista s-a remarcat, însă, şi în afara scenei. În perioada 2001 - 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiţionale. În noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în anul 2003, i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor de către preşedintele României. În 2013, a fost numită reprezentant special pentru Românii de Pretutindeni şi coordonator al programului "Cunoaşte România prin cultura sa tradiţională", iniţiat şi derulat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 2016, a fost propusă să candideze la alegerile parlamentare pe listele PSD Covasna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON