URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2020, 21:25

A început Târgul Meșterilor Populari. Ce pot găsi vizitatorii în Parcul Bălcescu din Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cauza ploii, orădenii au trecut, sâmbătă, doar spre seară pe la Târgul Meșterilor Populari, ajuns la a 27-a ediție și organizat în parcul Bălcescu, acolo unde meșteșugari iscusiți din toată țara își prezintă marfa. Printre atracții se numără sculpturi din lemn realizate de un bihorean, ornamente din sticlă, ii și cojoace aduse din Suceava.

Târg de pandemie

Încă de la intrarea în parcul Bălcescu, celor care doresc să intre, li se măsoară temperatura și au la dispoziție dezinfectant. Tarabele sunt așezate la distanță, iar cele de la care se poate cumpăra mâncare gătită pe loc au amplasate și panouri de plexiglas. Și în fața scenei, acolo unde Ansamblul folcloric „Crișana” a susținut un spectacol scaunele erau puse la distanță între ele, unele fiind apropiate de cei care au venit împreună în parc.

Majoritatea persoanelor, circa 50, care se plimbau în parc în jurul orei 19 respectau distanțarea socială, ba chiar unii au rămas și cu masca pe față.

„Oamenii au început să vină numai pe la 18, noi de la 12 suntem aici”, a spus Aurica Aneci din Suceava, care vinde ouă încondeiate, de gâscă sau de lemn, de la 10 lei. Printre meșteșugari se numără și Daniel Ciucanu din Gorj care a venit pentru prima dată la târgul din Oradea. Acesta, alături de tatăl său creează cojoace românești, la prețul de 1.000 de lei, iar soția sa coase ii pe care le vinde cu 600 de lei. „Soția muncește trei săptămâni la una, dar o face cu pasiune”, a spus bărbatul.

Și pentru pofticioși

Aproape de scenă, o familie din Mureș vinde produse din sticlă. Tatăl, Alexandru Rotar, și-a adus și câteva ustensile pentru a putea să-și facă meșteșugul chiar și când stă la masă, ceea ce a atras privirile trecătorilor. Orădenii pot cumpăra de la el scorpioni, îngeri, inele, dar și alte ornamente din sticlă, prețurile fiind între 5 și 80 de lei.

Pe un spațiu mai întins din parc pot fi admirate sculpturile bihoreanului Radu Lazăr. Pasiunea i-a venit în urmă cu 13 ani și de atunci încearcă să realizeze lucrări cât mai ample. La târg a adus 23 de figurine, între care vulturi, lupul dacic și o troiță. 

În parcul Bălcescu au mai fost aduse icoane din lemn, împletituri din nuiele, miere de albine dar și plante medicinale. Poftcioșii mai pot găsi turtă dulce începând de la 5 lei, plăcinte la 4,5 lei sau frigărui la 10 lei bucata. 

În două ture

Dacă anii trecuți circa 140 de meșteșugari își expuneau produsele la Târgul Meşterilor Populari, acum evenimentul, aflat la a 27-a ediție, a fost împărțit în două, din cauza pandemiei de coronavirus, la ediția din acest sfârșit de săptămână fiind prezenți jumătate din meșterii populari. Orădenii îl pot vizita și dumincă, între orele 9 și 19.

Weekend-ul viitor, la cea de-a doua parte a târgului, vor fi prezenţi meşteri care vor expune obiecte din lemn, piele, pictură naivă, împletituri din papură şi nuiele, instrumente muzicale și măşti. Târgul Meşterilor Populari este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor în parteneriat cu Asociaţia "Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor".

â

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON