URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2017, 23:50

A început Sărbătoarea Recoltei. Taraful lui Caliu din Clejani a făcut un super show la Oradea, pentru prea puţini spectatori (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Cetăţii Oradea s-a umplut de vineri cu bunătăţi din Bihor, la ediţia a doua a Sărbătorii Recoltei. În curtea fortăreţei au fost amenajate mai multe standuri ale unor producători din Tulca, Toboliu, Urvind, Hidişelu de Sus şi alte localităţi bihorene.

Producătorii îi îmbie pe orădeni cu mere, dovlecei, ciuperci, must, vin, pălincă, miere de albine, zacuscă, gemuri, murături, inclusiv cu pepeni şi brânzeturi de casă. Spre exemplu, preţul borcanelor de zacuscă pornește de la 10 lei şi ajunge chiar şi la 25-30 lei dacă zacusca este cu ciuperci.

La Sărbătoarea Recoltei se găsesc şi siropuri naturale din tot soiul de fructe, precum şi cartofi mov aduşi din Statele Unite şi cultivaţi la Tulca. De asemenea, se mai pot cumpăra dulceţuri de nuci verzi şi de ardei iuţi.

Organizatorii au pregătit şi concerte. Vineri seară, pe scenă au urcat lăutarii din Clejani adunaţi în formaţia Taraf de Caliu, care şi-a luat numele de la şeful ei, violonistul Gheorghe "Caliu" Anghel.

Acesta este considerat o adevărată legendă a muzicii ţigăneşti. Alături de lăutarii săi, el a concertat prin toată lumea, bifând şi o apariţie în filmul "The man who cried" (Omul care a plâns), alături de Johnny Depp.

Sub numele "Taraf de Haidouks", formaţia din care a făcut parte a primit, în 2002, premiul pentru Cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu din partea BBC World Music, trofeul fiind înmânat chiar de celebrul actor de la Hollywood.

Deşi Caliu şi lăutarii lui au pregătit şi au ţinut un spectacol adevărat cu muzică ţigănească şi muzică tradiţională românească, deşi au avut prea puţini spectatori. În zona scenei, probabil şi din cauza vremii mai reci, s-au adunat doar circa 100 de spectatori.

Aceştia, însă, au fost însufleţiţi de show-ul Tarafului de Caliu, care le-a cântat piesa Mariei Tănase, "Până când nu te iubeam", alături de solista Cosmina Soare, "Ciocârlia", cu un solo de vioară dat de Caliu, şi "Saraiman".

De asemenea, o altă solistă a tarafului, Viorica Rudăreasa, a cântat şi o melodie ţigănească mai fără perdea, numită "Am o fustă paraşută". Chiar dacă le era cam frig, orădenii i-au chemat şi la "bis" pe lăutarii din Clejani, care şi-au ţinut spectacolul de parcă în faţa lor ar fi fost mii de oameni.

Sărbătoarea Recoltei continuă sâmbătă şi duminică în Cetate, programând inclusiv un concert al lui Mihai Mărgineanu. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", Primăria Oradea prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi Consiliul Judeţean Bihor.


Sâmbătă, 30 septembrie

10:00 – 19:00 Târg de toamnă

12:00 – 20:00 Târg de meşteri populari

14:00 – 20:00 Jocuri tematice pentru copii

12:00 – 14:00 Workshop tehnic pentru producători

17:00 – 20:00 Program folcloric cu ansambluri din diferite zone ale Bihorului

20:00 – 21:00 Concert Mihai Mărgineanu

Duminică, 1 octombrie

10:00 – 19:00 Târg de toamnă

12:00 - 20:00 Târg de meşteri populari

14:00 – 20:00 Jocuri tematice pentru copii

13:00 – 15:00 Workshop: AgroTransilvania Cluser

16:00 – 17.00 Ansamblul Folcloric Auşana

17:00- 19:00 Program folcloric cu ansambluri folclorice din diferite zone ale Bihorului

19:00 – 21:00 Concert folcloric extraordinar "Asta-i toamna pe la noi". Ansamblul Profesionist Crişana îi va acompania pe celebrii interpreţi: Maria Sidea, Dănuţa Jurjuţ, Leontin Ciucur, Cornel Borza, Gheorghiţa Nicolae. Invitaţii speciali ai serii vor fi Florica Ruja şi Dinu Iancu Sălăjanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON