Luni a început Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care prevede până în 2023 înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor şi terenurilor, dar şi deschiderea cărţilor funciare, precum şi certificatelor de moştenitor pentru succesiune, scrie alba24.ro.
Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 147 de unităţi administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.
"Obiectivul principal al Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. (…) Programul va fi finanţat din trei surse, două surse principale, veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale de Cadastru, în cuantum de peste patru miliarde de lei (900 de milioane de euro — n.r.), şi fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea.
A treia sursă de finanţare a programului o reprezintă situaţia în care localităţile vor dori să participe cu cofinanţare sau cu fonduri din bugetele locale.
"Din cele patru miliarde de lei care reprezintă veniturile Agenţiei Naţionale de Cadastru se vor plăti realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, deschiderea cărţilor funciare, precum şi certificatelor de moştenitor pentru succesiune nedezbătute. Toate aceste vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv instituţii publice. De asemenea, suma respectivă acoperă toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, toate cheltuieli necesare pentru realizarea programului", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.
Dragnea a menţionat că, potrivit estimărilor oficiale, numărul total de imobile în România este de circa 40 de milioane, din care 7,4 milioane sunt înregistrate în evidenţele de cadastru.
Programul va fi implementat până în 2023, după un calendar anual bazat pe "veniturile certe, prognozate la acest moment".
Ministrul a adăugat că propunerea de prioritizare va trebui să ţină cont de unul din următoarele criterii: "unitate administrativ-teritorială care face obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură la nivel naţional — autostrăzi, de exemplu; unităţi administrativ-teritoriale care fac obiectul unor proiecte de dezvoltare locală, precum şi unităţi administrativ-teritoriale care prezintă aşezări informale ale comunităţilor aflate în condiţii de sărăcie extremă".
"Pentru asigurarea suportului tehnic necesar derulării programului pentru zona urbană vor fi realizate ortofotoplanuri pentru 320 de municipii şi oraşe", a explicat Dragnea.
Potrivit Programului Naţional de Cadastru, în perioada 2015-2018 se vor realiza ortofotoplanuri pentru 13 municipii: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti şi Sibiu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.