În premieră, în cadrul Toamnei Orădene, municipalitatea organizează un mini-festival al muzicii militare, având invitaţi de seamă dintre fanfarele din ţară.
Festivalul a început sâmbătă la ora 14, când formaţiile au pornit, pe rând, într-o paradă din capătul străzii pietonale (dinspre strada Dunării) spre Primăria Oradea.
Orădenii care se aflau în centrul oraşului au putut vedea şi asculta, la intervale de câteva minute, orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, componenţii acesteia purtând uniforme albe, şi, la fel ca şi ceilalţi colegi ai lor, cocarde tricolore, orchestra Forţelor Navale Constanţa, însoţită de câteva majorete cu pompoane, fanfara Garnizoanei Bistriţa, însoţită de un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare specifice acestei zone, şi, în fine, fanfara Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul din Bucureşti, însoţită de drill-team, adică o echipă de militari care au făcut demonstraţii de mânuire a armamentului.
Cum n-au mai avut ocazia să vadă "live" fanfarele invitate, orădenii s-au grăbit să fotografieze şi să filmeze parada, unii dintre ei aducându-şi aminte să-i şi aplaude pe militari.
Pe rând, cum au ajuns în faţa Primăriei, militarii au dat câte o mică demonstraţie muzicală pentru cei adunaţi aici, printre aceştia numărându-se şi viceprimarul Ovidiu Mureşan. Orchestra din Bistriţa a interpretat şi un cântec cu conotaţii folclorice, iar tinerii care i-au însoţit au prezentat dansuri specifice acestei zone.
Cel mai apreciat moment a fost însă cel al Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, care este prezent la marile evenimente de acest gen desfăşurate în Bucureşti. Pe muzica interpretată de fanfară, membrii drill-team-ului, îmbrăcaţi în uniforma roşie de paradă, au făcut diverse demonstraţii cu armamentul militar, în perfectă sincronizare, aruncându-şi inclusiv armele de la unul la altul. Din echipa aceasta au făcut parte şi trei femei militar.
După scurtele momente desfăşurate în faţa Primăriei, fanfarele s-au îndreptat către patru parcuri separate, unde aveau să susţină, începând cu ora 16, recitaluri. Orădenii care n-au apucat să-i vadă sâmbătă o mai pot face duminică, de la ora 16, într-un concert cu intrare gratuită la Arena Antonio Alexe, dar şi seara, de la ora 19.30, la ceremonia de retragere cu torţe plănuită de Ziua Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.