URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2022, 18:43

„A fost o gaură neagră”. Pentru că a cheltuit de nouă ori mai mult decât a produs, stația de biogaz din Săcueni va fi concesionată unei firme private

„A fost o gaură neagră”. Pentru că a cheltuit de nouă ori mai mult decât a produs, stația de biogaz din Săcueni va fi concesionată unei firme private (foto: arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La propunerea conducerii Consiliului Județean Bihor, care a gestionat-o împreună cu consiliile locale Săcueni și Diosig, stația de biogaz de la Săcueni, menită să producă electricitate din dejecții și cereale, va fi concesionată unei firme private. Motivul? În cei peste cinci ani de existență, a produs curent de doar 1,9 milioane lei, dar a tocat peste 20 milioane lei.

De la viitorul operator privat autoritățile așteaptă să folosească deșeuri biodegradabile, ceea ce ar reduce cantitatea de gunoaie depozitate la halda de deșeuri județeană.

Cu unanimitate de voturi

Decizia de a organiza o licitație privind stația de biogaz de la Săcueni a fost adoptată joi, într-o ședință extraordinară a CJ Bihor, cu unanimitatea de voturi a consilierilor județeni, indiferent de apartenența politică.

Potrivit expunerii de motive care a justificat proiectul supus dezbaterii aleșilor bihorenilor, stația de biogaz din Săcueni, care a fost realizată printr-o investiție din fonduri europene de 6,2 milioane euro inițiată în 2016 de fostul președinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, s-a dovedit cu totul nerentabilă, ba chiar păguboasă.

Astfel, deși - pentru a produce biogaz și din acesta electricitate - stația trebuia să folosească drept materii prime recolte de cereale de pe 126 hectare și dejecții de origine animală ieftine, în realitate ea a avut nevoie de biomasă de pe 400 hectare, iar dejecțiile s-au dovedit, de fapt, scumpe.

„Pentru asigurarea funcționalității stației, anual sunt cheltuite sume considerabile, producția de energie electrică fiind cu mult prea mică pentru a acoperi costurile de funcționare”, se arată în referatul de specialitate asumat de aparatul tehnic al CJ Bihor despre investiția care a fost gestionată de CJ Bihor împreună cu consiliile locale Săcueni și Diosig prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland.

Costuri mari, producții mici

De altfel, într-o conferință de presă premergătoare reuniunii CJ Bihor, atât președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, cât și vicepreședintele Călin Gal, care de doi ani este și președintele ADI Ecoland, au catalogat stația de la Săcueni drept „o gaură neagră”.

„Deși trebuia să producă anual 4.500 MW, n-a făcut decât să înghită sume importante de bani fără să-și atingă niciodată obiectivul”, a spus Gal.

Potrivit datelor prezentate de acesta, în cei cinci ani de la darea în funcțiune, în stația de biogaz s-au cheltuit 20,3 milioane lei, iar veniturile realizate din electricitatea produsă au fost de numai 1,9 milioane lei. „Doar 10% din cheltuieli s-au concretizat în venituri”, a zis Gal.

În 2019, de pildă, stația a produs 1.500 MW  (în valoare de 500.000 lei), în 2020 doar 400 MW (în valoare de 120.000 lei), anul trecut tot 1.500 MW (venituri de 400.000 lei), iar anul acesta, până acum, 1.850 MW (venituri de 900.000 lei).

Gal a explicat că după încheierea așa numitei perioade de sustenabilitate a proiectului, de cinci ani (în care ADI Ecoland a fost obligată să nu-l oprească), singura realizare este că „am reușit să scăpăm fără corecții, deși producția a fost mult sub cea prognozată”.

Cu deșeuri biodegradabile

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a explicat la reuniunea consilierilor, la fel cum făcuse și Gal înainte, că scopul concesionării stației de biogaz către un operator privat este nu doar ca administrația județeană și cele din Săcueni și Diosig să scape de cheltuieli, ci și integrarea activității ei în cadrul SMID (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor).

Concret, o firmă privată ar putea „ajusta” instalațiile așa încât să utilizeze ca materii prime și deșeurile biodegradabile, circa 12.000 - 15.000 tone anual, ceea ce ar diminua și costurile pe care le suportă comunele și orașele din Bihor pentru a depozita deșeuri la halda de gunoi și, implicit, taxele pe care acestea trebuie să le achite pentru că nu ating țintele de revalorificare a deșeurilor.

De altfel, în luna iunie a acestui an, BIHOREANUL a scris că firma care gestionează halda de deșeuri din Oradea, Eco Bihor, a făcut un experiment în vederea folosirii deșeurilor biodegradabile. Potrivit directorului firmei, Pásztai Zoltán, într-un scenariu optimist, o firmă care ar folosi deșeuri biodegradabile la stația de biogaz din Săcueni ar realiza un profit de circa 800.000 lei pe an, iar Primăria Oradea, orașul care produce cele mai multe deșeuri, ar realiza o economie de circa 4,4 milioane lei prin reducerea cantității de deșeuri depozitate în haldă.

În ce privește calendarul concesionării, ADI Ecoland urmează ca în 60 de zile să pregătească o documentație, iar apoi să organizeze o licitație pentru concesionarea propriu-zisă a stației din Săcueni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
UNDE SUNTETI ??
ACUM NU MAI VENITI CU COMENTARII NICI UNUL SA IL PUPATI IN DOS PE MANGO SI PE PASTORAȘ CA EI AU CREAT ACEASTA CENTRALA DE MULS BANI PENTRU NEAMURILE SI FAMILIILE LOR . ACUM NU MAI COMENTATI NIMIC ? ACUM DE CE NU VENITI SA SPUNETI BRAVO BOLO CA AI SPART CUIBUL DE LIPITORI ?
Postat 23 Decembrie 2022, 01:23 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON