URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2021, 18:50

9 motive contra notelor de "10 pe linie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1. Adolescenţii nu-şi mai dau seama la ce discipline au înclinaţii personale deosebite. Toate-s o apă şi-un pământ...

2. Conceptul sănătos al "biodiversităţii" sociale e anihilat din faşă. Toţi devenim mai egali decât în comunism.

3. Catalogul nu-şi mai are rostul în clase cu media generală peste 9,90. În anii '90 încă era ceva notabil ca o clasă să aibă un singur elev cu media generală de 9,90.

4. Unii părinţi pornesc "cruciade", pe diverse căi, împotriva profesorilor care îndrăznesc "să distrugă viitorul copiilor noştri" cu o notă de 9 sau -  absolut inacceptabil - de 8...

5. Unii profesori îşi pot ascunde lejer deficienţele profesionale sub masca notelor mai mult decât generoase.

6. Presiunea artificială a mediilor uriaşe poate alimenta artificial sectorul meditaţiilor excesive.

7. Unii copii se învaţă să devină vânători de note. E primul pas pentru ca, mai târziu, să devină vânători de slujbe şi privilegii nemeritate. Or, corupţia culturală de masă se deprinde din fragedă pruncie. România tocmai a fost situată pe podiumul corupţiei în Uniunea Europeană, în raportul publicat de Transparency International pe 28 ianuarie 2021.

8. Unii copii dezvoltă sindromul notelor "doar de 10". Ei riscă să sufere disproporţionat dacă primesc o notă de 9. La maturitate le va fi dificil să accepte o critică. Astfel încât îmbunătăţirea performanţei personale le va fi îngreunată, iar lucrul în echipă va suferi.

9. Premiile Nobel rămân în continuare o Fata Morgana pentru România, în ciuda regimentelor anuale de "zecişti".

Alt contra-exemplu: o serie de ţări au dezvoltat vaccinuri anti-Covid pentru care efectiv se luptă lumea întreagă. Dar încă n-a apărut un vaccin "made in Romania". În schimb, cohorte de conaţionali au epuizat din farmaciile veterinare stocurile de Ivermectină...

E tragi-comic să constaţi câtă priză anti-Covid are vodca bielorusului Lukaşenko, injecţia cu dezinfectant recomandată de Donald Trump şi anti-păduchiul promovat de brazilianul-şef Jair Bolsonaro. Nota 10 cu steluţă, din tot sufletul, pentru dascălii care le deschid ochii elevilor şi în privinţa asta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
::::)))))
Postat 02 Februarie 2021, 02:06 de Sandu2100
Szandu2100
1. Numai vorbi dupa ureche, dupa cum te prostesc unii si altii. La momentul cand Edison a descoperit filamentul becului electric, dupa mai bine de 5000 de incercari esuate, nu-l cunostea pe Tesla. Nicolae Tesla, roman din Timoc, a fost si el unul din marii inventatori ai lumii, dar nu a fost implicat in descoperirile de inceput ale becului electric. 2. De fapt, tu ziua guitzi ca un porc, iar noaptea stai capra.
Postat 01 Februarie 2021, 20:49 de B90
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
Edison nu a inventat nimic, el a finantat, si a profitat. Nikola a plecat de la el , tocmai din acest motiv. Cat despre mine , nu sunt scandalagiu, lovesc ca un porc, cand sunt inconjurat de boi.
Postat 01 Februarie 2021, 17:09 de Sandu2100
10 pe linie
1. A fi un elev de '10 pe linie", nu inseamna neaparat ca va si in viata la fel. Un exemplu: Marele inventator Thomas Edison, care printre multe sale inventii a descoperit si variantele de inceput ale becului electric, fonograful, camera de filmat, etc a fost dat afara din scoala primara de catre o invatatoare bigota, pe motiv ca este prost, neastamparat, neascultator, si ca atare e bun doar la pascut porcii. Asa a scris ea in scrisoare de exmatriculare a micului Thomas, scrisoare pe care Edison a pastrat-o toata viata. E doar un exemplu din multele altele. Mai important decat "10 pe linie", este specializarea copilului in domeniul de care se simte atras, si pt care are calitati. Degeaba vrei sa-l faci pictor daca el este daltonist, ori vrei sa-l faci muzician daca e afon. Asta nu inseamna ca a fi "clei" la scoala e un lucru bun. Dimpotriva, avem pe aici un astfel de exemplu, un incult cu un orizont extrem de limitat, insa "expert" in toate domeniile si scandalagiu cat se poate. Desigur, l-ati recunoscut pe Szandu1200, cel responsabil cu timpul liber, cel al carui timp liber este nelimitat. Indiferent la ce ora, din zi sau din noapte intri pe site, el e aici gata de scandal cu care cum vine la rand. 2. Se stie ca premiile Nobel sunt si un instrument de o anumita propaganda geo-politica. Sa fiti voi sanatosi cati oameni de stiinta meritorii nu au primit si nu vor primi niciodata acest premiu, tocmai din considerentele amintite. 3. Cat de slab pregatit sa fii, ca sa nu zic rau intentionat, ca sa blamezi Romania ca nu a gasit un vaccin anti-Covid, din vreme ce Institutul Cantacuzino, cel care a produs ani in sir vaccinuri de cea mai buna calitate a fost lasat de izbeliste (nefinanata) de catre niste politicieni ale caror interese nu coincid cu interesele populatiei pe care ar trebui sa o serveasca. Pt un astfel de vaccin ai nevoi de bani investiti (multi). De ce credeti ca UE face acum scandal, si pe buna dreptate, ca fabricile de medicamente, in care a investit multi bani pt dezvoltarea acestui vaccin, nu-si onoreaza contractul privind livrarea intregii cantitati de vaccin care i se cuvin ? Fabricile de medicamente respective livreaza o parte din acest vaccin contractat de UE, unor tari nemembre ale Uniunii Europene.
Postat 01 Februarie 2021, 09:14 de B90
Asa-i
Mi se par argumente judicioase, sistemul de invatamantnu cred ca este calibrat pentru performanta.
Postat 31 Ianuarie 2021, 22:34 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON