URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
19 Iulie 2017, 16:13

Bani de la Guvern: 75 de primării din Bihor, nu şi Oradea, vor primi în următorii trei ani 750 milioane lei pentru lucrări edilitare prin PNDL 2

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a dat publicităţii, în cursul zilei de miercuri, lista unităţilor administrativ-teritoriale care vor beneficia până în anul 2020 de alocări financiare prin etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Potrivit acesteia, în cei trei ani ai PNDL 2 vor fi finanţate 9.500 de lucrări de infrastructură locală în domeniile apă-canalizare, termoficare, electricitate şi iluminat public, educaţie, sănătate, drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport, suma totală fiind de 30 miliarde lei credite de angajament, ceea ce înseamnă că obiectivele vor putea fi contractate şi pe datorie.

În Bihor, numărul obiectivelor de investiţii se ridică la 173, majoritatea vizând modernizări şi extinderi de reţele de apă şi canalizare, drumuri comunale, unităţi şcolare şi dispensare, iar beneficiare vor fi 75 de unităţi administrativ-teritoriale, la o primă vedere fără mari diferenţe explicabile prin apartenenţa politică a edililor.

Totuşi, este de remarcat că municipiul Oradea nu va primi niciun leu, în timp ce Consiliul Judeţean Bihor va primi finanţare pentru continuarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DJ 767 A Uileacu de Criş – Sârbi, DJ 767 între Sâmbăta şi Luncasprie, precum şi a DJ 764 Beiuş-Roşia-Aştileu-Aleşd.

În ce priveşte ordinul de mărime al sumelor ce vor fi alocate, acestea variază între 153.000 lei pentru reabilitarea unei creşe din Aleşd şi 115 milioane lei pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 764.

De altfel, multe dintre lucrările pentru care Ministerul prevede alocarea a diverse sume în următorii trei ani au fost începute în anii trecuţi şi sunt în diferite stadii de execuţie.

Potrivit Adevărul, în prima jumătate a anului 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a alocat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) peste 600 de milioane de lei către autorităţile din teritoriu, fie că este vorba de primării sau consilii judeţene, potrivit datelor publicate de minister.

Judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte primirea de asemenea bani au fost cele controlate de apropiaţii liderului PSD Liviu Dragnea sau chiar de el însuşi. Astfel, în top cinci al judeţelor care au primit bani prin PNLD sunt Olt, Teleorman, Giurgiu, Buzău şi Bihor, primele patru fiind fiefuri ale PSD. 

De altfel, Shhaideh are la dispoziţie pentru perioada 2017-2020 30 de miliarde pe care îi poate aloca după bunul plac, mai scrie ziarul. Prin Ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 din 2017, ministrului Dezvoltării Regionale îi e permisă  mutarea banilor de la un program la altul şi de la un capitol bugetar la altul. Alocarea discreţionară e vizibilă şi din modul în care au fost alese autorităţile locale care primesc aceste fonduri. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5419 RON
  • 1 EUR = 4.9725 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON