URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2021, 11:11

7 decese și doar 79 noi cazuri Covid descoperite în ultimele 24 de ore, din care mai mult de două treimi în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat luni dimineaţă că în ultimele 24 de ore în judeţ au fost identificate 79 de noi cazuri de Covid, după efectuarea a doar 302 teste, rata de pozitivare fiind de 26,15%. Din totalul noilor infectări, numai 16 au fost raportate în urma testelor rapide, iar restul de 63, în baza testelor PCR.

Odată cu noile cazuri, bilanţul îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei a ajuns la 24.706, în timp ce numărul persoanelor vindecate a urcat la 21.918, cu 143 mai multe decât în ziua precedentă.

Peste două treimi, în Oradea

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cele 118 persoane recent diagnosticate sunt din Oradea (55), Diosig, Avram Iancu, Salonta, Nojorid, Ştei, Oşorhei, Sânmartin, Sântandrei, Şuncuiuş, Tinca, Vadu Crişului, Toboliu şi Roşiori.

Mai multe de două treimi din totalul noilor cazuri, 55 (adică 69,62%), provin din Oradea.

Potrivit comunicatului comun al Prefecturii şi DSP Bihor, la ora 8.30 a dimineţii de luni, în secţiile ATI Covid din Oradea se aflau 58 de pacienţi, aşadar erau neocupate 11 paturi.

În ce priveşte bilanţul deceselor, acesta a ajuns la 1.050, cu 7 mai multe decât erau duminică.

Incidenţă în creştere

În ce priveşte incidenţa pe localităţi în funcţie de totalul populaţiei, cele mai mari valori, de peste 7,5 cazuri la mia de locuitori, sunt la Valea lui Mihai (8,31), Mădăras (7,43) şi Cetariu (7,41), localităţi unde din ziua precedentă s-au instituit noi restricţii, operatorii economici fiind obligaţi să-şi înceteze activitatea cu publicul la ora 18.00 (cu excepţia benzinăriilor, farmaciilor, livrărilor la domiciliu şi transporturilor de persoane în vehicule cu mai mult de 9 persoane). De asemenea, în aceste localităţi, circulaţia liberă a persoanelor este permisă doar până la ora 20.00.

În alte 5 localităţi, inclusiv în Oradea (unde sunt 1.010 cazuri Covid active), incidenţa este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori: Sălacea (5,87), Curtuişeni (5,85), Oradea (4,48), Vârciorog (4,13) şi Sântandrei (4,12), motiv pentru care duminică populaţia acestora a trebuit să nu mai iasă din case după ora 20.00, iar operatorii economici să oprească activităţile cu publicul la ora 18.00.

Vezi mai jos situaţia pe fiecare UAT în parte!

136 amenzi

În ce priveşte campania de vaccinare, în cursul zilei de duminică au fost administrate 1.554 doze de ser anti-Covid pentru tot atâtea persoane, nefiind raportată nicio reacţie adversă. Până acum au primit ambele doze 29.546 persoane. De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent în judeţ au fost administrate 83.707 doze de ser dintr-un total de 91.102 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului şi în cursul zilei precedente, când poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.886 persoane carantinate şi 1.315 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum şi 134 firme şi 55 mijloace de transport în comun. În total, oamenii legii au aplicat 91 de avertismente şi 136 de amenzi în valoare totală de 66.600 lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON