URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2020, 17:11

5 spaţii verzi noi, în pregătire în Oradea. În ce stadiu sunt lucrările (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea lucrează la amenajarea a 5 noi aşa numite "coridoare verzi" în Oradea, în mai multe zone incluse într-un program de regenerare urbană.  

5 noi "coridoare"

"Aşa cum am mai anunţat, zestrea de spaţii verzi a municipiului Oradea urmează să se îmbogăţească cu cinci coridoare verzi, în suprafaţă totală de 12 hectare, la care se lucrează într-un ritm susţinut. Acestea sunt finanţate din fonduri europene, în valoare de peste 6 milioane de euro, noile parcuri fiind amenajate pe terenuri degradate din municipiu pe care le transformăm în zone verzi şi de agrement, accesibile tuturor", a transmis, printr-un comunicat, viceprimarul Florin Birta. 

În ceea ce priveşte coridorul verde din cartierul Veteranilor, acolo urmează să fie plantaţi 153 de arbori ornamentali din speciile: arţar, mesteacăn, fag, magnolie, platan şi a unui sortiment variat de arbuşti şi plante florale perene.

"Până la această dată au fost finalizate lucrările la sistemul de irigaţie, reţelele electrice subterane şi stâlpii de iluminat public, fiind montate şi bordurile ce delimitează perimetral coridorul verde. De asemenea, aici au fost plantaţi şi 70 arbori din specia fag, stejar şi liquidambar", au precizat, în aceeaşi informare, reprezentanţii municipalităţii.

Totodată, sunt în curs de execuţie lucrările de amenajare a aleilor şi zonelor de relaxare cu un sistem bicomponent din piatră spartă şi polimeri, urmând ca, începând cu data de 15 mai, în aceste zone să fie instalate bordurile şi elementele decorative (pergola şi jardiniere) din corten.

Lucrările de amenajare a coridorului verde au fost atribuite prin licitaţie firmei SC Saminstal SRL Vetis pentru suma de 1.647.208,44 lei fără TVA, având o durată de execuţie de 6 luni, termen estimat de finalizare 20.08.2020.

Regenerare în cartierul Soarelui

Potrivit Primăriei, pe coridorul verde din str. Aurel Covaci din cartierul Soarelui - unde lucrări au început pe 25 februarie - până acum au fost finalizate lucrările la sistemul de irigaţie şi reţelele electrice subterane, au fost instalate bordurile ce delimitează coridorul verde, aleile pietonale şi pista de alergare. 

De asemenea, sunt în curs de execuţie lucrările de amenajare a terenului de baschet şi a aleilor, de amplasare a stâlpilor de iluminat public respectiv de pregătire a terenului pentru amenajarea suprafeţele verzi, întrucât lucrările imediat următoare sunt cele de plantare a 256 arbori ornamentali din specia: arţar, mesteacăn, fag, magnolie, stejar, cedru, chiparos, oţetar roşu.

Lucrările au fost atribuite prin licitaţie aceleiaşi firme: SC Saminstal SRL Vetis, pentru suma de 4.034.119,77 lei fără TVA, având o durată de execuţie de 5 luni, termenul estimat de finalizare fiind 20.07.2020.

Arţar, mesteacăn, magnolia

Primăria informează că, în această perioadă, continuă şi lucrările începute în noiembrie 2019 la viitorul coridor verde de pe Barcăului.

"Aici au fost finalizate lucrările de amenajare a aleilor pietonale dalate cu piatră, lucrările la sistemul de irigaţie, reţelele electrice subterane, instalaţia nocturnă cu proiectoare led a terenului de sport şi au fost  instalate şi cele două toalete publice cu autospălare", transmite municipalitatea.

În zonă au fost plantaţi până în prezent un număr de 353 de arbori ornamentali dintr-o varietate de specii: arţar, mesteacăn, carpen, frasin, salcâm, platan, magnolia, stejar, tei, urmând să fie puse în operă şi cele 12.900 bucăţi de arbuşti şi plante florale perene. 

Sunt în curs de execuţie lucrările de amenajare a facilităţilor pentru sport, joacă şi recreere respectiv de amplasare a stâlpilor de iluminat public şi de instalare a celor două toalete publice.

Lucrările sunt realizate de către SC Construcţii Bihor SA Oradea, în valoare de 7.606.962, 87 lei fără TVA, având termen de finalizare data de 31.08.2020.

Se lucrează şi pe strada Ion Bogdan

Lucrările la coridorul verde din str. Ion Bogdan au început în aprilie, iar în această perioadă se amenajează terenul. "Au fost executate lucrări de curăţare a amplasamentului prin defrişarea vegetaţiei arboricole şi arbustive fără valoare decorativă şi aflată în declin fiziologic, la ora actuală fiind în curs de execuţie lucrări de împrăştiere a pământului procurat şi de nivelare a terenului", se arată în comunicatul Primăriei.

Lucrările următoare presupun realizarea împrejmuirii cu gard din gabioane de piatră şi a sistemului de irigaţie.

Lucrările de amenajare a coridorului verde din strada Ion Bogdan au fost atribuite prin licitaţie firmei SC Saminstal SRL Vetis pentru suma de 3.514.360 lei fără TVA, având o durată de execuţie de 10 luni cu termen estimat de finalizare 13.02.2021.

Au început lucrările pe strada Daliei

La începutul lunii mai au fost demarate lucrările de execuţie la coridorul verde din str. Daliei din cartierul Grigorescu.

"La ora actuală sunt în execuţie lucrări de amenajare a terenului prin curăţarea acestuia, nivelarea solului, urmând ca la finalizarea acestora să se intervină în zona pârâului Adona prin lucrări de curăţare, decolmatare şi reprofilare a albiei pârăului, respectiv să se instaleze sistemul de irigaţie pe cele două zone aferente coridorului", potrivit Primăriei.

Lucrările sunt realizate tot de firma SC Saminstal SRL, pentru suma de 4.997.242 lei fără TVA, având o durată de execuţie de 10 luni, cu termen de finalizare în 04.03.2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Du-te Traiane
Ai facut un comentariu mizerabil. Probabil ca poti veni cu probe care sa sustina ce insinuezi. Daca ai fi un "Traian", barbat adevarat ai scrie pe Facebook treaba asta cu numele tau real, doar iti poti dovedi spusele. Asa cu nick-uri inventate toate lepadaturile poa' sa scrie ce vor.
Postat 08 Iunie 2020, 09:54 de Neutryno
Oare o fi parandarat ?
Si daca da, oare o fi mare?
Postat 07 Iunie 2020, 22:26 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON