URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2020, 13:42

5 decese şi 193 de noi îmbolnăviri cu virusul Covid-19, în Bihor. Aproape 40% dintre testele PCR au avut rezultate pozitive

5 decese şi 193 de noi îmbolnăviri cu virusul Covid-19, în Bihor. Aproape 40% dintre testele PCR au avut rezultate pozitive (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore încă 193 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat luni Grupul de Comunicare Strategică, ceea ce a ridicat bilanţul total la 7.007 cazuri înregistrate de la începutul pandemiei şi până în prezent.

În acelaşi interval de timp au încetat din viaţă încă 5 pacienţi ai Spitalului Municipal, iar în judeţ s-au adunat aproape 2.600 de cazuri Covid active.

Rata de pozitivare, aproape 40%

Depistarea celor 193 de noi infectări a avut loc după ce în Bihor au fost efectuate 504 teste PCR (285 la Spitalul Judeţean şi 219 la Spitalul Municipal din Oradea), cu peste 300 mai puţine decât sâmbătă. Din acest total, 17 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 39,63% dintre testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

De peste tot

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Bratca, Şuncuiuş, Hidişelu de Sus, Mădăras, Sâniob, Olcea, Salonta, Lazuri de Beiuş, Gepiu, Avram Iancu, Săcueni, Nucet, Ştei, Beiuş, Marghita, Sânmartin, Paleu, Popeşti, Şuncuiuş, Tinca, Nojorid, Sâmbăta, Sălard, Batăr, Tulca, Uileacu de Beiuş şi Tileagd.

Şi în ultimele zile au fost confirmaţi cu Covid copii de diverse vârste, de 3 ani, 5 ani, 9 ani, etc.

Unele dintre persoanele depistate cu Covid în Bihor sunt din alte judeţe, acestea nefiind luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

5 decese, 90 de vindecări

În ultimele 24 de ore, au încetat din viaţă încă 5 pacienţi cu Covid din Spitalul Municipal orădean, totalul deceselor ajungând la 235 de la începutul pandemiei până în prezent.

Pe de altă parte, în acelaşi interval de timp în Bihor s-au înregistrat 90 de vindecări, bilanţul acestora ajungând la 4.394.

Luni dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 408 persoane, din care 25 sunt în stare gravă şi critică în compartimentele ATI. În judeţ erau înregistrate luni dimineaţă 2.588 de cazuri active.

Rata infectărilor: 3,86 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns luni în judeţul Bihor la 3,86 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de 1,85 (aici, însă, se fac teste puţine, majoritatea celor pentru sătmăreni fiind procesate în Bihor şi în Cluj).

În Sălaj rata de infectare este de 5,17, în Cluj de 4,98 la mie, în Alba de 4,46 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,5 la mie.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de poliţişti şi jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat şi măsuri de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.389 de persoane carantinate şi 1.245 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, au controlat respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare în 133 de societăţi comerciale şi 52 de mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 28 cu avertisment scris şi 144 cu amenzi în valoare cumulată de 74.250 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicaţi 210 poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 40 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, dintre care 17 în patrule mixte, aplicând 24 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 avertismente scrise şi 10 amenzi în valoare de 9.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Prefectul: "Noua curbă, mult mai periculoasă"

În contextul creşterii continue a numărului de noi infectări cu Covid în judeţul Bihor, prefectul Dumitru Ţiplea apelează din nou la bihoreni pentru a înţelege că numai respectarea regulilor de prevenţie sanitară poate contribui la oprirea acestei evoluţii.

"Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, şi care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenţie: purtarea măştii, respectarea distanţei şi aplicarea normelor de igienă elementară. Autorităţile pot depăşi acest impas doar cu sprijinul cetăţenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, şi ne-am dori cât mai repede, la vieţile noastre normale. Adresez mulţumiri şi pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare şi măsurile de prevenţie!", a transmis luni prefectul Dumitru Ţiplea.

Evoluţia în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 4.041 de noi îmbolnăviri şi 86 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 250.704, iar al deceselor la 7.153.

În unităţile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 11.702 persoane cu Covid, dintre care 916 în secţii de Terapie Intensivă.  

Pe teritoriul României, 30.083 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 11.114 în izolare instituţionalizată. De asemenea, 55.963 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată 15 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON