URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
24 Martie 2020, 13:55

5 culoare pentru transportul de marfă prin România: Două trec prin Bihor  

Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne au publicat cinci culoare de tranzit trasate pe teritoriul României în urma discuţiilor purtate la nivel european pentru asigurarea transporturilor de marfă care vin din afara ţării şi care ies din ţară.

Potrivit unei informări transmise de cele două ministere, traseele au fost decise "în contextul discuţiilor purtate la nivel european cu privire la asigurarea unor culoare de tranzit pentru transportul de marfă care să permită operatorilor din industria de profil, din statele membre ale UE şi NON UE, să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale".

Cele 5 culoare fac legătura cu ţările vecine Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Culoarul de tranzit stabilit pentru legătura cu Ungaria are două variante de traseu, una dintre ele trecând prin judeţul Bihor, mai precis pe ruta: punctul de trecere a frontierei Borş – Oradea - Aleşd – Huedin, pe Drumul Naţional 1.

Pe acest culoar, şoferii pot străbate ţara prin Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sebeş, Sibiu, Râmnicu Vâlcea – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu, până la punctul de trecere a frontierei.

De asemenea, culoarul stabilit pentru a face legătura între Serbia şi Ucraina trece şi prin judeţul Bihor, pe ruta punctul de frontieră Moraviţa – Timişoara – Arad – Oradea – Satu Mare – punctul de frontieră Halmeu. Potrivit autorităţilor, din Arad la Oradea camioanele trec pe DN79, iar apoi trec pe DN19 Oradea – Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Normal, nu-i așa ?!?
"Colonizatorii" trebuie să-și ducă marfa către est, tranzitând România ... și trebuie să vină înapoi camioanele, cu ce produce Europa pe acolo !?! Culmea e că românii mai și pun bani pentru asta, asigurând transporturile cu echipaje de însoțire pe trasee !?!
Postat 24 Martie 2020, 18:40 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON