URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2020, 10:24

5 cazuri noi de Covid în Bihor. Între infectaţi, încă o asistentă de la spitalul din Salonta, unde 4 cadre medicale au refuzat internarea

5 cazuri noi de Covid în Bihor. Între infectaţi, încă o asistentă de la spitalul din Salonta, unde 4 cadre medicale au refuzat internarea (foto: laboratorul de testare al Spitalului Municipal, sursa: Facebook, Ilie Bolojan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă cinci persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în urma analizelor efectuate în ultimele 24 de ore în laboratoarele Spitalului Municipal (190 analize PCR) şi Spitalului Judeţean (224 analize) din Oradea, au informat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, surse medico-sanitare.

Cu cele 5 noi cazuri, bilanţul îmbolnăvirilor cu Covid confirmate în Bihor a ajuns la un total de 702, de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Focar la Salonta

Potrivit surselor, printre cele 5 persoane depistate în cursul zilei de marţi se află un pacient internat la secţia de Pneumologie a Spitalului Municipal din Oradea, un cetăţean olandez care lucrează aici, dar şi o asistentă de la Spitalul Municipal din Salonta, unde săptămâna trecută a fost identificat un focar Covid la secţia de Recuperare medicală, cu 6 asistente infectate, din care 4 au refuzat internarea la Infecţioase în Oradea.

"Asistenta de la Salonta lucrează la secţia de Ginecologie a spitalului de acolo şi i s-a recomandat, la fel ca şi celorlalte 6 diagnosticate săptămâna trecută, internarea la secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal", spun sursele BIHOREANULUI.

Managerul spitalului din Salonta, Adrian Haţegan, a confirmat aceste informaţii. "Doamna care a fost diagnosticată ieri a fost sfătuită să accepte internarea în Oradea, pentru binele ei, al familiei şi al colegilor. Nu ştiu dacă s-a decis sau nu, nouă ne-a promis că va suna la 112 pentru ca o ambulanţă s-o ducă la Oradea", a explicat managerul.

"Ne asumăm"

Amintim că începând de sâmbăta trecută, internarea persoanelor cu coronavirus nu mai este obligatorie, la fel nici autoizolarea la domiciliu ori plasarea în carantină, ca urmare a unei decizii a CCR, adoptate la iniţiativa Avocatului Poporului, care consideră spitalizarea drept "detenţie", iar unităţile spitaliceşti locuri unde se poate practica "tortura".

În aceste condiţii, la fel ca orice persoană infectată cu Covid, şi asistentele din Salonta sunt libere, în mod legal, chiar şi să se întoarcă la serviciu, putând astfel transmite virusul atât colegilor, cât şi pacienţilor.

Întrebat dacă va permite acest lucru în eventualitatea în care asistentele infectate vor dori, managerul Spitalului Municipal din Salonta a afirmat că nu, chiar dacă, tot legal, angajatele au acest drept în baza Codului Muncii. "Ne asumăm acest lucru", a spus Adrian Haţegan.

La Oradea, sub control

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore încă 5 pacienţi ai secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Municipal orădean au fost declaraţi vindecaţi în cursul zilei de miercuri. "Toţi cei 5 pacienţi au fost externaţi pentru că au fost vindecaţi. Nici unul nu a cerut să fie externat în baza deciziei CCR, înainte de vindecare", a declarat BIHOREANULUI directorul medical al unităţii, dr. Ovidiu Burtă.

În prezent, bilanţul cazurilor Covid rezolvate în Spitalul Municipal din Oradea se ridică la un total de 645.

Miercuri dimineaţă, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în acest spital erau internate 72 persoane, din care, spune dr. Ovidiu Burtă, 24 erau confirmaţi cu Covid (3 fiind în stare gravă la ATI), iar restul cu statut de suspecţi. "Lucrurile sunt sub control în spitalul nostru", afirmă directorul medical al unităţii, care de la 1 iulie este redeschisă pentru tratarea bolnavilor cronici, încetând să mai fie exclusiv anti-Covid.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON