URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2024, 20:54

300 de elevi și profesori din Bihor, câștigători ai EcoProvocării, primesc vouchere pentru articole sportive și încălțăminte, sejururi la munte și acces la meciurile CSM Oradea (VIDEO)

300 de elevi și profesori din Bihor, câștigători ai EcoProvocării, primesc vouchere pentru articole sportive și încălțăminte, sejururi la munte și acces la meciurile CSM Oradea (VIDEO) foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câștigătorii ediției 2024 a deja tradiționalului concurs EcoProvocarea, organizat pentru al patrulea an consecutiv de Consiliul Județean Bihor în colaborare cu Ecolect și Inspectoratul Școlar Județean, au fost trași la sorți din totalul celor peste 13.000 elevi și peste 750 de profesori participanți.

O parte din aceștia, mai precis 252 elevi și 43 de profesori, vor primi premii în vouchere cu care își pot cumpăra articole de sport ori încălțăminte, unii urmând să se bucure de un sejur la pensiunea Belle-Mont din Remeți. În plus, copiii vor avea și acces gratuit la întrecerile sportive ale CSM Oradea de pe terenul propriu.

Vouchere și acces la meciurile CSM Oradea

Câștigătorii competiției EcoProvocarea au fost desemnați prin tragere la sorți miercuri, de către vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan și inspectorul școlar general Horea Abrudan, în cadrul unei extrageri care a fost transmisă pe pagina de Facebook a Ecolect, asociația ce reunește orașele și comunele din Bihor cu scopul gestionării unitare a problemei deșeurilor, înregistrarea putând fi urmărită mai jos:

La ediția din acest an a competiției, a patra, s-au înscris, potrivit administrației județene, peste 13.000 de elevi, iar județul a fost împărțit, ca de obicei, în șapte zone, după sectoarele de salubrizare.

Din fiecare zonă au fost extrași câte 36 de câștigători, fiecare elev urmând să fie premiat cu un voucher în valoare de 500 lei, de la Decathlon, în cadrul unei festivități ce va fi organizată luni, 1 iulie.

Hărnicie și curățenie

Concursul EcoProvocarea s-a desfășurat în perioada 1 - 31 mai 2024 și s-a adresat elevilor înscriși în clasele I - XII în școlile din toate orașele și comunele din județul Bihor.

Pentru a intra în tragerea la sorți, elevii au avut de îndeplinit mai multe criterii: să fie membri într-un EcoClub (o echipă de elevi voluntari pentru protejarea mediului, constituită la nivelul școlii), să participe la concursul sportiv Ștafeta Reciclării (organizat la nivelul fiecărei școli) și la o acțiune de igienizare, să adopte o zonă pentru protejare și studiere, și să completeze o fișă de evaluare a cunoștințelor despre reciclare și protejarea mediului.

Elevii care au câștigat Ștafeta reciclării vor primi, din toamnă, acces la un meci de baschet al echipei CSM Oradea, la fel ca anul trecut.

Desfășurarea concursului EcoClub-urilor a fost posibil și datorită implicării cadrelor didactice din școli, astfel că, în urma unei sponsorizări oferite de Benvenuti, din cei 756 de profesori implicați, 40 au câștigat, tot prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 300 lei.

În plus, alți 3 profesori au primit câte un weekend la munte oferit de Pensiunea Belle-Mont din Remeți, comuna Bulz.

Tabelele cu elevii și profesorii câștigători pot fi consultate în galeria de documente atașată articolului.

Și primării câștigătoare

În luna mai s-a desfășurat și cea de-a IV-a ediție a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, organizată de CJ Bihor și Ecolect Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, CSM Oradea, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.

În cadrul „Lunii Curățeniei” au concurat primării de comune și orașe, iar jurizarea s-a făcut pe 6 din cele 7 zone de salubrizare (municipiul Oradea este exclus de la premiere), câștigătoarele fiind desemnate în urmă cu o săptămână.

- Zona 1B: Toboliu (locul I), Sântandrei (locul II) și Oșorhei (locul III);

- Zona 2: Aleșd, Bulz, Șinteu;

- Zona 3: Mădăras, Cociuba Mare, Avram Iancu;

- Zona 4: Drăgănești, Beiuș, Tărcaia;

- Zona 5: Marghita, Balc, Buduslău;

- Zona 6: Sâniob, Sălacea, Săcueni.

Primăriile clasate în fiecare zonă pe locul I au primit fiecare un premiu de câte 100.000 lei, cele de pe locul II câte 50.000 lei, iar cele de pe locul III o recompensă de 30.000 de lei, banii putând fi folosiți pentru proiecte publice, cu condiția ca 10% din sume să fie direcționate către EcoCluburile din școli pentru a stimula implicarea copiilor în activități ecologice.

Lista elevilor câștigători:

Lista profesorilor câștigători:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON