URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2021, 18:48

3 localități din Bihor, în „scenariul roșu”. Lista localităţilor cu restricţii din cauza Covid a fost actualizată

3 localități din Bihor, în „scenariul roșu”. Lista localităţilor cu restricţii din cauza Covid a fost actualizată sursa foto: centruturisticplopis.ro

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat luni, pentru a patra oară în acest an, lista unităţilor administrativ-teritoriale din Bihor în care, din cauza pandemiei, se impun restricţii în activitatea HoReCa, de cultură şi de divertisment.  

Faţă de precedenta actualizare, din 15 ianuarie, numărul localităţilor în care se impun măsuri de limitări şi restricţii a scăzut de la 40 la 23 de UAT-uri.

Numărul localităților cu incidență de peste 3 cazuri/1.000 locuitori cumulate în ultimele 14 zile a scăzut de la 9 în urmă cu zece zile la 3 localități în data de 25 ianuarie, şi anume Şinteu (incidenţă 17,43), Vadu Crişului (4,49) şi Câmpani (3,78). Ca atare, activităţile de tip HoReCa, de divertisment şi de cultură sunt interzise în spaţiile interioare în aceste trei UAT-uri.

Sub pragul de 3 cazuri Covid cumulate în ultimele 14 zile la mia de locuitori, dar peste 1,5, sunt Ceica, Abram, Holod, Auşeu, Gepiu, Cherechiu, Beiuş, Oşorhei, Sântandrei, Şuncuiuş, Cociuba Mare, Ştei, Pocola, Uileacu de Beiuş, Săcădat, Chişlaz, Oradea, Lunca, Cărpinet şi Aştileu, aşadar în aceste UAT-uri activităţile mai sus menţionate pot fi desfăşurate în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea acestora.

Municipiul reşedinţă de judeţ, Oradea, are o incidenţă de 1,86 cazuri la mia de locuitori. La această dată, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor, incidența la nivelul județului este 1,35 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localități.

În galeria de documente puteţi consulta lista UAT-urilor din Bihor cu restricţii impuse de incidenţa Covid

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Știați că ...
... Covid-19 poate să dispară de pe planetă instant, dacă mass media propagandistă ar intra în carantină fără să aibă 14 zile acces la "actul jurnalistic" ?!?
Postat 26 Ianuarie 2021, 05:53 de CrisDumi
RE: Știați că ...
Faptul că la ora 5 dimineața simți nevoia să faci propagandă și să împroști cu fake-uri dă un indiciu concludent despre ce e la mansarda ta...
Postat 26 Ianuarie 2021, 12:30 de Florin Ciucas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON