URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2020, 14:12

3 decese şi încă 240 noi îmbolnăviri Covid în Bihor, 11 din rândul unor adolescenţi dintr-un centru pentru copii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Bihor au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore încă 240 persoane infectate cu SARS-CoV-2, potrivit informaţiilor date publicităţii sâmbătă de către Grupul de Comunicare Strategică, astfel încât bilanţul total în judeţ a ajuns, oficial, la 6.557 cazuri înregistrate de la începutul pandemiei şi până în prezent.

Fix o treime din teste, rezultate pozitive

Depistarea celor 240 de noi infectări a avut loc după ce în Bihor au fost efectuate 832 teste PCR (422 la Spitalul Judeţean, 288 la Spitalul Municipal din Oradea şi 122 la Marghita). Din acest total, 119 au fost repetări ale analizelor pentru persoane confirmate anterior cu Covid.

Acest lucru înseamnă că 33,66% din testele făcute pentru persoanele suspecte au avut rezultate pozitive, indicând infectarea cu virusul.

Focar la centru pentru copii

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Beiuş, Bunteşti, Pocola, Girişu de Criş, Sântandrei, Lugaşu de Jos, Suplacu de Barcău, Şimian, Oşorhei, Tămăşeu, Vârciorog, Lăzăreni, Abram, Borş, Vadu Crişului, Sânmartin, Bratca, Valea lui Mihai, Popeşti, Tinca, Batăr, Ciumeghiu, Toboliu, Hidişelu de Sus, Biharia, Cetariu, Nojorid, Ştei, Rieni şi Marghita.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, între cele 240 persoane confirmate se află şi 11 adolescenţi şi tineri cu vârste între 11 şi 23 de ani de la Centrul Rezidenţial pentru Copii separaţi de părinţi al Asociaţiei Creştine Elim din Marghita.

Este pentru prima oară de la începutul pandemiei când în Bihor se descoperă un focar Covid într-un aşezământ pentru copii şi tineri, în ultimele 3 luni asemenea cazuri fiind descoperite în 7 centre rezidenţiale pentru vârstnici.

O parte din persoanele depistate Covid pozitive în Bihor sunt din alte judeţe, acestea nefiind luate în calcul la stabilirea incidenţei îmbolnăvirilor şi, implicit, la instituirea măsurilor restrictive în localităţile din judeţul nostru.

3 decese, aproape 300 de vindecări

În ultimele 24 de ore, au încetat din viaţă încă 3 pacienţi cu Covid din Spitalul Municipal orădean, totalul deceselor ajungând la 220 de la începutul pandemiei până în prezent.

Pe de altă parte, în acelaşi interval de timp în Bihor s-au înregistrat încă 270 de vindecări, bilanţul acestora ajungând la 4.243.

Sâmbătă dimineaţă, în unitatea anti-Covid din Oradea erau internate 361 persoane (cu 6 mai puţine decât în ziua precedentă), dintre care 26 sunt îngrijite în stare gravă şi critică în compartimentele ATI.

În judeţ erau înregistrate 2.239 cazuri active (cu 52 mai puţine decât cu o zi înainte).

Rata infectărilor: 3,21 din 1.000 de bihoreni

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 pe ultimele 14 zile a ajuns sâmbătă în judeţul Bihor la 3,21 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de numai 1,56 (cu menţiunea că aici se fac teste puţine, majoritatea celor pentru sătmăreni fiind procesate în Bihor şi în Cluj).

În Cluj rata de infectare este de 4,61 la mie, în Sălaj de 4,76, iar în Alba de 4,01 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,3 la mie.

Controale şi amenzi

Echipele mixte de polițiști și jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat și măsuri de sancționare pentru încălcarea legislației în vigoare.

Polițiștii și jandarmii au verificat 1.370 de persoane carantinate și 1.473 de persoane izolate la domiciliu, şi au controlat modul de respectare a măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare în 130 societăți comerciale și 73 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 122 sancțiuni contravenționale, din care 92 cu avertisment scris și 30 cu amenzi în valoare totală de 14.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicați 216 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 39 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 14 în patrule mixte, aplicând 21 sancțiuni contravenționale din care 21 avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Evoluţia în ţară

La nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 5.753 noi îmbolnăviri şi 101 decese, astfel încât bilanţul cazurilor Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 241.339, iar al deceselor la 6.968.

În unitățile sanitare de profil din întreaga ţară erau internate 11.254 persoane cu Covid, dintre care 923 în secţii de Terapie Intensivă (nivel record).  

Pe teritoriul României, 27.280 persoane confirmate cu SARS-CoV-2 erau în izolare la domiciliu, iar 9.931 în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.565 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată 52 persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Clarificare
Eu unul sunt foarte, foarte curios câte din cele 8 persoane decedate şi raportate fără comorbidităţi au avut greutatea peste normal, adică au fost cel puţin supraponderale. Nu de alta, dar se ştie de zeci de ani de zile că greutatea în exces este un factor agravant în cazul tuturor patologiilor, în special a celor ce ţin de aparatul respirator.
Postat 31 Octombrie 2020, 15:36 de Shogun
Controale mai dese
Desi suntem in scenariul rosu si cu spitalele pline lumea refuza sa repecte regulile impuse.nu se poarta masca,nu se pastreaza distanta,unele localuri servesc inauntru unde sa sta la gramada fara nici o regula,de ex Custoza de pe Alecsandri,se trage perdeaua si in local nu ai loc unde sa arunci un ac.de ce legea nu e pt toti.dc nu se ia nici o masura desi la acest local se incalca legea a nu stiu cata oara.
Postat 31 Octombrie 2020, 14:23 de Oradean20
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON