URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 13:37

279 de noi cazuri de Covid-19 în Bihor şi 6 decese. Record și la nivel național: aproape 10.000 de diagnosticări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou record, de 279 de noi cazuri nou diagnosticate în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat în Bihor, conform raportării de joi a Grupului de Comunicare Strategică. În total, numărul celor diagnosticaţi a ajuns la 7.797 în judeţ. Un dublu nou record s-a înregistrat şi la nivel naţional: aproape 10.000 de diagnosticări şi 1.014 pacienţi la Terapie Intensivă.

Pe plan local, sursele BIHOREANULUI spun că, de fapt, numărul celor diagnosticaţi în judeţ este mai mare.

Noile date vin după ce în ultimele 24 de ore au fost făcute în total 931 de teste (362 la Municipal, 85 la Marghita şi 484 la Judeţean). Noii diagnosticaţi au domiciliile în Oradea, Salonta, Aleşd, Beiuş, Sântandrei, Sânmartin, Borş, Oşorhei, Alparea, Tărian, Ghiorac, Câmpani, Şuncuiuş (comuna Finiş), Remetea, Curtuişeni, Surduc, Săldăbagiu de Munte, Sălard, Homorog, Urvind, Uileacu de Criş, Varasău, Tileagd, Lăzăreni, Pădurea Neagră, Săcădat, Cihei, Bălnaca, Topa de Criş, Bulz, Chistag, Lugaşu de Jos, Pietroasa, Ştei, Chistag, Vadu Crişului, Santăul Mare,Gepiu, Santăul Mic, Sântion, Leş, Gurani, Meziad, Brusturi, Tărcaia, Burda, Vărzarii de Jos, Marghita, Petrileni, Calea Mare, Cihei, Gurani, Saud, Săcueni, Valea lui Mihai, Chiribiş, Marghita, Almaşu Mare, Cuzap, Suplacu de Barcău, Bălaia, Duşeşti, Biharia, Cenalos, Sălard, Cuzap, Galoşpetreu, Cherechiu, Buduslău, Curtuişeni, Cordău, Dumbrava de Codru, Bălnaca Groşi, Olcea şi Husasău de Tinca.

Pe de altă parte, sursele BIHOREANULUI spun că s-au înregistrat şi 6 decese în rândul unor pacienţi care aveau Covid, astfel că numărul total al bihorenilor care s-au stins de la începutul pandemiei a ajuns la 249.

Numărul cazurilor active din judeţ a ajuns, joi dimineaţă, la 3167. Numărul persoanelor vindecate era de 4.746, cu 118 mai multe decât miercuri.

Joi dimineaţă, în Bihor erau 449 de persoane internate, iar 27 paturi de la secţia de ATI erau ocupate.

Rată de 4,77 la mie!

Incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a urcat miercuri în judeţul Bihor la 4,77 la mia de locuitori.

Dintre judeţele vecine, doar Satu Mare are o rată de infectare mică, de 2,08 la mia de locuitori, însă trebuie precizat că acesta este un judeţ cu puţine testări.

În Sălaj rata de infectare este de 5,77, în Cluj de 5,33 la mie, în Alba de 4,96 la mia de locuitori, iar în Arad de 3,91 la mie.

Două recorduri la nivel naţional

Pe de altă parte, la nivel naţional, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi două noi recorduri: în ce priveşte numărul de noi îmbolnăviri - 9.714 cazuri noi - şi în ce priveşte numărul pacienţilor de la la ATI – 1.014.

S-a raportat şi un număr mare de decese – 121 (68 bărbați și 53 femei). „112 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent”, arată GCS.

Astfel, bilanţul cazurilor de Covid de la începutul pandemiei a ajuns la 276.802 de persoane diagnosticate, iar al deceselor la 7.540.

Amenzi de peste 60.000 de lei

În altă ordine de idei, conform unui comunicat al Prefecturii şi DSP, de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă, la ora 8.30, echipele mixte de poliţişti şi jandarmi au verificat 2122 de persoane carantinate şi 1951 de persoane izolate la domiciliu în Bihor. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 141 firme şi 103 mijloace de transport în comun.

"În urma controalelor au fost aplicate 286 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 42 cu avertisment scris şi 244 cu amenzi în valoare de 61.770 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicaţi 298 poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 55 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, din care 16 în patrule mixte, aplicând 24 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 14 avertismente scrise şi 10 amenzi în valoare de 3.500  lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020", mai arată comunicatul.

În contextul creşterii cazurilor de Covid-19, prefectul Dumitru Ţiplea a lansat un nou apel la adresa populaţiei:

"Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, şi care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenţie: purtarea măştii, respectarea distanţei şi aplicarea normelor de igienă elementară. Autorităţile pot să depăşi acest impas doar cu sprijinul cetăţenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, şi ne-am dori cât mai repede, la vieţile noastre normale. Adresez mulţumiri şi pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare şi măsurile de prevenţie!", a transmis prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON