URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Iunie 2017, 16:40

2,13 metri și 140 de kile: Cine e uriașul care l-a păzit pe Macron?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Presa străină l-a numit Goliat. Timp de nouă luni, actualul preşedinte francez Emmanuel Macron a fost păzit de un uriaș la propriu: are 2,13 metri și 140 de kilograme. Acum, bodyguard-ul devenit star riscă să-și piardă jobul. 

Are o privire care îți dă fiori. Este un colos la propriu. La asta se adaugă o frizură care îl face inconfundabil. Îl cheamă Makao și este originar din Kinshasa, R.D. Congo. L-a urmat în campanie pe Macron ca o umbră. Și uneori chiar i-a făcut umbră, fizic, fără voia lui, notează Mediafax.

Și șeful său s-a amuzat la un moment dat de prezența bodyguardului său, la un miting. Macron nu reușea să-și facă loc printre jurnaliștii care îl înconjurau. Zâmbind, i-a spus unui ziarist: „Aveți pe cineva în spate”, după care i s-a adresat lui Makao: „Ai grijă să nu cazi, că ai putea omorî pe cineva”. 

În afară de prenume și de țara de origine, nu se știa mare lucru despre „uriașul cu privire impenetrabilă de sfinx”, cum l-a descris la un moment dat site-ul Médiapart. În Congo, i s-a spus „Tigrul”, din cauza bărbii sale și a firelor albe de pe alocuri. Și asta era cam tot ce se știa.

Dar săptămâna trecută a fost invitat la TV. Era o emisiune pe tema frizurilor, dar n-a fost decât un pretext pentru a-l face să vorbească despre experiența sa de bodyguard pentru „șefu'”, cum îi spune președintelui Macron.

Omul n-a căzut în capcană. N-a spus decât că a mai lucrat pentru French Montana, un rapper new-yorkez, fostul iubit al lui Khloe Kardashian. A menționat că lucrat și pentru „vedete africane”, dar a avut grijă să nu dea niciun nume. Discreția face parte din securitatea pe care trebuie să le-o asigure celor pe care îi apără. 

Acum, că Emmanuel Macron este președinte, mai are nevoie de serviciile lui? Nu este chiar așa de sigur, pentru că în calitate de șef al statului, beneficiază de paza asigurată de Garda prezidențială. Este un corp alcătuit din 64 de membri, care provin din Jandarmerie sau din rândurile poliției naționale (Raid).

E dificil de imaginat că Makao s-ar integra în aceste echipe, dar există și posibilitatea ca președintele să decidă că vrea o gardă de corp personală. Deocamdată, ce este sigur pentru Makao e că își poate trece în CV-ul pentru o eventuală nouă angajare că a lucrat pentru Emmanuel Macron. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON