URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2020, 16:23

2020

2020 sursa foto: petrasbar.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca un glonţ pe la ureche a trecut 2019. Numai prezenţa mare la alegerile europarlamentare şi la referendumul pentru justiţie a făcut posibilă, cred eu, încarcerarea lui Liviu Dragnea şi stoparea, momentan, a agresiunilor PSD împotriva libertăţilor şi buzunarelor românilor.

Decisiv, însă, va fi abia 20-20, cum ar fi spus neruşinata Dăncilă. Dacă 2020 va însemna ieşirea din năclăire sau nu, asta depinde de felul în care vor răspunde tot cetăţenii la cele două mari provocări ce urmează: localele din vară şi parlamentarele din toamnă.

Deocamdată, PSD îşi linge rănile şi se pregăteşte de un nou congres la finele lunii viitoare. În cap cu Marcel Ciolacu, baronimea aspiră la o rebranduire (se vorbeşte de o nouă schimbare a denumirii, după seria PCR-FSN-FDSN-PDSR-PSD), care să îngroape tradiţionala urare suedeză. Concomitent, caută o conducere "colectivă" (marota dintotdeauna a partidelor de tip comunist, dominate însă mereu de un Tătuc preocupat să-şi elimine rivalii), şi un candidat apt să păstreze Primăria Capitalei. Aproape sigur aceeaşi Firea care, deşi a dus Bucureştii în anii ’80, a rămas la fel de bună de gură ca-n vremea când era vedetă TV. Cum încă nu e clar dacă se va reveni la alegerea primarilor în două tururi, depinde dacă PNL, USR, PLUS şi PMP se vor înţelege asupra unui candidat comun apt să recupereze nava-amiral a administraţiei româneşti din mâinile piraţilor, pentru a crea premisele unei victorii la parlamentare.

De inteligenţa reprezentanţilor PNL şi USR-PLUS atârnă şi soarta Oradiei, şi cea a judeţului Bihor. Deocamdată, liberalii au un primar de succes şi o majoritate sigură în municipiu, dar nu se ştie dacă Ilie Bolojan va candida pentru încă un mandat. Sunt zvonuri, încă de vara trecută, că ar vrea să cureţe grajdurile lui Augias la Consiliul Judeţean.

Habar nu am cât ţine edilul Oradiei la şefia CJ acum (în decembrie a declarat că aceste structuri ar trebui desfiinţate), dar dacă va candida totuşi la judeţ deschide o competiţie totală. În primul rând, pentru Primărie, unde stau la colţ şi PSD (mereu jinduind după ce nu va putea obţine niciodată), şi USR (fără personalităţi apte să conducă un oraş, dar cu candidaţi suficient de zgomotoşi pentru a-i încurca pe alţii), şi UDMR (gata permanent să speculeze slăbiciunea oricărui câştigător la mustaţă). Asta nemaivorbind că nici măcar în PNL nu-i clar dacă ar fi mai bun de primar vicele Mircea Mălan sau vicele Florin Birta. În al doilea rând, la CJ, unde ALDE nu va mai obţine niciun mandat, dar PSD şi UDMR vor ţine cu dinţii de poziţiile obţinute în 2016, iar USR va încerca, la fel ca la municipiu, să muşte cât mai mult din voturile de dreapta, fără a şti ce să facă apoi cu ele (în afară de, bineînţeles, dezbateri).

Se anunţă, deci, un an complicat din punct de vedere politic. Electoratul a semnalizat că s-a săturat de înapoiere/stagnare, dar tot de politicieni depinde dacă va tropăi pe loc sau va avansa, îngăduită-mi fie tautologia, înainte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON